Zaklada Solidarna dobitnica nagrade Europski građanin za projekt Fond 5.5

Kroz veliku humanitarnu akciju prikupljeno je više od 17,2 milijuna kuna usmjerenih na više od 1.200 obitelji stradalih od potresa, dok je 1,2 milijuna kuna uloženo u razvoj lokalnih zajednica i obrazovnih kapaciteta širom potresom i siromaštvom pogođene

Projekt Fond 5.5 Zaklade Solidarna ovogodišnji je nacionalni dobitnik nagrade Europski građanin. Riječ je o priznanju kojim Europski parlament vrednuje rad udruženja, organizacija i pojedinaca na promicanju razumijevanja i jačanju europskog zajedništva.

„Ponosni smo što je Europski parlament prepoznao rezultate našeg rada. Ovo nije samo nagrada Solidarne, već svih donatora i donatorica kojih je više od 27.000 te stotina volontera i volonterki, suradnika i suradnica i suradničkih organizacija.  Ustrajna građanska solidarnost stvorila je Fond 5.5 i učinila pouzdanim izvorom podrške stradalima u potresu, od prvih dana hitnog zbrinjavanja do ustrajnog rada na održivoj obnovi i oporavku kronično zanemarenih zajednica. Zahvalni smo svima na povjerenju, otvorenosti i suradnji, bez čega Fond 5.5 ne bi uspio prebroditi mnoštvo administrativnih i operativnih  izazova. Mi ćemo i dalje biti podrška ljudima, ali i korektiv vlasti. Uspjeli smo pokazati da u krizama možemo i znamo adekvatno odgovoriti, a otvoreni smo za suradnju sa svima dobre volje, od pojedinaca/ki, tvrtki, organizacija i vlasti“, rekao je Ivan Blažević, direktor Zaklade Solidarna.

Fond 5.5 osnovan je nakon potresa u Zagrebu, u ožujku 2020. kako bi pružao kriznu financijsku potporu socijalno ugroženim građanima. Ponovno je aktiviran nakon neposredno potresa koji su u prosincu 2020. pogodili Sisačko-moslavačku županiju. Kroz veliku humanitarnu akciju prikupljeno je više od 17,2 milijuna kuna usmjerenih na  više od 1.200 obitelji stradalih od potresa. Oblici podrške uključili su jednokratnu financijsku pomoć, pomoć u stambenom zbrinjavanju, popravcima i obnovi kuća i gospodarskih objekata. Uloženo je i 1,2 milijuna kuna u razvoj lokalnih zajednica i obrazovnih kapaciteta širom potresom i siromaštvom pogođene regije.

Fond 5.5 ostaje aktivan na Baniji i u  2022. godini, s ciljem što bržeg završetka svih projekata gradnje do kraja godine. Svečanost povodom uručenja nagrade predstavnicima zaklade Solidarna održat će se u Petrinji u rujnu ove godine.

Nagrada Europski građanin dodjeljuje se od 2008. godine za projekte koji jačaju europski duh solidarnosti, kreativnost i motiviranost te potiču aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima. Europski parlament dodjeljuje priznanje odabirom nacionalnih laureata u svakoj državi članici EU-a.

Dosadašnji dobitnici nagrade Europski građanin u Hrvatskoj su: Martina Čuljak s projektom Help Balkans (2014.), Hrvatska gorska služba spašavanja (2015.), humanitarna udruga fra Mladen Hrkać (2016.), udruga Transplant i Tvrtko Barun, kao ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi (2017.), Savez izviđača Hrvatske s kampanjom Boranka (2020.) te NeuroSplit za projekt With One Dream United (2021.). U 2019. priznanje nije dodijeljeno zbog izbora za deveti saziv Europskog parlamenta.

Europski parlament / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Europski jež osvaja njemačke billboarde

U posljednjih nekoliko tjedana diljem Njemačke mogu se vidjeti brojni plakati s ježom - životinjom 2024. godine. Nacionalnom kampanjom želi se skrenuti pozornost na važnost zaštite ove ugrožene divlje vrste, a građani se pozivaju na sudjelovanje dostavom fotografija i informacija o staništima s ciljem praćenja stanja populacije ježeva.

Kampanja Boranka dobitnik nagrade Europski građanin

Kampanja Boranka Saveza izviđača Hrvatske dobitnik je nagrade Europski građanin za 2020. godinu, objavio je Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Riječ je o priznanju koje Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća u promicanju europskih vrijednosti i zajedništva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER