Beč je zaštićen od poplava unatoč velikim količinama vode

Dunav u Beču dosegnuo 6,38 m, no grad je siguran od poplava

Dunavski otok nije samo omiljeno rekreacijsko područje Bečanki i Bečana, već štiti grad tijekom visokog vodostaja i poplava. Unatoč vodostaju od 6,38 metara, što je više nego dvostruko u odnosu na prosječnih 2,5 metara, osim zabrane kupanja i sportova na vodi u Beču nema nikakvih drugih posljedica.

Iako je 1970-ih kada je izgrađen izazvao brojne kontroverze, bečki Dunavski otok (Donauinsel) još jednom se pokazao kao sveobuhvatno funkcionalan objekt zaštite od poplava. Vodostaj Dunava kod Korneuburga, na ulazu u Beč, u utorak kasno navečer dosegao je maksimum od 6,38 metara. Inače, uobičajeni vodostaj Dunava kod Korneuburga je 2,5 metra. Bečka obrana od poplava savršeno funkcionira, a Dunavski otok, omiljeno rekreacijsko područje stanovnika glavnog austrijskog grada, ponovno uspješno djeluje kao najvažniji bečki objekt za zaštitu od poplava.

Podsjetimo, Dunavski otok (Donauinsel) je dugačak umjetni otok izgrađen nasipavanjem materijala iz građevinskog iskopa. Njegova izgradnja odvijala se od 1972. do 1988. godine sa svrhom rasterećenja visokog vodostaja tijekom poplava. Kanal Novi Dunav (Neue Donau) proteže se paralelno s rijekom, s njezine istočne strane, i to u dužini od oko 21 km duž cijelog bečkog metropolitanskog područja. Program Ujedinjenih naroda za gradove i ljudska naselja (UN-HABITAT) nazvao je ovaj projekt „prvim uistinu višenamjenskim i potpuno održivim programom zaštite od poplava“.

Zabrana kupanja u Novom Dunavu

S obzirom na to da se voda prilikom poplava ulijeva u Novi Dunav, od jučer je iz higijenskih razloga proglašena zabrana kupanja na Novom Dunavu. Trajanje zabrane kupanja ovisit će o rezultatima uzoraka vode. Kvaliteta riječne vode stalno se provjerava, a zabrana kupanja ukinut će se čim se postigne zadovoljavajuća razina kvalitete vode.

„Dunavski otok trenutačno ispunjava svoju pravu funkciju objekta zaštite od poplava. To znači da je Beč ponovno dobro pripremljen za visoki vodostaj Dunava i poplave. Čim se situacija smiri i Novi Dunav ponovno bude imao zadovoljavajuću kvalitetu vode za kupanje, aktivnosti na vodi ponovno će biti moguće.“ – kazao je Gerald Loew iz Magistratskog odjela za gospodarenje vodama MA 45 - Wiener Gewässer.

Zaposlenici na dužnosti danonoćno

Tri sustava brana na Novom Dunavu reguliraju vodene mase u slučaju poplavljivanja Dunava. Ulazna struktura nalazi se u blizini Langenzersdorfa u Donjoj Austriji, gdje se Novi Dunav odvaja od Dunava. Pri normalnom vodostaju ova konstrukcija je zatvorena, što Novi Dunav čini stajaćom vodom.

U slučaju opasnosti od poplava, centar za zaštitu od poplava, koji se nalazi u ulaznoj konstrukciji, kao i druge dvije ustave 1 i 2 na Novom Dunavu, danonoćno su pod nadzorom djelatnika bečkog MA 45 kako bi se voda ispuštala na kontroliran način u skladu s propisanim specifikacijama.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PIER 22: Otvoren prvi dio redizajniranog „Potopljenog grada“

Sveobuhvatno preuređenje nekadašnjeg „Potopljenog grada” („Sunken City“) na desnoj obali bečkog Dunavskog otoka izvrsno napreduje. Upravo uoči početka ljeta i sezone kupanja dovršena je i u četvrtak otvorena prva dionica redizajniranog rekreacijskog područja koje će se nakon internetskog glasanja zvati „Pier 22“.

Beč revitalizira Dunavski otok

Zbog sve češćih poplava i suša uvalama i drugim vodenim površinama bečkog Dunavskog otoka prijeti taloženje mulja i isušivanje, stoga su u sklopu EU projekta LIFE DICCA pokrenuti radovi na njihovoj revitalizaciji. Grad Beč brojnim mjerama u toj popularnoj rekreacijskoj zoni nastoji suzbiti negativne učinke klimatskih promjena.

Slavonski Brod: Održana stožerna vježba „Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save“

Predstavnici stožera hrvatske i bosanskohercegovačke civilne zaštite u suradnji s regionalnim informativnim centrima i predstavnicima ključnih organizacija okupljenih na projektu „Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save“ (Water Contingency Management in the Sava River Basin / WACOM) u Slavonskom Brodu su izveli stožernu vježbu pod nazivom „Upravljanje izvanrednim situacijama u slivu rijeke Save“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER