Požar na deponiji otpada u blizini Slavonskog Broda

Zbog požara na odlagalištu otpada Baćanska kod Davora traže se ostavke odgovornih, između ostalih načelnika Đure Anđelkovića i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića

Sinoć je izbio požar na odlagalištu otpada Baćanska kod Davora. Kako javlja portal SBplus.hr, vatrogasci DVD-a iz Davora i Orubice satima su se borili s požarom, dimom i jakim naletima vjetra, no požar je ipak stavljen pod kontrolu.

„Jučer u 17:56 sati DVD Orubica je dobilo dojavu o požaru na deponiju smeća Baćanska u Davoru, a na intervenciju gašenja požara odazvalo se 14 vatrogasaca koji su sa dva vatrogasna vozila i privatnim automobilima izašli na požarište“, navodi se u objavi DVD Orubica.

Vatrogasci su se s vatrom borili i razgrtanjem otpada buldožerom, kako bi se pojačalo rashlađujuće djelovanje vode u dubini deponije. Nažalost, vremenski uvjeti im zbog jakih naleta vjetra nisu bili naklonjeni, pa su vatrogascima DVD Orubica u pomoć priskočili vatrogasci DVD-a Staro Petrovo i DVD-a Godinjak. Požar je stavljen pod kontrolu tek oko 22:35 sati, a lokaciju su do ranih jutarnjih sati nadzirali vatrogasci DVD Davor.

Kako javlja portal SBplus.hr, vatrogasci iz Davora i Orubice su na intervenciji bili i u noći s 19. na 20. travnja kada je na istoj lokaciji izbio požar.

Iako imaju povjerenje u svoje vatrogasce, mještani Općine Davor i okolnog područja strahuju za svoje zdravlje.

„Nemaju informaciju što na tom odlagalištu gori, kako se trebaju ponašati, kakve zaštitne mjere trebaju poduzimati, koliko su dimovi od sagorijevanja opasnog otpada opasni za zdravlje ljudi? Što je s podzemnim vodama i izvorištem s kojeg se opskrbljuje 60 tisuća građana“, pitanja su koja su postavili iz Županijske organizacije HSS-a Brodsko-posavske županije, koja se također oglasila o požaru.

„Građani nisu sigurni za svoje zdravlje zbog požara koji treba gasiti, nisu sigurni zbog blizine deponije koju treba sanirati, a  vladajući dovoze nove količine smeća“, ističe se u objavi.

Također, saborski zastupnik HSS-a Davor Vlaović kontinuirano četiri godine upozorava  na  neprihvatljivo odlaganje otpada na ovom odlagalištu te je više puta sa saborske govornice tražio sanaciju odlagališta. Posljednji put  20. siječnja 2020., no nitko od nadležnih nije reagirao.

Navodi se kako su „u krugu 1,5 kilometara vodocrpilište i deponija smeća koja ima uporabnu dozvolu za 115.000 tona smeća, a dovezeno je 40.000 tona više od dozvoljenog“ te se zbog toga traži odgovornost nadležnih.

„Ekološka bomba je eksplodirala. Deponija Baćanska kod Davora gori. Pozivamo župana Marušića i premijera Plenkovića  da  djeluju u interesu naroda i saniraju štetu te tražimo zatvaranje odlagališta i ostavke načelnika Đure Anđelkovića i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića“, stoji u priopćenju županijske organizacije HSS-a Brodsko-posavske županije.

Brođani se godinama bezuspješno bore za čist zrak i vlastito zdravlje. Čini li vam se da MZOE i lokalna vlast doista nešto čine po tom pitanju?

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U Slavonskom Brodu u tri mjeseca 663 tone manje odloženog miješanog komunalnog otpada

Ohrabrujući rezultati novog sustava odvajanja miješanog komunalnog otpada ostvareni su već u drugom tjednu nakon uvođenja žutih vrećica za navedenu vrstu otpada. Količina miješanog komunalnog otpada od 8. prosinca do 15. prosinca 2021. godine iznosila je 200,92 tone, a u istom razdoblju 2022. godine 132,14 tona ili 68,78 tona manje.

U samo tjedan dana u Slavonskom Brodu 68,78 tona manje odloženog miješanog komunalnog otpada

Grad Slavonski Brod je od 1. prosinca 2022. godine započeo s provedbom novog sustava odvajanja miješanog komunalnog otpada. Najveća novost ovog sustava je uvođenje žutih vrećica u koje se odlaže isključivo miješani komunalni otpad, odnosno samo onaj otpad koji nije moguće odložiti u spremnike za papir, plastiku, biootpad i drugi korisni otpad koji se odlaže u reciklažno dvorište.

Potpisan Ugovor za izradu studijsko-projektne dokumentacije RCGO Šagulje

RCGO „Šagulje" zajednički je projekt Brodsko-posavske, Sisačko moslavačke i Požeško-slavonske županije, svih jedinica lokalne samouprave na njihovom području i naposljetku svih stanovnika ovog dijela regije koji za cilj ima uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području ove tri županije. Ovaj projekt  jedna je od najvećih investicija u županiji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER