Lobiranje mesne i mliječne industrije ugrožava europsko klimatsko zakonodavstvo

Tijekom posljednje tri godine europska industrija mesa i mliječnih proizvoda uspješno je koristila taktike industrije fosilnih goriva kako bi oslabila ambicioznu klimatsku politiku EU-a

Novi izvještaj Influence Mapa, koji prati tvrtke i organizacije koje pokušavaju utjecati na globalnu klimatsku politiku, otkriva taktike kojima europska mesna i mliječna industrija nastoje zaustaviti politike EU-a usmjerene na rješavanje emisija stakleničkih plinova u poljoprivredi te prelazak na održivu prehranu.

U izvještaju Influence Mapa naglašeno je kako se nazadovanje u provedbi klimatskih ciljeva u Europi ne može objasniti samo pritiskom prosvjeda poljoprivrednika organiziranih tijekom posljednjih mjeseci. Ključnu ulogu imala je pak višegodišnja izgradnja strateškog narativa korporativnog sektora mesa i mliječnih proizvoda te vrlo detaljnog političkog angažmana, a sve po uzoru na taktike industrije fosilnih goriva.

Influence Map u svom izvještaju analizira zagovaranje 10 najvećih mesnih i mliječnih tvrtki u Europi i pet najvećih industrijskih udruženja o šest ključnih politika EU-a usmjerenih na rješavanje problema s emisijama stakleničkih plinova u poljoprivredi. Otkriva da su, nakon intenzivnih napora lobiranja od strane velikih industrijskih igrača, dvije od šest politika značajno oslabljene, a čini se da su tri potpuno zastale. To uključuje zakonodavni okvir za održive prehrambene sustave, strategiju Farm 2 Fork“ („Od farme do vilice“) za prelazak na održivu prehranu i reviziju Direktive o industrijskim emisijama, koja regulira emisije onečišćujućih tvari s europskih farmi, uključujući metan. „Čini se da je Europska pučka stranka (EPP) usvojila narative sektora kako bi se suprotstavila EU zakonodavstvu, što je također moglo pridonijeti neuspjehu tih politika“, navode u Influence Mapu.

Izvještaj otkriva da su ključni akteri u sektoru mesa i mliječnih proizvoda upotrijebili dva ključna narativa kako bi odredili kako ga doživljavaju potrošači i kreatori politike. To su isticanje važnosti stočarstva za društvo i prestanak promatranja stočarstva kao pokretača klimatskih promjena. Influence Map je već ranije otkrio slične taktike koje se koriste u sektoru fosilnog plina kako bi se njegova uloga zadržala u energetskoj mješavini.

Ovi dvostruki narativi i njihovi podnarativi pojavljuju se opetovano u javnim savjetovanjima i javnim izjavama, a posebno na društvenim mrežama i stranicama sektora mesa i mliječnih proizvoda – kao i u izravnoj komunikaciji između subjekata ocijenjenih u ovom izvještaju i povjerenika EU-a za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog. Europska pučka stranka (EPP) ih također više puta koristi u Europskoj komisiji i Europskom parlamentu te u svojim javnim izjavama, a sve to otkriva vrlo blizak odnos između industrije i kreatora politike. Svi korišteni narativi u suprotnosti su s najnovijim znanstveno utemeljenim preporukama Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), objavljenima u izvještajima za 2022. i 2019. godinu, te studijom EAT-Lancet iz 2019. godine o prelasku na održivu i zdravu prehranu.

Primjerice, udruženja European Livestock and Meat Trades Union (UECBV), European Livestock Voice i Copa-Cogeca su putem više komunikacijskih kanala naglasila važnost konzumacije mesa za ljudsko zdravlje, a tvrtka za proizvodnju mesa Vion Food Group izjavila je da meso je „osnovna hrana“. Međutim, navedena EAT-Lancet studija pokazala je da se održiva i zdrava prehrana sastoji od „male količine hrane životinjskog podrijetla“ i da bi se usvajanjem takve prehrane i ograničenjem upotrebe prerađene hrane svake godine spriječilo između 10,9 i 11,6 milijuna preranih smrtnih slučajeva.

Influence Map navodi i primjer proizvođača mesa Tönnies Group koji je „smanjio utjecaj emisije metana iz poljoprivrede“, navodeći da prehrambeni proizvodi tvrtke „održavaju prirodne cikluse“ i da su emisije metana dio „kontinuiranog ciklusa“. Ove tvrdnje su, naravno, u suprotnosti s nalazima IPCC-a u Izvještaju o klimatskim promjenama za 2021., u kojem se navodi da emisije metana iz poljoprivrednog sektora, posebice stočarstva, rastu i naglašava se potreba da se taj trend preokrene.

Nadalje, u izvještaju Influence Mapa ističe se kako niti jedan analizirani proizvođač mesa i mliječnih proizvoda nije usklađen sa znanstveno utemeljenim podacima IPCC-a. Čini se da lobisti iz ključnih industrijskih udruženja uglavnom odražavaju neusklađene pozicije tvrtki iz ovog sektora, a one su znatno više angažirane te predstavljaju primarni mehanizam kojim tvrtke za proizvodnju mesa i mlijeka u EU-u utječu na klimatske politike. Također, navodi se kako su tvrtke usmjerene na proizvodnju robe široke potrošnje aktivnije u podupiranju smanjenja emisija stakleničkih plinova iz sektora, posebice marke poput Unilevera i Nestléa. Međutim, čini se da nisu usklađene sa stajalištima svojih industrijskih udruženja o politikama obuhvaćenim ovim izvještajem.

„Čini se da proizvođači mesa i mliječnih proizvoda i industrijska udruženja koja ih zastupaju posuđuju taktike i narative industrije fosilnih goriva kako bi zaustavili rješavanje svojih emisija stakleničkih plinova. Nakon opstruktivnog ponašanja industrije i infiltracije narativa industrije u Europski parlament i Europsku komisiju, politike koje su ključne za smanjenje emisija stakleničkih plinova u skladu sa znanstvenim savjetima značajno su oslabljene ili su u zastoju. Bez znanstveno utemeljenih politika koje se bave ovim sektorom, ne čini se vjerojatnim da će emisije stakleničkih plinova iz poljoprivrede u Europi biti smanjene.“ – kazala je Venetia Roxburgh, voditeljica EU programa u InfluenceMapu.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Javne škole u New Yorku pridružuju se pokretu Ponedjeljak bez mesa

Poznato je kako Amerikanci svojim načinom prehrane i pretjeranim konzumiranjem govedine osjetno povećavaju emisije stakleničkih plinova. Jedno od novijih istraživanja pokazalo je kako 20 posto Amerikanaca koji svakodnevno konzumiraju govedinu uzrokuje čak 46 posto ukupnih emisija stakleničkih plinova povezanih s vrstom prehrane.

Kako smanjiti ugljični otisak proizvodnje goveđeg mesa?

Industrija proizvodnje govedine visoko je na listi najvećih onečišćujućih sektora po pitanju emisija stakleničkih plinova. Njezin veliki utjecaj na klimu bilježi se već pri samom početku proizvodnje, prilikom uzgoja krava. Stoga istraživači nastoje smanjiti negativan utjecaj proizvodnje goveđeg mesa na okoliš prije nego li ono dospije na naše stolove.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER