Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Wien Energie: „Ovo je revolucionaran primjer energetske samodostatnosti!“

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Karmelitermarkt je jedna od najstarijih bečkih tržnica i nalazi se u drugom bečkom okrugu Leopoldstadt. Na današnjoj lokaciji u četvrti Karmeliterviertel, okruženoj ulicama Leopoldsgasse, Haidgasse, Krummbaumgasse i Im Werd, nalazi se od 1910. godine. U ovom dijelu Beča održavanje tjednih tržnica hrane i stoke bilo je dopušteno već 1671. godine, a od 1893. godine ovdje se nalazilo već nekoliko manjih tržnica. Brojna bombardiranja u Drugom svjetskom ratu teško su oštetila i bečke tržnice. Od ukupno 41 prijeratne tržnice, devet je potpuno uništeno, uključujući i Karmelitermarkt. Godine 1993. počela se planirati izgradnja podzemne garaže ispod tržnice, a otvorena je u ožujku 1997. U isto vrijeme modernizirana je cijela četvrt koja nakon 2000. postaje sve popularnije rezidencijalno područje. Tada je ujedno usvojen i njezin novi naziv Karmeliterviertel.

 

Jedna od najstarijih bečkih tržnica postala je revolucionaran primjer energetski samodostatne tržnice. Ovaj pionirski projekt bečkog poduzeća Wien Energie i Magistratskog odjela za tržnice (MA 59) omogućuje da se zgrada tržnice autonomno opskrbljuje električnom energijom nekoliko sati u slučaju većeg nestanka struje i kvara u elektroenergetskoj mreži.

„Tržnica Karmelitermarkt je s vlastitim fotonaponskim sustavom i sustavom skladištenja energije postala važan dio lokalne opskrbe električnom energijom. U opskrbi energijom sve se više oslanjamo na lokalnu proizvodnju energije i time podižemo razinu energetske neovisnosti“, izjavio je Peter Hanke, bečki gradski vijećnik za gospodarstvo, financije i bečki gradski koncern Wiener Stadtwerke.

  • Karl Gruber, direktor Wien Energie (skroz lijevo) i Peter Hanke, bečki gradski vijećnik za gospodarstvo, financije i bečki gradski koncern Wiener Stadtwerke (u sredini) © Wien Energie | Christian Hofer

„Bečke tržnice ne predstavljaju samo primjer održivosti zbog svojih visokokvalitetnih lokalnih proizvoda, već sada i energetski samodostatnom tržnicom Karmelitermarkt dizajniraju svoju infrastrukturu na ekološki prihvatljiv način i time još jednom opravdavaju naklonost potrošača”, kazala je Ulli Sima, gradska vijećnica za urbano planiranje i mobilnost.

„Skladištenje energije vrlo je važan element energetske tranzicije te predstavlja nužnost za kompenzaciju volatilnosti obnovljivih izvora energije i optimalno korištenje proizvedene električne energije. To vrijedi i za velike i za male razmjere. Sustav skladištenja energije tržnici omogućuje da bude energetski samodostatna te da u svakom trenutku može pristupiti električnoj energiji koju sama proizvodi. Karmelitermarkt je stoga revolucionaran primjer energetske tranzicije“, poručio je Karl Gruber, direktor bečkog energetskog poduzeća Wien Energie.

  • Bečka tržnica Karmelitermarkt © Wien Energie | Johannes Zinner

„Prihvaćamo svoju odgovornost u borbi protiv globalnog zatopljenja i ovim korakom dajemo svoj doprinos održivosti i zaštiti klime. Ovaj projekt se može smatrati početkom koji će svi slijediti“, naglasio je direktor MA 59 Andreas Kutheil.

Instalirana snaga fotonaponskog sustava je oko 20 kWp, a na 235 m² krova tržnice instalirano je ukupno 44 modula. Očekuje se kako će novi fotonaponski sustav godišnje proizvoditi oko 15.300 kWh čiste električne energije te istovremeno uštedjeti oko osam tona CO₂. Zahvaljujući instaliranom sustavu za pohranu energije od 15 kWh tržnica se tijekom nekoliko sati također može autonomno opskrbljivati električnom energijom u slučaju nestanka struje.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Klimatski prihvatljivom električnom strujom opskrbljuje se polovica njemačkih kućanstva

Prema podacima njemačke Savezne udruge za upravljanje energijom i vodama (Bundesverband der Energie und Wasserwirtschaft - BDEW), svaki drugi kilovatsat električne energije koji se potroši u njemačkim kućanstvima proizveden je na klimatski prihvatljiv način. U prosječnom kućanstvu, otprilike polovicu električnih uređaja već u potpunosti napaja obnovljiva energija, što je dovoljno za osvjetljenje, hlađenje i zamrzavanje hrane, pranje i sušenje rublja, pranje posuđa i kuhanje.

Beč otvara tridesetu solarnu elektranu u vlasništvu građana!

U austrijskoj prijestolnici otvara se 30. solarna elektrana u vlasništvu građana pa se tim povodom u prodaju puštaju solarni paketi koje mogu kupiti stanovnici Beča. Investicijama se doprinosi zaštiti okoliša, a kupci dobivaju bonove za plaćanje računa struje ili unajmljivanje javnih bicikla.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER