Projekt AgroBioHeat nastavlja s istraživanjem potencijala agrobiomase u Istri

U Puli održana radionica „Kako iskoristiti potencijal poljoprivredne biomase u Istri?“

Alternativa iskorištenja agrobiomase koja ostaje nakon poljoprivredne proizvodnje istražena je na radionici na temu „Kako iskoristiti potencijal poljoprivredne biomase u Istri?“ koju je u prostorima Istarske razvojne agencije (IDA-e) u Puli dana 1. srpnja organizirala Zelena energetska zadruga.

Istra je regija svjetski poznata po maslinovom ulju i vinima. Međutim, pri njihovoj proizvodnji stvara se značajna količina poljoprivrednih ostataka u vidu komine masline, komine vinove loze i rezidbenih ostataka biljaka.

Radionica „Kako iskoristiti potencijal poljoprivredne biomase u Istri?“ održana je u sklopu projekta AgroBioHeat, a okupila je lokalne stručnjake iz područja poljoprivrede, održivog razvoja i predstavnike regionalne samouprave koji su ustanovili glavne prednosti i nedostatke korištenja poljoprivredne biomase za proizvodnju toplinske energije u Istri.

„Iz telefonskog istraživanja koje je provedeno nad lokalnim stanovništvom vidljivo je da ljudi žele biti uključeni u donošenje odluka unutar lokalne zajednice, a više od 60 % ispitanika smatra da na njihovom području postoji potreba za boljim upravljanjem lokalnim energetskim resursima.“ – istaknula je Lucija Nađ iz Zelene energetske zadruge.

Glavni koordinator projekta AgroBioHeat Manolis Karampinis iz Centra za istraživanje i tehnologiju Hellas (CERTH) iz Grčke uključio se putem platforme Zoom i predstavio pozitivne primjere iskorištenja biomase u svrhu stvaranja toplinske energije diljem Europe: „Korištenje poljoprivredne biomase je izvedivo, isplativo i povezuje lokalnu zajednicu jer većina takvih inicijativa uključuje postojanje kooperanata, a ne smijemo zanemariti ni neizravne benefite poput održivosti poljoprivredne proizvodnje i energetske neovisnosti.“

Predstavljen je i domaći pozitivan primjer iskorištenja komine masline u svrhu proizvodnje peleta za grijanje industrijskih pogona koji provodi J.T. Energy d.o.o. „Za lakše pokretanje inicijative lokalnih zajednica potrebno je isticanje svakog prototipa i koncepta. Doći će do više aktivnosti u nekom području ako prikažemo konkretan primjer iz prakse koji funkcionira.“ – naglasio je Sven Jeličić iz J.T. Energy d.o.o.

AgroBioHeat projekt počeo je 1. srpnja 2019. i trajat će do 30. lipnja 2022. godine. Projekt je financiran iz Programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020 u okviru Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava br. 818369.

 

  • Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U ekološkom parku u Kostreni održana berba lavande

U četvrtak je u ekološkom parku „Rasadnik“ u Kostreni održana berba lavande koju uzgajaju i o kojoj zajednički brinu članovi udruge Ekoregija Kostrena i djelatnici lokalnog komunalnog društva KD Kostrena.

Agrobiomasa neiskorišteni potencijal u Hrvatskoj

U Zagrebu je održan drugi sastanak partnera projekta AgroBioHeat iz programa Obzor 2020 u organizaciji hrvatskog partnera projekta Zelene energetske zadruge (ZEZ). Cilj projekta je promicanje rješenja grijanja na agrobiomasu u ruralnim područjima Europe.

Objavljeno novo izdanje danskog priručnika o proizvodnji energije iz slame

Publikacija je dio projekta AgroBioHeat, financiranog iz EU Programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020, koji ukazuje na mogući doprinos i iskorištavanje biomase, kao lokalno dostupnog i obnovljivog izvora energije za grijanje, kojeg ima u izobilju u ruralnim dijelovima Europe, no njegov potencijal još nije dovoljno iskorišten.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER