IRENA: Potrebno je udvostručiti godišnja ulaganja u obnovljive izvore

Veća ulaganja potrebna su kako bi se unaprijedila energetska tranzicija, postigli ciljevi održivog razvoja i osigurao put do klimatske sigurnosti

Godišnja ulaganja u obnovljive izvore energije trebala bi se udvostručiti do 2030. – s oko 330 milijardi dolara koliko se ulaže danas na gotovo 750 milijardi dolara, navodi se u izvještaju „10 Years: Progress to Action“ (10 godina: Napredak na djelu) Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA), prenosi portal OIE Hrvatska.

Kako se navodi u izvještaju „10 Years: Progress to Action“, potrebna su veća ulaganja kako bi se unaprijedila energetska transformacija, postigli ciljevi održivog razvoja i osigurao put do klimatske sigurnosti.

Novi izvještaj Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije (IRENA) prikazuje nedavni napredak na globalnoj razini i mjere koje su još uvijek potrebne za povećanje korištenja obnovljivih izvora energije. Agencija smatra da se veliki dio potrebnih investicija može ispuniti preusmjeravanjem planiranih ulaganja u fosilna goriva. Do 2030. godine se, naime, u neobnovljive izvore planira investirati oko 10 bilijuna dolara.

„Ušli smo u desetljeće obnovljivih izvora energije, razdoblja u kojem će se energetski sustav transformirati velikom brzinom. Kako bismo to osigurali, hitno se moramo pozabaviti potrebom za snažnijim politikama i povećanjem ulaganja u sljedećih 10 godina. Obnovljivi izvori drže ključ održivog razvoja i trebali bi biti u središtu energetskog i ekonomskog planiranja u cijelom svijetu”, poručio je generalni direktor IRENA-e Francesco La Camera.

Dodatna ulaganja donose značajne uštede na vanjskim troškovima, navodi se dalje u izvješću, uključujući minimiziranje gubitaka uzrokovanih klimatskim promjenama. Ušteda bi do 2030. mogla iznositi između 1,6 bilijuna dolara i 3,7 bilijuna dolara –  tri do sedam puta više od troškova ulaganja u energetsku transformaciju!

IRENA napominje i da su troškovi solarnih elektrana u posljednjih 10 godina pali za gotovo 90 posto, a cijene kopnenih vjetroelektrana za upola manje. Do kraja ovog desetljeća solarni i troškovi vjetra mogu  nadmašiti tradicionalnu energiju. Te dvije tehnologije mogle bi pokriti više od trećine globalnih potreba za električnom energijom.

Off grid sustavi pojavili su se kao ključno rješenje za proširenje pristupa energiji i sada omogućuju pristup oko 150 milijuna ljudi. Podaci IRENA pokazuju da 60 posto novog pristupa električnoj energiji može biti zadovoljeno obnovljivim izvorima energije u sljedećem desetljeću pomoću samostalnih i mini-mrežnih sustava.

OIE Hrvatska / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Obnovljivi izvori čine gotovo tri četvrtine novih kapaciteta u 2019. godini

Međunarodna agencija za obnovljive izvore energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency) objavila je najnovije podatke koji ukazuju na nastavak impresivnog rasta energije vjetra i sunca. Ukupni rast obnovljivih izvora energije nadmašio je rast fosilnih goriva i nastavio dominaciju u širenju obnovljive energije po sedmi put u desetljeću.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER