Ljubljana na Svjetski dan voda poručuje: „Pijmo vodu iz slavine!“

Na Svjetski dan voda ističe se važnost voda kao vrijednih i nezamjenjivih prirodnih resursa, kao i njihove zaštite te održivog korištenja

„Prirodna pitka voda nezamjenjivo je i neprocjenjivo bogatstvo, stoga smo tim više zahvalni što je Ljubljana jedna od rijetkih europskih prijestolnica koja se može pohvaliti pitkom vodom koja teče iz slavina nepročišćena tehnološkim procesima“, ističu u Gradu Ljubljani.

Doista, Europska zelena prijestolnica za 2016. godinu poznata je po opskrbi kvalitetnom pitkom vodom koju karakterizira prikladan sadržaj kalcija i magnezija, ugodan osvježavajući okus koji daje stalna temperatura, otopljeni kisik u vodi i mikrobiološka čistoća.

Stoga se povodom Svjetskog dana voda (23. ožujka), i Svjetskog dana planeta Zemlje (22. travnja) pripremaju i provode ekološke kampanje za ljepšu i zeleniju Ljubljanu u sklopu kojih gradska uprava organizira brojne aktivnosti kojima pokazuje koliko brine o očuvanju čistog okoliša te zajedno s građanima i građankama nastoji da slovenski glavni grad bude čist, zelen i uredan.

Mreža s više od 40 punktova s besplatnom pitkom vodom ne predstavlja samo ukras grada, već građane i posjetitelje podsjeća da se u Ljubljani pije kvalitetna voda. Javna dostupnost pitke vode nosi simboličnu poruku da je voda prirodno dobro koje mora biti dostupno svima. Uostalom, pravo na pitku vodu je 2016. godine ugrađeno u Ustav Republike Slovenije kao osnovno ljudsko pravo te je dodatno zaštićena djelatnost opskrbe vodom.

Ljubljanske javne česme priključene su na gradski vodoopskrbni sustav i sve se opskrbljuju vodom iz najvažnijeg i najvećeg vodovoda Kleče, a pitka se voda na njima može piti od travnja do listopada. Svake godine u proljeće, prije početka rada, JP Vodovod - kanalizacija provjerava jesu li tehnički ispravne i je li pitka voda u skladu s odredbama zakonske regulative. Tijekom rada svi „pitniki“ se redovito kontroliraju, a zatvaraju se u slučaju ako se utvrdi i najmanje odstupanje od propisane kvalitete vode.

Punktovi s besplatnom pitkom vodom su lako dostupni, a informacije o njima mogu se pronaći putem sljedeće poveznice, kao i korištenjem aplikacije Tap Water Ljubljana koja se može preuzeti ovdje. Aplikacija određuje vašu lokaciju i pomaže vam pronaći najbližu fontanu na karti, daje njen opis i fotografiju, kao i druge atrakcije vezane uz vodu koje se nalaze u blizini fontane. Tako brzo možete pronaći „pitnik“ i utažiti žeđ pitkom vodom u šetnji, vožnji biciklom ili jednostavno na povratku s posla. Osvježavajući gutljaj ljubljanske pitke vode svakako će vas ispuniti poštovanjem prema prirodi i okolišu koji vam nude ovu privilegiju.

  • Ljubljana / Blaž Gostinčar - Pexels

Napomenimo još da ljubljanska gradska uprava u svojim naporima za očuvanje okoliša potiče i na odvajanje otpada te njegovo odlaganje na predviđenim lokacijama, ali i izbjegavanje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu upravo korištenjem višekratnih boca za vodu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Svjetski dan voda 2023.: „Ubrzavanje promjena“

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već tridesetu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost voda i vodnih resursa, njihove zaštite te promicanja održivog korištenja. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Svjetski dan voda 2021. – Vrednovanje vode

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već dvadeset i osmu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

Svjetski dan voda 2022.: Podzemne vode – učinimo nevidljivo vidljivim

Svjetski dan voda obilježava se dana 22. ožujka već dvadeset i devetu godinu zaredom s ciljem podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost voda i vodnih resursa, njihove zaštite te promicanja održivog korištenja. Obilježavanje Svjetskog dana voda predloženo je na Konferenciji o okolišu i razvoju Ujedinjenih naroda u Brazilu 1992. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER