Svake jeseni austrijski glavni grad pokreće novu zelenu ofenzivu

U Beču se svake godine posadi 4.500 novih stabala

Na području glavnog grada Austrije trenutno raste oko pola milijuna stabala koja imaju važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena

Austrijska se metropola redovito nalazi na vrhu ljestvice svjetskih gradova s najboljom kvalitetom života, a ove je godine u izboru konzultantske tvrtke Resonance Consultancy osvojila titulu najzelenijeg grada u svijetu. Tome svakako doprinosi i visok udio zelenih površina koji u glavnom gradu Austrije iznosi čak 53 posto. No Beč tu ne namjerava stati, već nastavlja provoditi mjere ozelenjavanja kojima, između ostaloga, želi odgovoriti na klimatske promjene, kazala je Ulli Sima, članica bečkog poglavarstva za okoliš.

Važnu ulogu pritom ima sadnja stabala jer ona rashlađuju gusto naseljena gradska područja, apsorbiraju sitne čestice i ugljikov dioksid te stvaraju kisik.

Beč uspijeva zadržati konstantan udio zelenih površina od preko 50 posto, a rješenje je pronašao u prenamjeni industrijskih površina, povećanju broja parkova i ozelenjavanju fasada

„Na području Beča trenutno ima oko pola milijuna stabala, a ovako velik broj nije slučajnost, nego rezultat napornog i dosljednog rada iza kojeg stoji pomno razrađena strategija. Još više drveća i zelenih površina, kao i manje asfalta i betona, to su važni ciljevi klimatskog modela grada Beča u vrijeme porasta temperatura te sve češćih i izraženijih ljetnih vrućina“, naglasila je Ulli Sima.

  • Odrasla se stabla u Beču ne uklanjaju i ne zamjenjuju mladima iz „sigurnosnih razloga“, već se o njima pažljivo brine, a mlada se stabla sade tamo gdje ih prije nije bilo - baš kao jučer u ulici Neubaugasse u blizini poznate trgovačke ulice Mariahilfer Straße. © PID Christian Fürthner

Godišnje se u Beču posadi oko 4.500 novih stabala, od toga najviše ujesen jer se jesen smatra idealnim godišnjim dobom za sadnju kada stabla najbolje puštaju korijene i imaju idealne uvjete za početak svog života u gradu. Za odabir, sadnju i održavanje drveća zaduženi su djelatnici bečkog poduzeća za održavanje gradskih vrtova (MA 42). Tako su, primjerice, u suradnji s austrijskim i međunarodnim stručnjacima sastavili popis vrsta drveća koje dobro podnose vibracije, zbijanje tla, vrućine i ostale čimbenike karakteristične za urbane sredine. Asortiman drveća u Beču trenutno obuhvaća oko 30 različitih vrsta.

Osim toga, djelatnici gradskog poduzeća MA 42 su u suradnji sa stručnjacima razvili poseban supstrat koji se sastoji od mineralnih i organskih tvari, a koristi se prilikom sadnje stabala te pospješuje njihovu sposobnost skladištenja vode i prozračnost.

Bečka gradska uprava dobro zna da drveće značajno doprinosi zaštiti klime i boljoj kvaliteti zraka u gradu

  • Zelene vreće za zalijevanje mladih stabala (njem. Gießsäcke) koriste se ne samo u Beču, već i u mnogim drugim europskim gradovima © PID Christian Fürthner

Velika pozornost posvećuje se i brizi o drveću. Osim što se sva novozasađena stabla najmanje jednom tjedno ručno zalijevaju, na njihova se debla pričvršćuju posebne vreće za navodnjavanje zahvaljujući kojima voda polako teče do korijena stabla te se ravnomjerno raspoređuje.

Posebno zanimljivu inovaciju predstavlja novi postupak navodnjavanja stabala koji je u Beču prvi put predstavljen u rujnu na otvaranju jednog preuređenog parka u 18. gradskom okrugu Währing. Ondje je ispod popločane površine postavljen sloj šljunka i sitnijih čestica te je stvoreno više prostora za širenje korijenja stabala u tlu. Umjesto u kanal, oborinske se vode usmjeravaju u taj sloj koji ih poput spužve upija i zadržava, što stablima tijekom vrućih ljetnih dana omogućuje opskrbu dovoljnom količinom vode.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

S više parkova i zelenih površina ova metropola postaje pravi „vrtni grad“!

Prva žena na čelu francuske metropole već je u svom prvom mandatu pokrenula veliku zelenu preobrazbu grada sadnjom 20.000 stabala. Na tome se nije stalo jer je u Parizu od srpnja 2020. dodatno povećan broj njegovih zelenih stanovnika, a ukupno je tijekom prošle sezone sadnje (jesen-zima 2020.) posađeno 15.284 stabala. Ove sezone planira se sadnja više od 20.000 stabala.

Sjene drveća mogu ohladiti gradove za 5 °C

Svjetski se gradovi ubrzano zagrijavaju, a novo istraživanje ukazuje nam kako bismo ih u vrlo bliskoj budućnosti mogli učinkovito hladiti sadnjom stabala. Čini nam se kako je velika većina stanovnika gradova dobila znanstvenu potvrdu onoga što već intuitivno zna.

Kako su europski gradovi svom stanovništvu olakšali podnošenje ljetnih vrućina?

Potaknut velikim vrućinama koje su ovog kolovoza vladale u Londonu, BBC je istražio mjere koje različiti europski gradovi poduzimaju s ciljem ublažavanja klimatskih promjena i smanjenja učinka urbanih toplinskih otoka. Među njima navodi i neke primjere dobre prakse o kojima smo već ranije pisali na Ekovjesniku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER