Ørsted do 2025. ulaže 30 milijardi dolara u zelenu energiju

Novi razvojni planovi nakon izgradnje najveće svjetske priobalne vjetroelektrane

Svijet treba hitno ukinuti uporabu fosilnih goriva i provesti brzu energetsku tranziciju bez presedana kako bi se globalno zatopljenje ograničilo na 1,5 stupnjeva i izbjegle katastrofe koje se predviđaju kao posljedica klimatskih promjena

Danska energetska tvrtka Ørsted objavila je u srijedu veliki investicijski program kojim će nastojati postati jedan od lidera obnovljivih izvora energije i time utjecati na globalni pomak od fosilnih goriva, izvijestio je Reuters.

Ørsted je početkom rujna ove godine dovršio svoju novu, jedanaestu priobalnu vjetroelektranu Walney Extension u Ujedinjenom Kraljevstvu / Fotografija: Ørsted

Tvrtka Ørsted, koja je već izgradila najveću priobalnu vjetroelektranu na svijetu, u razdoblju od 2019.- 2025. godine u zelenu energiju planira investirati 200 milijardi danskih kruna (30,26 milijardi dolara). Od ukupno planiranog iznosa, u priobalne vjetroelektrane uložit će se većina ili 75-85 posto sredstava, dok će se u kopnene preusmjeriti 15-20 posto. Ulaganja u bioenergiju i energetska rješenja kupaca predstavljat će 0 do 5 posto investicije.

Najavljenim investicijama Ørsted (bivši Dong Energy) nastoji znatno uvećati svoj udio u proizvodnji zelene energije i to sa 64 posto u 2017. na čak 99 posto do 2025. godine.

„Svjetsko tržište obnovljive energije utrostručit će se do 2030. godine, a Ørsted kao jedna od vodećih kompanija u tom području ima snažnu platformu za sudjelovanje u tom rastu“, izjavio je Henrik Poulsen, glavni izvršni direktor tvrtke Ørsted / Izvor: Twitter

„Naš portfelj se danas sastoji od 11,9 GW priobalnih i kopnenih vjetroelektrana te kombiniranih toplana i elektrana na biomasu koje su u proizvodnji, izgradnji ili su dobile konačnu odluku o ulaganju“, izjavio je u priopćenju Henrik Poulsen, glavni izvršni direktor tvrtke Ørsted. „Naša je strateška namjera do 2030. godine postići instalirani kapacitet veći od 30 GW, pod uvjetom da njihova izgradnja stvara vrijednost našim dioničarima“, dodao je Poulsen. „Pritom, kao važan korak, povećavamo naše ambicije i ulažemo u izgradnju novih priobalnih vjetroelektrana ukupne snage od 11-12 GW do 15 GW do 2025. godine.“

Infografika: Ørsted

Poulsen također tvrdi kako će se svjetsko tržište obnovljive energije utrostručiti do 2030. godine, a Ørsted kao jedna od vodećih kompanija u tom području ima snažnu platformu za sudjelovanje u tom rastu.

Podsjetimo, Ørsted je početkom rujna ove godine u planiranom vremenskom roku, kao i u okviru predviđenih financijskih sredstava, dovršio svoju novu, jedanaestu priobalnu vjetroelektranu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Vjetroelektrana Walney Extension pokriva površinu od 145 km2 u Irskom moru i udaljena je 19 km od grada Heyshama (Cumbria), a s kapacitetom od 659 MW napaja oko 600.000 domova. Četrdeset od ukupno 87 vjetroturbina proizvela je danska tvrtka Vestas, a preostalih 47 njemački Siemens. Prema Ørstedu, ovo je prvi put da jedna priobalna vjetroelektrana predstavlja spoj dvaju različitih tehnologija, a sagrađena je u partnerstvu Ørsteda (50 %) s dva vodeća danska mirovinska fonda PKA (25 %) i PFA (25 %).

 

 

Naslov najveće svjetske priobalne vjetroelektrane donedavno je pripadao vjetroelektrani London Array. Ta vjetroelektrana od 630 MW zauzima 100 kilometara kvadratnih površine i opskrbljuje oko 500.000 kućanstava. No naslov najveće priobalne vjetroelektrane na svijetu do 2020. godine trebala bi preuzeti priobalna vjetroelektrana Hornsea Project One u Atlantskom oceanu koja se trenutno gradi i dio je plana velikog kompleksa priobalnih vjetroelektrana. Izgradnja ove vjetroelektrane snage 1,2 GW započela je na površini od 407 kilometara kvadratnih 120 kilometara od obale Yorkshirea s Ørstedom kao vodećom razvojnom kompanijom. Nakon završetka izgradnje i puštanja u pogon, čistom energijom će opskrbljivati preko milijun domova.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Najveća svjetska priobalna vjetroelektrana počela s proizvodnjom električne energije

Kada u potpunosti budu operativne, 165 vjetroturbina Siemens Gamesa (svaka snage 8 MW) proizvodit će 1,32 GW čiste električne energije. Time će projekt Hornsea 2 preuzeti naslov 'najveće priobalne vjetroelektrane u svijetu' i to od prethodno izgrađene vjetroelektrane Hornsea 1, a energijom će zajedno napajati više od 2,3 milijuna kućanstava.

Priobalna vjetroelektrana Walney Extension najveća je na svijetu

U Irskom moru upravo je otvorena najveća priobalna vjetroelektrana na svijetu, a naziv Walney Extension dobila je po obližnjem otoku. Raspolaže s ukupno 87 vjetroturbina, rasprostranjenih na površini od 145 km2. To je već jedanaesta priobalna vjetroelekrana danske energetske tvrtke Ørsted u Ujedinjenom Kraljevstvu, a s kapacitetom od 659 MW napajat će oko 600.000 domova.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER