Lyon uskoro dobiva drugu centralu za daljinsko hlađenje

Metropola Lyon i Grad Lyon podupiru izgradnju drugog gradskog sustava hlađenja u četvrti Gerland

Poslovna četvrt Part-Dieu u Lyonu raspolaže sustavom daljinskog hlađenja još od 1971. godine. Sustavom upravlja tvrtka Dalkia, podružnica grupe Électricité de France (EDF), koja je 2019. izgradila novu centralu za daljinsko hlađenje opremljenu tehnologijom povrata energije jedinstvenom u Francuskoj te do 2027. namjerava utrostručiti distribuciju na 90 GWh.

Konvencionalni individualni klimatizacijski sustavi troše puno električne energije i ispuštaju toplinu u već zagrijan i onečišćen zrak. Za smanjenje računa za energiju, ali i učinaka urbanih toplinskih otoka, sve se više koriste sustavi daljinskog hlađenja koji osiguravaju hlađenje za nekoliko zgrada ili čak za cijelo gradsko naselje. Jedan od takvih sustava izgrađen je u poslovnoj četvrti Part-Dieu u trećem po veličini francuskom gradu Lyonu.

Centrala za daljinsko hlađenje Mouton-Duvernet nalazi se 13 m ispod Šetališta Nelsona Mandele u trećem gradskom arondismanu Part-Dieu te zahvaljujući mreži od petnaest kilometara cijevi osigurava hlađenje milijun četvornih metara poslovnih ureda, hotela, javnih zgrada i istoimenog trgovačkog centra. Ova centrala puštena je u pogon 2019. godine te je opremljena tehnologijom jedinstvenom u Francuskoj.

Za svoj rad centrala koristi vodu iz podzemnih parkirališta ovog dijela grada čime se sprječava poplavljivanje uslijed porasta podzemnih voda. Voda se u rashladnim bazenima ovog postrojenja hladi s 10 °C na temperaturu od 4 °C i to bez ispuštanja vrućeg zraka u atmosferu. Također, rashladni bazeni omogućuju očuvanje viška hladnoće proizvedene noću koja se koristi tijekom najviših dnevnih temperatura.

„Kako bismo omogućili hlađenje, moramo proizvoditi toplinu. To je neizbježno“, izjavio je za francuski poslovni dnevnik Les Echos Gérald Campbell Robertson, generalni direktor podružnice Energie Lyon Métropole. „Najmanje učinkovite instalacije toplinu ispuštaju u zrak i pridonose učinku toplinskih otoka. Centralizirani sustavi, koji pumpaju hladnoću u površinsku vodu na 15 stupnjeva, vraćaju zagrijanu vodu i uzrokuju porast temperature i do 25 °C. Time sustav ne samo da sustav gubi na učinkovitosti, već narušava ekologiju podzemnih voda.“

  • Centrala za daljinsko hlađenje Mouton-Duvernet © Dalkia

„Najmanje loše rješenje klimatizacije“

Ova mreža od 35 GWh trenutačno je druga najveća urbana rashladna mreža iza one u pariškoj poslovnoj četvrti La Défense koja je povezana s rijekom Seinom. S dodatnim ulaganjem od 30 milijuna eura i jednim kilometrom dodatnih cijevi, centrala Mouton-Duvernet će do 2027. godine moći utrostručiti distribuciju hlađenja.

Izgradnja druge centrale za daljinsko hlađenje počela je u kolovozu ispod skateparka u gradskoj četvrti Gerland, u podrumu bivše Michelinove tvornice. Riječ je o investiciji vrijednoj 18 milijuna eura koju podupiru Metropola Lyon i Grad Lyon, a zahvaljujući mreži od sedam kilometara cijevi i crpljenju vode rijeke Rhône omogućit će se hlađenje 300 000 četvornih metara poslovnih i uredskih prostora.

„Urbana rashladna mreža najučinkovitiji je sustav, a za njegovu izgradnju potreban je izvor hladnoće za proizvodnju i velika gustoća zgrada kako bi investicija bila isplativa“, kaže Jérôme Aguesse, regionalni direktor tvrtke Dalkia. „Poslovni model u potpunosti se temelji na pretplatama jer Agencija za upravljanje okolišem i energijom (L'Agence de l'Environnement et de la Maitrise de l'Energie – ADEME), koja subvencionira toplinske mreže, ne podržava sustave daljinskog hlađenja. To je velika greška jer daljinsko hlađenje predstavlja najmanje loše rješenje klimatizacije.“

Virtualna šetnja centralom za daljinsko hlađenje Mouton-Duvernet dostupna je putem sljedeće poveznice.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Kultura i zaštita klime: Bečki Ronacher priključen na sustav daljinskog hlađenja

Bečko energetsko poduzeće Wien Energie s mrežom daljinskog hlađenja od sada povezuje još jednu bečku instituciju. Slavno kazalište Ronacher, izgrađeno 1888. godine u središtu grada te uz Raimund Theater i Theater an der Wien jedno od tri kazališta u sklopu Ujedinjenih kazališta u Beču (Vereinigte Bühnen Wien), od ove će se sezone hladiti na suvremen i ekološki prihvatljiv način.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER