Beč se bori protiv nepotrebnog bacanja hrane

Udruga „Wiener Tafel” je 2019. godine od propadanja spasila 676.206 kilograma namirnica ili 75.224 kilograma više u odnosu na 2018.

U austrijskoj metropoli svakog se dana spasi do četiri tone prehrambenih proizvoda zahvaljujući više od 200 tržnica, trgovina i industrijskih pogona za preradu hrane koji svoje viškove ne odbacuju, već ih doniraju neprofitnoj organizaciji „Wiener Tafel”.

S jednim doniranim eurom osigurava se obrok za 10 osoba

Gotovo 350 volontera ove udruge, koja postoji još od 1999. godine, prikuplja vrijedne namirnice i njima opskrbljuje 19.000 ljudi u oko 100 socijalnih ustanova na području Beča poput javnih kuhinja, dnevnih centara, smještajnih jedinica za beskućnike, sigurnih kuća i ustanova za brigu o izbjeglicama. Na taj se način razumno koriste resursi, sprječava stvaranje velikih količina otpada i, naravno, čuva okoliš.

Ova bečka udruga 2019. je godine od nepotrebnog bacanja spasila 676.206 kilograma namirnica što je 12 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Čak 200.000 kilograma došlo je direktno s bečke veletržnice. Najveći dio namirnica spašenih od propadanja činili su svježi i pekarski proizvodi te hrana iz supermarketa. Prema podacima iz 2019. godine, nesigurnost u opskrbi hranom u Austriji pogađa gotovo pola milijuna ljudi. Kako bi se količina spašenih namirnica povećala, iz udruge „Wiener Tafel” ističu kako su potrebna dodatna rashladna skladišta i nove mjere kojima bi se pojednostavilo i poticalo doniranje hrane. U tu svrhu gradi se i novi distribucijski centar koji bi trebao biti službeno otvoren u svibnju 2020. godine.

Povodom 20. obljetnice postojanja ova je udruga prethodne godine ostvarila suradnju s Prirodoslovnim muzejom u Beču koji je organizirao niz radionica za više od 400 učenika čiji je cilj bilo podizanje svijesti o važnosti ovog pitanja, a slične projekte planiraju i ove godine.

Udruga „Wiener Tafel“ svakog tjedna pomaže oko 19.000 ljudi pogođenih siromaštvom u stotinjak socijalnih ustanova na području Beča te im dostavlja hranu, a ta aktivnost ne bi bila moguća bez donacija građana i tvrtki. Kako se velik dio prikupljene hrane odnosi na sezonsko povrće koje se brzo kvari, a često se prikupi velika količina jedne vrste povrća, profesionalni kuhari iz udruge „Wiener Tafel“ pripremaju ih za kasniju upotrebu svojih korisnika.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Berlinska robna kuća NochMall postavlja nove standarde u održivoj kupovini

NochMall je prva robna kuća rabljene robe u Berlinu, ali i puno više od toga. Ovdje se na više od 2 000 četvornih metara ne prodaju samo namještaj, odjeća, kućanski uređaji i razne potrepštine za kućanstvo, igračke, knjige i još mnogo toga – čak oko 30 000 artikala koji čekaju drugi život u novom domu, već se organiziraju brojne radionice, a Berlinčani educiraju o kružnom gospodarstvu i sprječavanju nastanka otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER