Je li ekološka proizvodnja rješenje za spas hrvatskog voćarstva?

Hrvatska voćarska zajednica poziva Vas na 17. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Voćarstvo u ekološkoj proizvodnji tema je 17. znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, koje će se održati 6.ožujka 2024. u hotelu International u Zagrebu.

Organizator 17. savjetovanja hrvatskih voćara je Hrvatska voćarska zajednica, koja je i ove godine pozvala renomirane domaće i inozemne stručnjake sa zanimljivim i korisnim predavanjima, a održat će se i panel rasprava s nazivom: Održivost i budućnost ekološkog voćarstva u organizaciji Društva agrarnih novinara Hrvatske.

Voćarstvo je izuzetno zahtjevna, klimatski osjetljiva i radno vrlo intenzivna proizvodnja u poljoprivredi, ističu organizatori. Prema podacima Upisnika voćnjaka u Hrvatskoj (APPRRR) na kraju 2022.godine, proizvodnja voća se obavlja na 40.107 hektara (3,44 posto ukupne poljoprivredne površine). Najzastupljeniji nasadi su pod orasima i to na 6.417 ha, slijedi lijeska na 6.107 ha, jabuka se proizvodi na 4.316 ha, a šljiva na 4.173 ha. Nasadi višnje zauzimaju 1.769 ha, dok se mandarina uzgaja na 1.565 ha, itd.

Na površinama koje ostvaruju komercijalnu aktivnost (imaju registriranu proizvodnju i ostvaruju tzv. proizvodno vezanu potporu) najzastupljenija je jabuka s 2.854 ha, lijeska s 3.017 ha, orah s 2.026 ha, šljiva s 1869 ha i mandarina s 1.441 ha itd. Voćarske površine rastu, ali proizvodnja voća pada jer struktura voćnjaka koji imaju proizvodnju sve je lošija. Velik je udio voćnjaka koji imaju malu ili nikakvu proizvodnju, osobito nekih nasada oraha i lijeske koji su u ukupnim površinama zastupljeni s oko 40 posto površina. Proizvodnja voća evidentirana 2013. godine bila je 248 000 tone, 2018. ukupno je proizvedeno 195 000 tone voća, a 2022. godine proizvodnja voća iznosila je 164 629 tona. Samodostatnost u proizvodnji voća u Hrvatskoj danas je na oko 50 posto potreba, a viškovi u proizvodnji ostvaruju se samo u proizvodnji mandarina i višanja. Pozitivni trendovi ipak se bilježe u proizvodnji bobičastog voća i jagoda.

Za više informacija i program 17. Savjetovanja hrvatskih voćara posjetite stranicu vocari.hr, dok se prijave za sudjelovanje zaprimaju na e-mail hrvocarskazajednica@gmail.com.

VEZANE VIJESTI

U podnožju Budimskog dvorca zasađen javni voćnjak

Radnici budimpeštanske komunalne tvrtke FŐKERT zasadili su javni voćnjak u gradskoj četvrti Tabán, u neposrednoj blizini Budimskog dvorca (Budavári Palota). Na obronku brda Gellért, u tihoj i već poprilično zelenoj četvrti Tabán, zasađeno je 10 voćaka i 30 grmova bobičastog voća.

HSEP: „Bez poljoprivrednika nema ni hrane!“

Poruka je to poljoprivrednih proizvođača koji ovih dana prosvjeduju diljem Europe. Dok Europa teži održivoj i ekološkoj poljoprivredi, u Hrvatskoj su ambicije, čini se, značajno manje. Nakon dugog niza godina, trendovi u ekološkoj proizvodnji pokazuju stagnaciju i lagani pad, ističe Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača (HSEP).

Od polja do police pod QR povećalom

Kada je riječ o domaćoj kontroliranoj proizvodnji svježeg voća i povrća, Kaufland je otišao korak dalje i putem digitalne platforme AGRIVI osigurao još bolju kontrolu proizvoda i dobavljača

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER