Registrirane dvije nove europske građanske inicijative za zatvaranje stočarskih gospodarstava i označavanje hrane

Od uvođenja instrumenta europske građanske inicijative Komisija je registrirala 116 inicijativa

Europska komisija 24. srpnja odlučila je registrirati dvije europske građanske inicijative: „Stop Cruelty Stop Slaughter” (Stop okrutnosti, stop klanju) - ECI(2024)000008 i „Stop Fake Food: Origin on Label” (Stop lažnoj hrani: podrijetlo na etiketi) - ECI(2024)000009.

Organizatori inicijative „Stop Cruelty Stop Slaughter” (Stop okrutnosti, stop klanju) pozivaju Komisiju da uvede poticaje za proizvodnju biljnih bjelančevina, uključujući mlijeko na biljnoj bazi i zamjene za jaja, kao i laboratorijski uzgojenog mesa. Traže i smanjenje broja životinja na stočarskim gospodarstvima i postupno zatvaranje svih takvih gospodarstava. Organizatori inicijative „Stop lažnoj hrani: podrijetlo na etiketi” pozivaju Komisiju da predloži mjere kojima bi se europskim potrošačima osigurao pristup transparentnim informacijama o hrani koju kupuju i ispunila njihova očekivanja u pogledu kvalitete i održivosti hrane. Inicijativa poziva i na jasno i izričito označavanje podrijetla za sve proizvode te na dosljedno poštovanje ekoloških, zdravstvenih i radnih standarda na unutarnjem tržištu.

 

Obje europske građanske inicijative ispunjavaju formalne uvjete utvrđene u relevantnim propisima. Europska komisija stoga smatra da su pravno prihvatljive, iako u ovoj fazi još nije analizirala meritum prijedloga.

Odluka o registraciji određene inicijative temelji se na pravnoj analizi njezine prihvatljivosti u skladu s Uredbom o europskoj građanskoj inicijativi. Njome se ne prejudiciraju pravni ni politički zaključci Komisije o tim inicijativama ni mjere koje bi Komisija eventualno poduzela ako bilo koja od tih inicijativa dobije potrebnu potporu barem milijun europskih građana.

U sadržaju inicijativa izražavaju se isključivo stajališta skupine organizatora, koja se ni na koji način ne mogu smatrati stajalištima Komisije.

Nakon današnje registracije organizatori moraju u roku od šest mjeseci početi prikupljati potpise. Prikupi li se za određenu inicijativu u roku od godinu dana najmanje milijun potpisa i dosegne minimalni broj potpisa u najmanje sedam država članica, Komisija će morati reagirati. Komisija će morati odlučiti hoće li postupiti prema zahtjevu iz inicijative, a odluku u svakom slučaju mora obrazložiti.

Više informacija o novim europskim građanskim inicijativama potražite putem sljedećih poveznica:

 

Europske građanske inicijative uvedene su Ugovorom iz Lisabona te su u travnju 2012., nakon stupanja na snagu Uredbe o građanskoj inicijativi, kojom se provode odredbe iz Ugovora, pokrenute kao instrument pomoću kojeg građani mogu utjecati na politički program. Ako europsku građansku inicijativu, nakon njezine službene registracije, podrži najmanje milijun građana iz barem četvrtine država članica EU-a, oni tada mogu pozvati Europsku komisiju da predloži pravni akt u područjima u kojima za to ima ovlasti. Uredbom o građanskoj inicijativi predviđeni su sljedeći uvjeti prihvatljivosti: da predložene mjere očito ne izlaze iz okvira ovlasti Komisije za podnošenje prijedloga pravnog akta, da nisu očito uvredljive, isprazne i uznemirujuće te da nisu u očitoj suprotnosti s vrijednostima Unije.

 

VEZANE VIJESTI

Lisica Fox Trot je nova maskota pariške zračne luke Orly

Proteklih dana jedna je francuska lisica postala prava zvijezda društvenih mreža. Vijest o lisici Fox Trot, nastanjenoj u pariškoj zračnoj luci Orly, ubrzo se proširila i medijima zahvaljujući fotografijama koje je krajem prošlog tjedna snimio Airbusov mehaničar Guillaume Isselin.

Zadnji dan za glasanje protiv testiranja na zivotinjama u EU-u

Samo još danas do ponoći možete zatražili od Europske komisije da se obveže na podnošenje zakonodavnog prijedloga koji će sadržavati plan za postupno ukidanje svih ispitivanja na životinjama u EU-u prije kraja tekućeg saziva Europskog parlamenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER