Kako izabrati kuhinjski pribor siguran za zdravlje i okoliš?

Održivi i netoksični blagdani za sve!

Zelena akcija vam u sklopu projekta AskREACH donosi niz savjeta za blagdansku održivu kupovinu. Saznajte kako odabrati kuhinjski pribor s najmanjim utjecajem na zdravlje i/ili okoliš i kako vam pritom može pomoći aplikacija Scan4Chem.

Foto: Nicole Michalou / Pexels

Održivi Božić u kuhinji

Kad će nam se Božić približiti, većina će nas - najvjerojatnije u zadnji čas - oblačiti pregače i bacit ćemo se na pripremu raznih kulinarskih divota. Neovisno o tome hoćemo li peći jedan kolač ili večeru za cijelu obitelj, ono što bismo svakako trebali napraviti jest posvetiti malo pažnje kuhinjskom priboru. Uz našu pomoć ono što spremite za Božić neće biti samo ukusno, nego će biti i bez toksičnih kemikalija!

Glavni zadatak: (p)ostati sigurni među loncima i tavama!

Ovo nam se svima dogodilo – robujemo u kuhinji, ali, kad je vrijeme za serviranje, otkrivamo da nam se ručak zalijepio za protvan. Sada smo vam možda dali ideju da kupite protvan s neljepljivim (non-stick) premazom, međutim proizvodi s takvim premazima nisu genijalan izum kakvim se na prvi pogled čine.

Neljepljive premaze pronalazimo u brojim tipovima ambalaže za hranu, na kuhinjskom priboru i na posuđu. Neljepljivi lonci i tave često su premazani politetrafluoroetilenom (PTFE-om, poznatijim pod komercijalnim nazivom Teflon). Nažalost, kad se takvo posuđe zagrije na temperature više od 220 °C, oslobađaju se toksične pare. Udisanje tih para može izazvati bolest sa simptomima sličnim gripi, a zove se polimerna dimna groznica ili teflonska gripa.

>>> Pročitajte još >>> Kemikalije korištene pri izradi tava i prehrambene ambalaže povećavaju rizik od debljanja

Što onda preporučujemo za održiviji Božić? U ovom slučaju najbolje je posuđe naših starih. Umjesto kupovine suđa s premazima od PTFE-a, možete kupiti posuđe od lijevanog željeza, nehrđajućeg čelika ili posuđe s keramičkim premazima. Takvo posuđe možete strugati i ribati bez straha od štetnih ostataka koji su loši za vaše zdravlje. Ako imate teflonsko posuđe koje ne želite zamijeniti, pripazite da ga ne zagrijavate dok je prazno (dok u njemu nema hrane ili vode). Ako napunite tavu i tek ju onda stavite na vatru, tavu ćete teško pregrijati pa tako smanjujete rizik od toksičnih para. Teflonsko posuđe nikada ne ribajte grubom stranom "spužve", žicom ili bilo kakvim metalnim predmetima

Ako kupujete novo posuđe, možete iskoristiti i svoje zakonsko pravo na informaciju o štetnim kemikalijama u proizvodima. U tome vam može pomoći naša mobilna aplikacija #Scan4Chem. Uz pomoć nje proizvođačima i trgovcima možete uputiti zakonski obvezujući upit o tome sadrži li proizvod neku od kemikalija s popisa posebno zabrinjavajućih tvari (dokazano štetnih za zdravlje i/ili okoliš) u koncentraciji većoj od 0,1 % masenog udjela, i to jednostavnim skeniranjem bar kodova proizvoda uz pomoć kamere vašeg mobilnog uređaja. Na ovaj način - osim što bi u roku od 45 dana trebali dobiti povratnu informaciju o tome sadrži li proizvod neku od posebno zabrinjavajućih tvari - dajete do znanja proizvođačima i trgovcima da ste zabrinuti zbog štetnih tvari u proizvodima, što bi ih moglo motivirati da se odluče na njihovu ubrzanu zamjenu sigurnijim alternativama. Aplikaciju Scan4Chem besplatno preuzmite s Google Play Storea i Apple App Storea.

Desert nakon ručka? Nemojte da vam toksini pokvare kekse!

Pri pravljenju kolača mnogi se koriste silikonskim kalupima ili kuhačama. Silikon nije razgradiv te zato nije najbolji izbor za okoliš, ali ako se proizvodi odgovorno ne bi trebao biti opasan za zdravlje. Silikon bi na kraju procesa proizvodnje trebalo dulje vrijeme zagrijavati na visokim temperaturama, kako bi iz njega isparile neke toksične kemikalije, prije nego što dođu u kontakt s hranom. Nažalost, kako bi uštedili, neki proizvođači preskaču taj korak te tako ugrožavaju i ljudsko zdravlje i okoliš. Ako ste već kupili silikonske kalupe, prije prve upotrebe zagrijte ih u pećnici na 200 °C tijekom četiri sata i pritom obavezno dobro provjetravajte kuhinju. Ako imalo smrdi, pojačajte napu ili otvorite još jedan prozor ili vrata.

Ipak, s obzirom da silikon nije razgradiv, radije birajte keramičke, glinene ili staklene kalupe (ako kupujete limene, svakako birajte one bez teflonskog/PTFE premaza)!

Kako smanjiti bacanje hrane i uštedjeti kućni budžet? >>> Ove godine postanite borac protiv bacanja hrane

Što s ostacima? Spremite ih na siguran način i pojedite ih sutradan!

Pojeli ste ručak, prejeli ste se keksima, a još je ostalo hrane! Procijeniti koliko hrane trebate često nije lako i uvijek će nam ostati nešto ostataka. Ako te ostatke spremimo na siguran način, u njima ćemo moći uživati još neko vrijeme i bit ćemo sigurni da u njima nema opasnih tvari. U tom pogledu za održivi Božić nudimo nekoliko savjeta.

Ako spremate hranu u posude:

  • izbjegavajte plastične posude ako ćete u njih stavljati toplu, masnu ili kiselu hranu jer će to ubrzati migraciju štetnih tvari iz plastike u hranu,
  • keramičke, staklene i posude od nehrđajućeg čelika (inox/rostfrej) su sigurnija alternativa. Ako se koristite staklenkama, probajte pronaći staklenke čiji poklopac ima plavu (Blueseal) brtvu s unutarnje strane, jer takvi poklopci ne sadrže PVC, pa ni pripadne toksične aditive.

Ako ostatke zamatate:

  • aluminijsku foliju nemojte koristiti za kiselu ili bazičnu hranu jer takva hrana omogućuje migraciju aluminija u hranu,

Prije kupnje spremnika za hranu toplo savjetujemo da pomoću aplikacije #Scan4Chem automatski pošaljete upite proizvođaču o njihovom sastavu. Naime, čak i sigurne staklene posude uglavnom imaju plastične poklopce koji mogu sadržavati posebno zabrinjavajuće tvari. Posude za hranu imat ćete godinama, možda i desetljećima, pa se tu stvarno isplati malo istraživati.

Projekt LIFE AskREACH (No. LIFE16 GIE/DE/000738) financiran je kroz LIFE program Europske unije, a provedbu projekta u Hrvatskoj sufinanciraju Grad Zagreb i Ured za udruge Vlade RH.

 

  • Zelena akcija / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Birajmo ukrase koji nisu štetni za zdravlje i okoliš

Vrijeme je blagdanskog ukrašavanja i mnogi od nas će po kućama vješati lampice, vijence i kuglice, a ludilo ukrašavanja možda ćemo proširiti i na vrt. No, jeste li znali da mnogi božićni ukrasi mogu biti štetni za okoliš pa i vaše zdravlje? Zelena akcija vam u sklopu projekta AskREACH donosi niz savjeta za održive i netoksične blagdane.

Održivi i netoksični blagdani za sve!

Kampanjom ToxicFreeXmas, Zelena akcija poziva na smanjenje prekomjerne potrošnje u doba blagdana, odabir proizvoda s manjim utjecajem na zdravlje i okoliš te korištenje zakonskog prava na informaciju o posebno zabrinjavajućim kemikalijama u proizvodima.

Pravo na informaciju o opasnim kemikalijama u proizvodima svakodnevne potrošnje

Zelena akcija poziva vas na webinar „Pravo na informaciju o opasnim kemikalijama u proizvodima svakodnevne potrošnje“, osmišljen temeljem potreba nevladinih udruga, posebice onih koje se bave zaštitom okoliša, zaštitom zdravlja te zaštitom potrošača, ali otvoren i za druge zainteresirane građan(k)e.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER