Pariški čistači, pravi šampioni Olimpijskih igara

Tijekom Igara za čistoću Pariza brinulo se 7000 čistača komunalne tvrtke Propreté de Paris

Oni su pravi urbani sportaši koji su od ranih jutarnjih do noćnih sati brinuli o čistoći ulica francuskog glavnog grada. Nevidljivim zvijezdama Igara u Parizu 2024. radni su dani počinjali od šest sati ujutro kako bi na vrijeme pripremili grad za dolazak turista na „najljepšu aveniju svijeta“ Champs-Élysées i u sve druge dijelove grada.

Olimpijske igre u Parizu predstavljale su poseban izazov i za radnike pariške komunalne tvrtke Propreté de Paris, kojima su zbog velikog broja posjetitelja, ali i ostavljanja što boljeg dojma grada domaćina, satnice pomaknute u odnosu na uobičajeni raspored. Avenija Champs-Élysées počela bi se tako svakog dana čistiti između 5:30 i 6:00 sati. Ekipe sastavljene od pet čistača i tri vozača malih komunalnih vozila najprije su strojno čistili pločnike, a završni 'glanc' postizao se metlama. Radnici su čistili cijelu aveniju od vrha do dna do 8:30 ujutro, a dežurne ekipe čistile su prema potrebi tijekom cijelog dana i to do jedan sat iza ponoći. Kao i obično, najviše otpada prikupi se u gornjem dijelu avenije gdje se nalaze restorani brze hrane.

Tijekom Igara ukupno je angažirano 7000 radnika, uključujući 5000 skupljača otpada, zaduženih za održavanje čistoće javnih površina, a imali su i neke dodatne zadatke. Čišćenje je bilo posebno pojačano oko natjecateljskih lokacija, u područjima olimpijskih proslava i svečanosti, kao i na najposjećenijim mjestima.

„Dok grad još spava, naši su čistači u punom pogonu. Znamo svoj posao, navikli smo na težak rad koji je tijekom Igara malo naporniji i zahtjevniji. Mali predah nastupit će nakon završetka Ljetnih olimpijskih igara, a zatim nam ponovno slijedi intenzivniji posao tijekom Paraolimpijskih igara“, kazao je Renaud Roy, voditelj poslova u sedmom i osmom pariškom arondismanu.

Čistači su tijekom Igara surađivali s posebnim „olimpijskim timovima“, odgovornima za lokacije Igara koje su činili isključivo volonteri. „Naši radnici su sretni što rade u dobroj blagdanskoj atmosferi. Sve u svemu, stvari idu prilično dobro. Turisti su sretni što smo stalno prisutni i što je sve čisto“, dodao je Renaud Roy.

 

  • Posvuda po Parizu postavljeni su dodatni spremnici za otpad označeni maskotama Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Phryges. © Antoine Guillou | Propreté de Paris

Igre su dobar povod za podizanje svijesti o važnosti razvrstavanja otpada

Povodom održavanja Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u cijelom gradu pojačan je i sustav razvrstavanja otpada, a Grad Pariz i Organizacijski odbor Igara u Parizu 2024. zajedno su pokrenuli veliku kampanju podizanja svijesti o važnosti smanjenja nastanka i pravilnom razvrstavanju otpada. Stoga su posvuda po gradu postavljeni dodatni spremnici označeni maskotama Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Phryges - dvjema trokutastim frigijskim kapama crvene boje.

Odvoz otpada obavlja se uobičajeno tijekom cijelog ljeta, no komunalnim vozilima je na određene dane ograničeno kretanje zbog održavanja natjecanja, kao i zbog sigurnosnih razloga. Komunalna tvrtka Propreté de Paris nastoji učiniti sve kako bi se ti utjecaji umanjili što je više moguće, a prikupljanje i odvoz otpada nadoknađuju se narednog dana.

Javnom uslugom prikupljanja i odvoza otpada svakog se dana zbrine 3000 tona otpada iz kućanstava, dok su tvrtke odgovorne za uklanjanje svog otpada te koriste pružatelje usluga po vlastitom izboru - Propreté de Paris ili privatne tvrtke. U Parizu je organizacija prikupljanja komunalnog otpada u nadležnosti Odjela za čistoću i vodu (Direction de la propreté et de l'eau - DPE) i to za 2., 5., 6., 8., 9., 12., 14., 16., 17. i 20. arondisman, dok prikupljanje otpada u ostalim dijelovima grada obavljaju privatne tvrtke.

  • Vozila za odvoz otpada tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara © Propreté de Paris

Odvojeno prikupljanje otpada u Parizu

Miješani komunalni otpad iz spremnika sa zelenim ili sivim poklopcima prikuplja se svakodnevno, staklo u spremnicima s bijelim poklopcima jednom tjedno, a reciklabilni otpad u spremnicima sa žutim poklopcima tri puta tjedno. Skupljanje biootpada zasad je organizirano na području 2., 12. i 19. arondismana i to iz kanti sa smeđim poklopcima zapremnine 120 i 750 litara. Spremnici za biootpad postavljeni su i u blizini tržnica, dok se postavljanje smeđih spremnika u drugim dijelovima grada nastavlja tijekom tekuće godine.

Veliki spremnici za odvojeno prikupljanje otpada Trilib, dostupni su 24 sata dnevno te omogućuju odlaganje staklene, plastične i metalne ambalaže, papira i kartona. Reciklabilni i glomazni otpad, odjeća, baterije, rabljena ulja i opasan otpad odlažu se u reciklažnim dvorištima.

Odvoz otpada nastoji se organizirati na način kojim se umanjuje buka i smetnje u odvijanju prometa. Odvoz miješanog komunalnog otpada obavlja se svakog dana, od 6 do 12 sati te od 17 do 23 sata, a reciklabilnog tri puta tjedno - ponedjeljkom, srijedom i petkom, odnosno utorkom, četvrtkom i subotom, ovisno o dijelu grada.

Edukacija školske djece

Svake godine komunalna tvrtka Propreté de Paris organizira edukacijske aktivnosti za oko 25 000 učenika pariških škola. Djeca se educiraju o čistoći, zaštiti vode i pravilnim sanitarnim uvjetima, kao i o potrebi razvrstavanja otpada, a u ovim aktivnostima sudjeluju nastavnici i roditelji.

  • Vozila za odvoz otpada s maskotama Olimpijskih i Paraolimpijskih igara Phryges © Propreté de Paris

Cilj smanjenja količine otpada za 100 000 tona do 2030.

U Parizu je 2022. godine ukupno prikupljeno 973 000 tona kućnog otpada, što znači da je svaki stanovnik francuske metropole proizveo čak 450 kg otpada. Grad Pariz stoga preispituje svoju strategiju smanjenja otpada za razdoblje od 2024. do 2030. kako bi se postiglo značajnije smanjenje količine otpada. U tu svrhu pokrenuto je javno savjetovanje kako bi se prikupilo što više prijedloga građana za izradu programa sprječavanja nastanka otpada iz kućanstava (Le Programme Local de Prévention des Déchets Ménagers et Assimilés - PLPDMA). Naime, riječ je o planu koji Grad Pariz revidira svakih šest godina kako bi odredio svoje ciljeve i strategiju smanjenja otpada.

Već nekoliko godina Grad Pariz zalaže se za smanjenje, ponovnu upotrebu i recikliranje kućanskog otpada kroz brojne akcije kao što su poticanje razvrstavanja ambalaže, papira i stakla, a sada i otpada od hrane. U kvartovima je sve više centara za prikupljanje reciklabilnog otpada i mobilnih reciklažnih dvorišta, a organizira se i besplatan odvoz kućanskih aparata. Također, potiče se kompostiranje te redovito organiziraju kampanje podizanja svijesti o važnosti recikliranja i pravilnog odvajanja otpada.

No, usprkos velikom napretku, u zelenim spremnicima za miješani komunalni otpad još uvijek završava previše otpada. Grad Pariz vrlo je predan smanjenju otpada i postavio je ambiciozan cilj smanjenja količine otpada za 100 000 tona do 2030. godine.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

30 milijuna komada „R-Coeur“ staklene ambalaže za poticanje ponovne upotrebe

Od svibnja 2025. više od 16 milijuna Francuza moći će kupovati potrošačke proizvode u staklenoj ambalaži za višekratnu upotrebu u supermarketima četiri regije „Velikog sjeverozapada“. Riječ je o prvom koraku prema uvođenju ponovne upotrebe staklene ambalaže na nacionalnoj razini u okviru projekta ReUse, koji je s ciljem ubrzavanja transformacije načina proizvodnje, distribucije i potrošnje pokrenuo Citeo.

Odvajanje otpada u Parizu postaje još jednostavnije i učinkovitije

Nova verzija Trilib' modularnih spremnika za prikupljanje vrijednog reciklabilnog otpada ljepša je i praktičnija. Veće su zapremnine i služit će za prikupljanje tri glavne kategorije komunalnog otpada, a do kraja 2020. godine u svim dijelovima Pariza postavit će ih se ukupno tisuću. U odnosu na lokalna iskustva s odvozom otpada, novi pariški spremnici praznit će se dva puta tjedno, a ugovorom se regulira i njihovo pranje i održavanje.

Beč spaja žute i plave spremnike za otpad

U Beču se plastične boce i višeslojna ambalaža za piće od 9. rujna odlažu zajedno s metalnim limenkama i ostalom metalnom ambalažom u žutim spremnicima ili u žutim vrećicama. Otpad će se i dalje odvajati te zasebno obrađivati, a dosadašnji plavi spremnici za metalnu ambalažu odlaze u povijest i postupno će se zamijeniti novima do ožujka 2020. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER