Prvi dio obnovljenog rimskog trga Piazza Augusto Imperatore otvorit će se do kraja godine

Radovi na obnovi ovog rimskog trga u punom su jeku

Prva faza obnove trga oko drevnog Augustovog mauzoleja, posljednjeg počivališta prvog rimskog cara, trebala bi se prema najavi gradonačelnika Roberta Gualtierija završiti do kraja ove godine. Mauzolej će biti okružen pješačkim stazama i zelenilom te povezan s trgom i okolnim ulicama širokim stepenicama koje će stvarati izravnu vezu između razine suvremenog i povijesnog grada.

Augustov mauzolej i trg Piazza Augusto Imperatore u središtu su paralelnih radova na restauraciji i preuređenju ovog važnog povijesnog dijela Rima, a izvode se već gotovo 20 godina. Naime, prije gotovo dvadeset godina rimska gradska uprava raspisala je međunarodni natječaj za obnovu spomenika i cijelog trga, kako bi ovo mjesto ponovno postalo javni prostor koji spaja suvremeni grad i njegovu arheološku baštinu.

Trg je 1930-ih godina projektirao arhitekt Vittorio Ballio Morpurgo, istaknuti predstavnik talijanske racionalističke arhitekture, kada je naglašenim visinskim razlikama između njegovog antičkog i suvremenog dijela Mauzolej izoliran na nižoj razini od ceste i okružen drvećem. Obnova Mauzoleja izvedena je temeljem projekta izabranog na međunarodnom natječaju iz 2006. godine na kojem je pobijedila grupa arhitekata predvođena arh. Francescom Cellinijem. Cilj obnove bio je ponovno povezivanje Mauzoleja s trgom i to zahvaljujući stvaranju dva prolaza prema zapadu i ulici Via di Ripetta te prema istoku i apsidi barokne crkve Sant'Ambrogio e Carlo al Corso. Prvi povezuje sadašnju uličnu razinu trga s pristupom Mauzoleju, a drugi je ukrašen izvornim travertinskim podom iz 1. stoljeća.

„Rimu i cijelom svijetu vraćamo skriveno čudo, jednu od najljepših lokacija starog Rima. Dosadašnja nepristupačnost Augustovog mauzoleja predstavljala je svojevrsnu crnu točku jer je riječ o jednom od najvažnijih spomenika našeg grada. Već smo uveliko krenuli s preuređenjem trga kako bismo suvremeni prostor ponovno spojili s onim antičkim. Na obnovljenom trgu nalazit će se kavana i informativni centar, a radovi prve faze bit će dovršeni do kraja godine.” – izjavio je rimski gradonačelnik Roberto Gualtieri.

„To je najveće arheološko nalazište koje je ikad otvoreno u Rimu. Područje oko Mauzoleja šest puta je veće od arheološkog područja Area Sacra di Largo Argentina, a izuzetno je složeno zbog brojnih arheoloških nalaza koji svjedoče o različitim urbanističkim intervencijama koje su tijekom stoljeća utjecale na ovaj dio grada.“ – zaključio je Claudio Parisi Presicce, čelnik Gradske uprave za zaštitu kulturne baštine (Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali).

Druga faza obnove trga završit će se do kraja 2025.

Radovi na južnom dijelu trga su u završnoj fazi, a krajem 2024. godine za javnost će biti otvorene sedrene stepenice kojima će se moći prijeći trg i doći do razine Mauzoleja. Novo uređenje uključuje restauraciju i valorizaciju nekih arheoloških nalaza pronađenih tijekom radova, a na ovom dijelu trga otvorit će se nova kavana te informativni centar s knjižarom. Posjetitelji će odavde moći uživati ​​u pogledu na Augustov mauzolej i Muzej Ara Pacis (Museo dell'Ara Pacis).

Druga faza obnove trga završit će se do kraja 2025., a uključuje preuređenje vanjskog prstena koji okružuje Mauzolej, sa stvaranjem zelenih panoramskih površina na suvremenoj urbanoj razini i izgradnjom staza na arheološkoj razini, kao i stvaranje nove pješačke staze za pristup sjevernom pročelju Mauzoleja.

Prvom fazom obnove Mauzoleja 2019. godine završeni su radovi koji se sastoje od uređenja brojnih unutarnjih prostorija i početka postavljanja muzejskog itinerera. Druga faza zahvata, čiji se početak očekuje do kraja godine, trajat će oko 18 mjeseci, a uključuje uređenje zelenila i pristupa Mauzoleju, postavljanje rasvjete i restauraciju grobne ćelije, kao i izradu muzejskog postava koja će biti povjerena slavnom nizozemskom arhitektu Remu Koolhaasu.

Augustov mauzolej i Piazza Augusto Imperatore bit će ponovno ono što su oduvijek predstavljali: mjesto susreta prošlosti i sadašnjosti koje Vječni Grad još uvijek čini jednim od najljepših gradova na svijetu.

Vrijedni arheološki nalazi

Mauzolej će biti posvećen očuvanju i izlaganju velike arheološke i povijesno-umjetničke vrijednosti vezane uz njegovu dugu povijest, počevši od nalaza otkrivenih tijekom radova. Arheološka istraživanja i radovi na obnovi trga rezultirali su važnim arheološkim otkrićima koja svjedoče o metamorfozi ovog golemog sektora sjevernog Marsovog polja (Campus Martius).

Među njima su vrijedni fragmenti mozaika, dragocjena mramorna glava ženskog božanstva, temelji dva obeliska koji se danas nalaze na rimskim trgovima Piazza dell'Esquilino i Piazza del Quirinale, kao i rijedak sedreni kamen, dio solarnog sata s obeliskom iz Klaudijevog doba u izvornom položaju, koji se trenutačno čuva u Muzeju Ara Pacis. Također, pronađeni su i impresivni ostaci zida od peperino blokova oblikovanih u pilastre, dužine više od 30 metara, koji su najvjerojatnije dio monumentalnog ograđenog prostora Mauzoleja.

  • Tijekom arheoloških istraživanja pronađena je i ova mramorna glava ženskog božanstva © Roma Capitale

Podsjetimo, u neposrednoj blizini ovog rimskog trga nalazi se i Hrvatska crkva svetog Jeronima (Chiesa di San Girolamo dei Croati).

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Rim se mijenja | Sve o transformaciji Vječnog Grada na jednom mjestu

Na karti Rima jednostavno se pronalaze sve lokacije na kojima se planiraju ili izvode radovi na realizaciji projekata, kao i one na kojima su projekti već završeni. Svi projekti svrstani su u četiri kategorije – kultura, inovacija, održivost i inkluzija, a mogu se pretraživati ​​i po nazivu, poštanskom broju i rimskim općinama.

U Rimu počelo postavljanje novog modela uličnih kanti

Postavljanje prvih 210 novih „Cestò“ uličnih kanti za otpad počelo je duž ulice Via dei Fori Imperiali u središtu grada. Ovaj model dizajniran je isključivo za Rim, a na području cijelog grada postavit će se njih ukupno 18.000.

Rim pokrenuo veliki međunarodni natječaj za redizajn područja carskih foruma

Grad Rim raspisao je veliki međunarodni natječaj za reorganizaciju središnjeg arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma i najvažnijih povijesnih lokacija Vječnog Grada. Šetnica će se uz mrežu biciklističkih i pješačkih staza protezati kroz Arheološki park Kolosej i omogućiti bolje razumijevanje antičkog grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER