Talijanska proizvodnja energije iz obnovljivih izvora prvi put nadmašila fosilna goriva

Italija do kraja ovog desetljeća planira povećati udio električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora na 63 posto

Električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora u Italiji u prvih šest mjeseci ove godine premašila je energiju proizvedenu iz fosilnih goriva prvi put u povijesti, objavio je talijanski operater Terna koji upravlja nacionalnom mrežom za prijenos električne energije.

„Dana 22. lipnja, između 13:00 i 14:00 sati, proizvodnja iz zelenih izvora dosegla je povijesni vrhunac od 33,2 gigavata (GW) u Italiji“, objavio je talijanski operater Terna.

Ovaj podatak svakako predstavlja daljnji poticaj za nastojanja Italije da se u što većoj mjeri orijentira na čistije oblike proizvodnje električne energije. Temeljem svog energetskog i klimatskog plana (PNIEC), Italija planira povećati udio električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora na 63 posto do kraja ovog desetljeća.

Energija iz obnovljivih izvora dosegla je u prvoj polovici godine 67,3 teravat sati (TWh), dok je energija proizvedena iz fosilnih goriva na godišnjoj razini pala za 19 posto, odnosno na nešto više od 58 TWh.

U prvoj polovici godine značajan porast proizvodnje obnovljivih izvora energije

U prvoj polovici godine ostvaren je značajan porast proizvodnje obnovljivih izvora energije (+27,3 posto). Među obnovljivim izvorima energije, proizvodnja hidroenergije u prvoj polovici godine ostvarila je porast od 64,8 posto i dosegla gotovo 26 TWh, što je dosad rekordna vrijednost za Italiju. Fotonaponske i vjetroelektrane proizvele su zajedno 14,6 posto više električne energije.

Skok u proizvodnji hidroenergije bio je najizraženiji u sjevernoj Italiji koja je ove godine imala visoke količine oborina, za razliku od sušnijeg juga zemlje.

U svom izvještaju o proizvodnji električne energije, Terna je također navela da su talijanski operativni kapaciteti obnovljivih izvora energije u prvoj polovici godine porasli za 3,7 gigavata (GW) ili čak 41 posto u usporedbi s povećanjem od 1,1 GW u istom razdoblju 2023. godine.

U prvom polugodištu potražnja za električnom energijom porasla je za 1,1 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je u lipnju porasla za 1,5 posto (25,7 milijardi kWh).

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Klimatski prihvatljivom električnom strujom opskrbljuje se polovica njemačkih kućanstva

Prema podacima njemačke Savezne udruge za upravljanje energijom i vodama (Bundesverband der Energie und Wasserwirtschaft - BDEW), svaki drugi kilovatsat električne energije koji se potroši u njemačkim kućanstvima proizveden je na klimatski prihvatljiv način. U prosječnom kućanstvu, otprilike polovicu električnih uređaja već u potpunosti napaja obnovljiva energija, što je dovoljno za osvjetljenje, hlađenje i zamrzavanje hrane, pranje i sušenje rublja, pranje posuđa i kuhanje.

Naši talijanski susjedi zatvaraju sve termoelektrane na ugljen

Talijanski ministar industrije predložio je da se do 2025. godine postepeno zatvore sve termoelektrane na ugljen, što je u skladu sa smanjivanjem korištenja ugljena u zemljama Europske unije i napuštanju fosilnih goriva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER