Predstavljen projekt „Žedni grad“

Projekt „Žedni grad“ predstavljen je prošlog četvrtka urbanom intervencijom na Manduševcu te se nastavio subotnjom šetnjom za građan(k)e na temu pitke i druge vode u središtu Zagreba

Projekt „Žedni grad“ („Die Stadt hat Durst“) Goethe-Institut Kroatien provodi u suradnji s autorom programa Sašom Šimpragom i platformom 1POSTOZAGRAD. Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

Polazeći od činjenice da je voda javno dobro i ljudsko pravo, projekt je započeo propitivanjem mogućnosti podizanja komunalnog standarda glavnog zagrebačkog trga ponovnim uvođenjem pitke funkcije na Manduševcu i urbanom intervencijom na njegovoj lokaciji na Trgu bana Jelačića. Cilj ove intervencije je isticanje važnosti dostupnosti besplatne pitke vode kao zajedničkog dobra i bitne sastavnice zagrebačke urbane tradicije te predstavljanje glavnih argumenata za ponovno oživljavanje funkcije pitke vode na Manduševcu.

  • Maduševac na Trgu bana Jelačića / Fotografije: Saša Šimpraga / Goran Kerić

Predvođena autorom Sašom Šimpragom u subotu je tako središtem Zagreba šetala grupa građana/ki žednih znanja o svom gradu i brojnih zanimljivih priča na temu pitke i druge vode, a trosatna šetnja počela je razgledavanjem urbane intervencije na Manduševcu.

Projekt „Žedni grad“ („Die Stadt hat Durst“) nastavlja se održavanjem tribine pod nazivom „Žedni grad: drži li Manduševac vodu?“ u Booksi i to  u srijedu 30. rujna u 18 sati. Na tribini će se problematizirati mogućnost sadržajne nadogradnje Manduševca s ciljem vraćanje stoljetne pitke funkcije najstarijoj zagrebačkoj česmi, koja se kroz povijest mijenjala, ali je s izuzetkom aktualnog rješenja uvijek služila za pijenje vode. Uz pitanje tehničkih i arhitektonskih mogućnosti samoga Manduševca te šireg oblikovanja Trga bana Jelačića, govorit će se i o elementima za konzumaciju besplatne pitke vode u Zagrebu kao komunalnom, javnozdravstvenom i civilizacijskom standard te ujedno važnom doprinosu u borbi protiv klimatskih promjena.

U sklopu projekta predviđena je i objava književnog natječaja za kratku priču na temu „Voda u gradu“.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

PARK(ing) DAY je dan za druženje u kvartovskim oazama!

Ovog petka, 17. rujna, u Beču i u gradovima diljem svijeta obilježava se PARK(ing) DAY 2021. Motorna vozila ustupaju mjesto stanovnicima gradskih četvrti, a parkirališna mjesta pretvaraju se u ugodan prostor za druženje u susjedstvu i organizaciju raznih aktivnosti i događaja.

Žedni grad: žedni šetnje - pitka i druga voda u centru grada

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien počinje projekt „Žedni grad“, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER