Održana uvodna konferencija projekta Hidden Landscapes

Predstavljen hvalevrijedan i vrlo zanimljiv projekt

U četvrtak je održana uvodna konferencija kojom je predstavljen projekt prekogranične suradnje između Mađarske i Hrvatske – „Hidden landscapes“ („Skriveni krajolici“)

Projekt se provodi u sklopu Interreg V-A Programa suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a odobren je u prestižnoj komponenti 2.1.2. Turističke atrakcije kao jedini na području Osječko-baranjske županije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.699.946,78 eura, što ga čini financijski najvećim odobrenim projektom u sklopu drugog poziva INTERREG HU-HR. Glavni nositelj projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, dok su ostali partneri Hrvatske šume i Općina Bilje te Nacionalni park Dunav-Drava (Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság) iz Mađarske.

Cilj projekta je unaprijediti turističku ponudu u prekograničnom području Hrvatske i Mađarske kroz ulaganja u nove ekoturističke programe te očuvanje i unaprjeđenje zaštićenih i vrijednih prirodnih i kulturnih resursa.

Kroz projekt će se izgraditi i opremiti Centar za posjetitelje Drave i Dunava – inovativni plutajući objekt smješten u Osijeku na rijeci Dravi koji će služiti kao edukacijski i posjetiteljski centar prirodnih i kulturnih vrijednosti Drave i Dunava. Ovaj će objekt ujedno biti i polazišna točka za obilaske riječnih i močvarnih područja čamcima, kanuima, kajacima; opremljen opremom za promatranje životinja, knjižnicom te izložbom tematskih fotografija prirodnih i kulturnih vrijednosti ovog područja.

Također, projektom će se izvršiti krajobrazno uređenje i sanacija derutnih objekata u pustari Zlatna Greda – dodatno će se urediti lovački dom Zlatna Greda te će se uspostaviti nova Staza divljine s promatračnicama i info pločama na Sjevernom ulazu u Park prirode Kopački rit. Područje Biljske stepe će se opremiti poučnim pločama i posjetiteljskom infrastrukturom, dok će se na području Nacionalnog parka Dunav-Drava u Mađarskoj ulaganja odnositi na unapređenje posjetiteljskog centra Tettye i Arboretuma u Pečuhu.

Projektom će se organizirati zajednički, prekogranični festivali i studijski posjeti u svrhu promocije novih turističkih proizvoda i programa koji čekaju da se otkriju kroz „skrivene krajolike“.

Provedba projekta počela je 1. siječnja 2021., a trajat će do 31. prosinca 2022. godine. Nositelj projekta je Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, a područje provedbe projekta su Osječko-baranjska županija (Hrvatska) i Županija Baranya (Mađarska).

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Vlakom iz Budimpešte do Beča za manje od 2, a do Praga za 3,5 sata

Nova brza željeznička veza između Budimpešte i Varšave trebala bi ozbiljno smanjiti vrijeme putovanja do Beča, Bratislave i Praga, navodi se u novoj studiji izvodljivosti koju je za mađarsko Ministarstvo inovacija i tehnologije izradila nacionalna agencija za razvoj infrastrukture (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. – NIF).

Europska Amazona: Bicikliraj za prirodu duž Mure, Drave i Dunava!

Međunarodna biciklistička staza Europska Amazona (Amazon of Europe Bike Trail), duga preko 1.250 kilometara kroz 27 etapa, prati riječni krajolik Mure, Drave i Dunava te pruža jedinstvenu priliku za biciklistički odmor. Rezervirajući svoj odmor putem centra direktno podržavate zaštitu prirode budućeg UNESCO 5-državnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav!

Bicikliraj za prirodu kroz pet zemalja duž Mure, Drave i Dunava

Amazon of Europe Bike Trail ne nudi samo punu uslugu za bicikliste, već u fokus stavlja i zaštitu prirode kroz program „Bicikliraj za prirodu“. Glavni cilj programa je direktno ulaganje dijela prihoda od rezervacija u projekte zaštite prirode diljem regije.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER