Put je slobodan! Ove nedjelje čuvena La Corniche otvorena samo za pješake!

Ako ne stignete ove nedjelje, sljedeće izdanje manifestacije „La Voie est libre“ najavljeno je za 23. lipnja 2024.

U nedjelju 2. lipnja marsejska La Corniche četvrti put ove godine postaje šetnica bez automobila. Brojni posjetitelji moći će uživati u prelijepom panoramskom pogledu, brojnim kulturnim, glazbenim i sportskim aktivnostima te bogatoj gastronomskoj ponudi.

La Corniche je slikovita, nekoliko kilometara duga obalna cesta koja vijuga duž obale Marseillea sa spektakularnim pogledom na Sredozemno more, otočje Frioul (Îles du Frioul), prekrasne vile iz 19. stoljeća i poznate marsejske plaže. Proteže se od samog središta grada – od pješčane plaže Plage des Catalans do još poznatijih plaža Prado. Privlači velik broj građana drugog po veličini francuskog grada, ali i brojne turiste koji uživaju u prelijepoj panorami, plažama i povijesnom nasljeđu, kao i bogatoj gastronomskoj ponudi.

  • © Fred Pet / Unsplash

Otvorena je 1863. godine kao obalna šetnica te je potaknula izgradnju i brz razvoj ovog dijela Marseillea. Između 1954. i 1968. šetnica je proširena i tada postaje spektakularan panoramski bulevar s brojnim atrakcijama. U čast američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja, ubijenog u atentatu 1963. godine, nazvana je La Corniche Kennedy (puni naziv: La Corniche du Président John Fitzgerald Kennedy). Duž cijele ceste nalaze se povijesni spomenici, luksuzni hoteli, restorani s Michelinovim zvjezdicama, ali i brojni barovi i restorani s ponudom ribljih jela.

  • Vallon des Auffes © l'Office de Tourisme de Marseille (OCTM)

La Corniche također prolazi iznad slikovite ribarske lučice Vallon des Auffes i to preko jednog od simbola grada Marseillea – 60 m dugog mosta s tri 17 m visoka luka, koji je u 19. stoljeću sagradio Jean-François Mayor de Montricher. Ovaj obalni dio Marseillea svoje ime duguje biljci auffe (ili auffo na provansalskom), koja se koristi za proizvodnju brodske užadi i ribarskih mreža. Lučica ima na desetke malih tipičnih i vrlo šarenih ribarskih kućica, ali i njihovih tipičnih provansalskih barki koje ovom mjestu daju poseban šarm.

  • © Martin Baron / Unsplash

Zahvaljujući „najdužoj klupi na svijetu“, dugoj tri kilometra (gotovo) bez ikakvog prekida, Marseille je uvršten u Guinnessovu knjiga rekorda, a duž La Corniche je 2019. godine svečano otvorena dva kilometra duga biciklistička staza koja povezuje Katalonsku plažu s plažama Prado. Od 2021. godine La Corniche se jedne nedjelje gotovo svakog mjeseca zatvara za promet motornih vozila i organizacijom manifestacije „La Voie est libre“ („Put je slobodan“) posvećuje isključivo pješacima.

Tako će biti i sljedeće nedjelje, 2. lipnja 2024., od 10 do 20 sati tijekom manifestacije koja se ove godine održava četvrti put. Ovaj popularan događaj okuplja tisuće građana Marseillea koji uživaju u mirnoj pješačkoj obali i marsejskim krajolicima, bez prometne buke – samo u zvukovima mora i galebova. Tijekom svakog izdanja „La Voie est libre“ organiziraju se brojne kulturne, glazbene i sportske aktivnosti, a šetači mogu uživati u bogatoj i raznovrsnoj gastronomskoj ponudi.

Duž cijele ceste bit će postavljeni informativni punktovi i javni toaleti, a korištenje samoposlužnih romobila i bicikala bit će besplatno tijekom cijelog trajanja manifestacije. Za ljubitelje joge i vježbanja na otvorenom najavljene su aktivnosti na plaži Prophète, jednoj od najstarijih plaža u Marseilleu. Zabave neće nedostajati ni na čuvenim plažama Prado – uređenih 1970-ih kako bi se razvili kilometri do tada neiskorištene obale, koje su danas opremljene igralištima i nude bogatu ponudu vodenih aktivnosti.

Zabranom prometa motornih vozila Grad Marseille jača svoje aktivnosti koje provodi s ciljem stvaranja mirnijeg životnog okruženja za sve stanovnike. Sljedeće izdanje manifestacije najavljeno je za nedjelju 23. lipnja 2024.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljena Tvrđava sv. Nikole - povijesno blago u srcu Marseillea

Završen je dio restauratorskih radova na obnovi marsejske Tvrđave sv. Nikole (Fort Saint-Nicolas), poznate i pod nazivom La Citadelle de Marseille. Ovaj spomenik kulture s jednim od najljepših pogleda na marsejsku Staru luku (Vieux-Port) nakon punih 360 godina prvi je put otvoren za javnost.

Grad ljubavi želi postati i 100-postotna biciklistička metropola

Francuska metropola trenutno raspolaže s više od 1000 km biciklističkih staza, uključujući više od 300 km trajnih i 52 km privremenih staza izgrađenih u vremenu nakon prvog vala pandemije koronavirusa. Potonje su u međuvremenu najvećim dijelom postale trajne, a do 2026. godine planira se izgradnja dodatnih 180 km novih sigurnih i dvosmjernih biciklističkih staza.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER