Tunel Tuileries postao monumentalna umjetnička galerija posvećena urbanoj umjetnosti

Gradovi postaju ljepši i ugodniji kada automobili prepuste mjesto pješacima, biciklistima i uličnim umjetnicima!

Pariški tunel Tuileries zatvoren je za motorizirani promet još od 2016. godine, a njegovih 800 metara ovog je ljeta ukrašeno radovima deset uličnih umjetnika iz cijelog svijeta. Brojni pješaci i biciklisti te korisnici drugih oblika aktivne mobilnosti u njima će moći uživati najmanje godinu dana, do ljeta 2023.

U rujnu 2016. pariško Gradsko vijeće usvojilo je zaključak o potrebi pretvaranja desne obale rijeke Seine u pješačku zonu temeljem kojeg je 18. listopada 2016. donijeta odluka prema kojoj se prometnica Georges-Pompidou – od ulaza tunela Tuileries do izlaza iz tunela Henri IV – zatvara za motorizirani promet i pretvara u javnu šetnicu ukupne površine od 4,5 hektara. Nova pješačka zona u srcu grada ubrzo je postala omiljeno mjesto za opuštanje i rekreaciju Parižana, a uz poboljšanje kvalitete zraka ovdje je prema podacima pariške gradske uprave u prve dvije godine zabilježeno više od 2,4 milijuna posjetitelja.

Tunel Tuileries je i dalje ostao dugačak taman hodnik, čiji sivi betonski zidovi pješacima i biciklistima nisu bili nimalo ugodni. Međutim, od 24. srpnja njegove zidove krase šarene boje i živopisni grafiti koji se protežu u dužini od gotovo 40 metara, a ponegdje uzdižu i do četiri metra u visinu. Tunel je tako postao prostor posvećen urbanoj umjetnosti, a moglo bi se reći i svojevrsno umjetničko djelo koje odražava suvremeni urbani duh francuske metropole.

©  Clément Dorval / Ville de Paris

Nakon što je desetljećima bio dio izuzetno frekventne prometnice Georges-Pompidou, tunel je već šest godina rezerviran isključivo za održive oblike mobilnosti, a njegovu transformaciju u prostor namijenjen za kreativno izražavanje uličnih umjetnika potaknuli su Grad Pariz, kao i Nicolas Laugero Lasserre, ravnatelj umjetničke škole ICART, predsjednik i utemeljitelj udruge Artistik Rezo i kolekcionar urbane umjetnosti te kustos prve izložbe na samom početku projekta.

Glavna ideja bila je da se ovaj prostor, koji se proteže ispod Louvrea – u jednom od turistički najpopularnijih dijelova francuske metropole, prepusti kreativnom oblikovanju i likovnom izražavanju desetorici talentiranih uličnih umjetnika iz cijelog svijeta. Oni su se tijekom dva tjedna inspirirali Parizom i njegovom baštinom te izravnim okruženjem tunela: rijekom Seinom i njenim pristaništima, Louvreom i vrtovima Tuileries.

>>> Pročitajte još >>> Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

©  Clément Dorval / Ville de Paris

Ova iznimna izložba prvi je korak u procesu obnove tunela Tuileries, a radovi uličnih umjetnika krasit će ga do ljeta 2023. godine. Naime, tunel će tijekom Ljetnih olimpijskih igara 2024. imati važnu funkciju kao poveznica između različitih lokacija na kojima će se održavati sportska natjecanja i razna događanja.

Tunel Tuileries je dostupan iz nekoliko pravaca: s čuvenog mosta Pont Neuf na razini riječnih pristaništa ili iz vrtova Tuileries duž Louvrea, kao i sa šetališta duž rijeke Seine na kojem, uz druge lokacije, pariška gradska uprava od 2002. godine tijekom ljetnih mjeseci nudi niz sadržaja za rekreaciju, opuštanje i zabavu, uređuje pješčane plaže i organizira događanja pod zajedničkim nazivom „Paris Plages“. Kako izgledaju „pariške plaže“ i što se sve na njima nudi do 21. kolovoza ove godine pogledajte u priloženom videu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Grad Velikih Promjena ne prestaje iznenađivati!

Pariška gradska uprava najavila je uvođenje zone bez automobila u središnjem dijelu grada. Od 2024. godine automobilski promet bit će zabranjen u većem dijelu središnjih pariških arondismana, čime će taj prostor biti rezerviran isključivo za pješake, bicikliste, javni prijevoz, osobe s invaliditetom i lokalno stanovništvo. Za prekršitelje zabrane predviđaju se velike novčane kazne.

U opjevanu parišku rijeku vraćaju se ribe

Pred pariškom gradskom upravom velik je izazov: rijeka Seine bi u roku od četiri godine trebala postati potpuno čista, a kvaliteta njene vode trebala bi ponovno omogućiti kupanje građana, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama 2024. godine.

Ljetne olimpijske igre ubrzavaju parišku ekološku tranziciju

Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo francuski glavni grad uspješno pretvara u jednu od najzelenijih metropola svijeta, a svojom predanošću u prilagodbi klimatskim promjenama u suradnji sa sportašima i partnerima želi organizirati i dosad najodrživije Olimpijske igre, u potpunosti usklađene s ciljevima Pariškog sporazuma. Jedan od važnih ciljeva je i otvaranje kupališta na rijeci Seini.

„Grad koji pedalira je zdravi grad!“

Tako tvrdi francuski ekonomist i urbanist Frédéric Héran koji zagovara prijelaz na ekološki prihvatljive vrste prijevoza u gradovima. Unatoč pokušajima osporavanja provedbe planova održive mobilnosti, pa tako i što veće zastupljenosti bicikla, Héran vjeruje kako je u Parizu i drugim europskim gradovima već dovoljno razvijena svijest o nužnosti prelaska na „zelenu“ mobilnost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER