Riječka Smart city rješenja predstavljena gostima iz Sjeverne Makedonije

Delegaciji iz Sjeverne Makedonije predstavljeni riječki projekti vezani uz digitalizaciju gradova i održivi razvoj

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i pročelnik Odjela za informatičku djelatnost Grada Rijeke Željko Jurić održali su u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke radni sastanak s delegacijom gradonačelnika iz Sjeverne Makedonije. Glavna tema sastanka bili su riječki Smart city projekti.

Delegacija gradonačelnika i predstavnika Gradskih vijeća iz Sjeverne Makedonije posjetila je Rijeku u sklopu studijskog putovanja „Socio-ekološke lokalne politike za održivu budućnost“, a u organizaciji Zaklade Freidrich Ebert Stiftung.

Prezentirajući riječke projekte vezane uz digitalizaciju gradova i održivi razvoj, riječki gradonačelnik Marko Filipović naglasio je kako je Grad Rijeka do sada, u suradnji s gradskim institucijama te komunalnim poduzećima, realizirao niz projekata koji su u skladu s europskim konceptom Smart city, a u kontekstu plana razvoja Rijeke do 2030. godine, odnosno vizije Rijeke koja glasi „Rijeka 2030. – pametan, otvoren i otporan grad“. „Rijeka je postala dio karte pametnih gradova u Europi te nastavlja s primjenom pametnih tehnologija u unaprjeđenju procesa javne uprave te povećanja kvalitete života građana, ali i konkurentnosti lokalnih gospodarstava“, naglasio je gradonačelnik Marko Filipović.

„Akcijski plan Pametan grad namijenjen je građanima, poduzećima, istraživačima, investitorima i svima zainteresiranima za budućnosti Rijeke te usklađen sa sveobuhvatnim okvirom Strategije razvija Grada Rijeke do 2030. godine. Po pitanju razvoja digitalizacije nastojimo činiti što je više moguće kako bismo našim građanima omogućili što lakše i brže korištenje raznih usluga“, rekao je gradonačelnik Filipović i dodao kako je Rijeka u Hrvatskoj među vodećim gradovima po povlačenju sredstava iz EU fondova spomenuvši pri tom velike aktualne projekte na vodovodnoj i energetskoj infrastrukturi.

„Naš cilj je da Rijeka bude grad pametnih i kvalitetnih komunalnih usluga, kako bi se smanjili troškovi, povećala iskoristivost, privukle investicije te pružila bolja usluga građanima, poduzetnicima i investitorima“, zaključio je Filipović.

Nakon sastanka održanog u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, delegacija je posjetila Riperaj, prostor kojim upravlja KD Čistoća, a u kojem građani mogu popravljati određene stvari umjesto njihovog bacanja čime se smanjuju količine otpada.

Delegaciju koja je u sklopu svog studijskog putovanja posjetila i Rijeku čine gradonačelnici i predstavnici gradskih vijeća gradova Staro Nagorichane, Berovo te općina Centar, Rosoman, Kriva Palanka, Valandovo, Gostivar, Probishtip i Kruševo, priopćili su iz Grada Rijeke.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

U bečkom Alsergrundu postavljen prvi „spužvasti kamen“

U Beču je razvijeno novo inovativno rješenje za održivo korištenje kišnice i održavanje vlažnosti tla oko uličnog drveća tijekom dugih sušnih razdoblja. Riječ je o takozvanom „spužvastom kamenu“ (njem. Schwammstein) koje prikupljenu kišnicu duž ulica preusmjerava u tlo oko drveća, a zalijevanje se regulira pomoću inteligentnog ventila. Prvi „spužvasti kamen“ sada je postavljen i u bečkom Alsergrundu.

Grad Rijeka i A1 Hrvatska zajedno grade pametniji sustav gospodarenja otpadom

U centru Rijeke postavljeno je prvih 15 od ukupno 25 pametnih spremnika za otpad koliko će ih se u gradu postaviti do kraja ožujka. Spremnici koje je isporučila A1 Hrvatska pomažu u održivom gospodarenju otpadom, čuvajući okoliš i zdravlje ljudi te smanjuju učestalost pražnjenja i odvoza otpada, a time i ugljični otisak gradskog sustava zbrinjavanja otpada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER