Donosimo zaključke s nedavno završene Konferencije o promjeni klime

I najmanji mogu igrati aktivnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena!

23. Konferencija stranaka Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime održana je s ciljem određivanja ključnih odrednica za primjenu Pariškog sporazuma. Uz predstavnike 197 država, ove godine su u rad konferencije uključeni i predstavnici gradova, općina, industrije te nevladine organizacije u svrhu promicanja zajedništva i postizanja veće razine efikasnosti u borbi protiv klimatskih promjena. Donosimo vam glavne zaključke Konferencije!

Ovogodišnja 23. po redu Svjetska klimatska konferencija, održana je u Bonnu od 6. do 17. studenog pod predsjedanjem otočne države Fidži. Budući da Fidži nema potrebnu infrastrukturu i kapacitete za domaćinstvo ovakvoj manifestaciji, konferencija je održana u Bonnu, a otvorena je simboličnom pjesmom "I am an Island" u izvedbi Bernadette La Hengst.

Organizacija konferencije stajala je Njemačku čitavih 117 milijuna eura, iznos koji si manja otočna država poput Fidžija, suočena s nekim od najrazornijih posljedica klimatskih promjena, ne bi mogla priuštiti.

Međutim, poruka ove i nadolazećih konferencija jest ta da si svi, pa i najmanji, mogu priskrbiti mjesto za stolom te igrati aktivnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena! Inkluzivnost, kao jedan od imperativa svjetske borbe protiv klimatskih promjena, ocrtava se u podatku da je na ovogodišnjoj konferenciji svoje predstavnike imalo čak 197 država, a po prvi puta pravo glasa imali su gradovi i općine, predstavnici industrije te nevladine organizacije.

Od zaključaka Konferencije izdvojili smo sljedeće:

Talanoa dijalog 2018 - Nakon opsežnih konzultacija, najavljena je implementacija Talanoa ili facilitativnog dijaloga 2018., participativnog procesa koji će omogućiti državama strankama i nevladinim organizacijama da podijele iskustva te prezentiraju najbolje prakse. Cilj je urgentno podizanje ambicije država stranaka što se tiče zasebnih nacionalnih doprinosa u ograničavanju povećanja globalne prosječne temperature na 1,5 stupnjeva Celzijevih.

Implementacijske smjernice - Premda predstoji još mnogo posla, po riječima organizatora 23. Konferencije stranaka (COP23) ostvaren je značajan napredak u pogledu izrade jasnih i sveobuhuhvatnih implementacijskih smjernica za Pariški sporazum, koje bi ga učinile operativnim. Navedene implementacijske smjernice su od krucijalne važnosti u pomoći državama pri planiranju vlastitih ekonomija te ulijevanju pouzdanja investitorima. Implementacijske smjernice moraju biti dovršene na sljedećoj, 24. Konferenciji stranaka, koja će se održati dogodine u Poljskoj.

Pokretanje partnerstva oceanskog prijelaza - Pokrenuto je partnerstvo oceanskog prijelaza kako bi se potaknulo bavljenje odnosom između klimatskih promjena te njihovih utjecaja na oceane. U pravom duhu velike koalicije, partnerstvo će također konsolidirati već postojeće radove kako bi kreiralo koordinirani pothvat između vlada na svim razinama, postojećih oceanskih saveza i koalicija, udruga civilnog društva te privatnog sektora. Partnerstvom će zajednički predsjedati Fidži i Švedska.

Pokretanje globalnog partnerstva „Insuresilience“- Njemačko federalno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) uložilo je 110 milijuna eura u pokretanje globalnog partnerstva financijskog rizika i osiguravateljskih rješenja za slučajeve klimatskih i prirodnih katastrofa kako bi se ostvarilo dostupno osiguranje i druga financijska zaštita milijunima potencijalnih unesrećenih diljem svijeta. Doprinos od strane BMZ-a uslijedio je nakon 30 milijuna eura vrijednog ulaganja vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Dogovor o agrikulturnom djelovanju - Države stranke postigle su povijesni dogovor o agrikulturnom djelovanju koji će pomoći državama pri razvijanju i primjeni novih strategija za prilagodbu i ublažavanje unutar sektora. Dogovorom se namjerava smanjiti emisiju stakleničkih plinova kao i izgradnja otpora učincima klimatskih promjena. Spomenuti dogovor je ujedno i prvi zabilježen slučaj kolektivnog dogovora po pitanju poljoprivrede u povijesti pregovora o klimatskim promjenama.

Atmosfera i zaključci s 23. Konferencije stranaka okvirne konvencije UN-a o promjeni klime ulijevaju povjerenje u konačan rezultat kolektivnih napora u borbi protiv klimatskih promjena te se možemo nadati još konkretnijoj i plodonosnijoj konferenciji sljedeće godine u Poljskoj.

Za više informacija o zaključcima bonnske konferencije posjetite internetsku stranicu Concrete Climate Action Commitments at COP23.

A.S.

VEZANE VIJESTI

Zagovornici fosilnih goriva lobiraju u Bonnu

Konferencija o klimatskim promjenama UN-a održava se u Bonnu u od 6.-18. studenog 2017. Predstavnici vlada, gradova, nevladinih organizacija i civilnog društva te poslovni ljudi i investitori iz cijelog svijeta okupili su se u Bonnu kako bi uskladili i ubrzali aktivnosti u skladu s ciljevima Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama u organizaciji Okvirne konvencije UN-a o promjeni klime.

Oceani se guše u plastičnom otpadu

Niti jedna svjetska zemlja ili kontinent, pa tako ni Europska unija, koja se obvezala smanjiti onečišćenje mora plastičnim otpadom za 30 posto do 2020. godine, sama ne može riješiti ovaj ogroman problem čije se katastrofalne posljedice javljaju mnogo brže od ranijih očekivanja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER