U bečkom Alsergrundu postavljen prvi „spužvasti kamen“

Ulica Simona Denka u šarmantnom devetom bečkom okrugu Alsergrund postaje klimatski prihvatljiva

U Beču je razvijeno novo inovativno rješenje za održivo korištenje kišnice i održavanje vlažnosti tla oko uličnog drveća tijekom dugih sušnih razdoblja. Riječ je o takozvanom „spužvastom kamenu“ (njem. Schwammstein) koje prikupljenu kišnicu duž ulica preusmjerava u tlo oko drveća, a zalijevanje se regulira pomoću inteligentnog ventila. Prvi „spužvasti kamen“ sada je postavljen i u bečkom Alsergrundu.

Ovu inovaciju razvio je inženjer Gerhard Kidery u suradnji s bečkim Magistratskim odjelom za izgradnju i upravljanje cestama (MA 28), a prototip je uspješno testiran 2022. godine. „Spužvasto kamenje“ se od prošle godine redovito postavlja tijekom izvođenja radova na obnovi bečkih ulica, a jedan od prvih našao je svoje mjesto u obnovljenoj ulici Flachgasse u 15. okrugu Rudolfsheim-Fünfhaus.

Beč je zbog svoje predanosti sadnji i brizi o stablima te razvoju koncepta „grada spužve“ proglašen Europskim gradom drveća za 2021. godinu te služi kao primjer brojnim drugim europskim i svjetskim gradovima. Diljem grada postavljaju se pametni sustavi za prikupljanje i odvodnju kišnice koja se preusmjerava u tlo oko drveća i koja im osiguravaju dovoljno vlažnosti. Sustav „Schwammstein“ sastoji se od četvrtastog betonskog bloka koji se postavlja u sadnu jamu za stablo i napaja solarnom energijom, a unutar njega nalazi se ventil koji se po potrebi otvara i zatvara pomoću senzora i elektroničkog upravljačkog sustava. Naime, ventil se otvara tek nakon određenog vremena kako bi se prvi dotok oborinskih voda s nečistoćama odveo do kanalizacijskog sustava, a ne do stabala.

  • Prvi „spužvasti kamen“ u ulici Simon-Denk-Gasse © Saya Ahmad / Facebook

Premijera u Alsergrundu: Prvi spužvasti kamen postavljen u Ulici Simona Denka

„Spužvasti kamen“ tako pomaže u boljoj raspodjeli kišnice u tlu oko drveća i na zelenim površinama, čime se sprječava da prljava voda odmah dospije do korijena stabla ili u podzemne vode. Također, ovim inovativnim rješenjem poboljšava se prirodni ciklus vode i pospješuje rast biljaka, omogućuje snižavanje pritiska u kanalizaciji tijekom jakih kiša te poboljšava mikroklima.

Prvi „spužvasti kamen“ danas je postavljen u ulici Simon-Denk-Gasse o čemu je izvijestila načelnica devetog bečkog Alsergrunda Saya Ahmad, iskoristivši priliku zahvaliti tvrtki Schwammstein GmbH i Magistratskom odjelu za izgradnju i upravljanje cestama (MA 28) koji su to omogućili.

Ulica Simon-Denk-Gasse trenutačno se obnavlja po uzoru na već brojne bečke ulice koje su posljednjih godina postale klimatski prihvatljive. Donedavno siva i tijekom ljetnih mjeseci neugodno vruća ulica, smještena u blizini željezničkog kolodvora Franz-Josefs-Bahnhof, postat će ugodnija i zelenija zahvaljujući sadnji drveća, stvaranju novih zelenih površina i mjesta za ugodan boravak i sjedenje.

  • Radovi na obnovi ulice Simon-Denk-Gasse započeli su 29. travnja 2024 © Stadt Wien

Na jesen slijedi sadnja drveća

Redizajn ulice i obnova toplovodnog sustava, priključenog na fotonaponski sustav na krovu bloka s općinskim stanovima, započeli su 29. travnja 2024. Zadruga WOHNBAU gradi lokalnu toplinsku mrežu na nekoliko stambenih zgrada pod vodstvom tvrtke Sozialbau AG, kojom će se opskrba toplinom pretvoriti u održivu i obnovljivu opskrbu toplinom za stambene zgrade. Time će se dodatno podići kvaliteta života i boravka u četvrti Lichtental, a javni prostor bit će uređen u duhu aktivne klimatske politike.

Osim postavljenog „spužvastog kamena“, ulica će ove jeseni dobiti nova stabla koja su otporna na bolesti i klimatske promjene, a omogućit će prirodno zasjenjenje i snižavanje temperature u ljetnim mjesecima. Postavljena su nova parkirna mjesta za bicikle, a vožnja biciklom bit će dopuštena u oba smjera. Cijela ulica bit će prilagođena potrebama pješaka, a planirano je i postavljanje fontane s besplatnom pitkom vodom, kao i nove klupe različitih dimenzija.

Obnova ulice financira se sredstvima okruga Alsergrund i sredstvima iz bečkog programa financiranja „Klimatski model grada pogodnog za život“ („Lebenswerte Klimamusterstadt“).

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Mali Pariz“ u bečkom Alsergrundu

Središnji dio bečke ulice Servitengasse postat će pješačka zona, dok će se u gornjem dijelu ulice provesti mjere smirivanja prometa. Najavljena je sadnja jedanaest novih stabala i uređenje dodatnih zelenih površina, a javna površina popločat će se svijetlim betonskim pločama koje sprječavaju zagrijavanje tijekom vrućih ljetnih dana. Završetak radova očekuje se do studenog ove godine.

Inovacija iz Beča spašava žedna gradska stabla

Inovativan sustav za navodnjavanje gradskih stabala u Beču omogućuje održivo upravljanje kišnicom i optimalnu opskrbu vodom i u toplijim mjesecima. U slučaju velike količine oborina sustav rasterećuje kanalizaciju.

U Beču žele koristiti što više kišnice

Čista kišnica u Beču obično dospijeva u kanalizaciju, odakle se odvodi do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Različitim projektima nastoji se spriječiti da vrijedna kišnica uzalud propada.

Beč proglašen „Europskim gradom drveća” za 2021. godinu

Glavni grad Austrije dobitnik je ovogodišnje nagrade „Europski grad drveća” koju dodjeljuje Europsko vijeće za arborikulturu, a odlikuje gradove za njihovu brigu o stablima u urbanom području. Ovo priznanje Beč je dobio zahvaljujući posebnoj predanosti sadnji stabala i njihovoj opskrbi vodom putem inovativnog principa „grada spužve”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER