Kazna za nepropisno odlaganje božićnog drvca i do 150 eura

U velikom broju europskih gradova božićna drvca mogu se odlagati isključivo na označenim i za to predviđenim lokacijama

Svim stanovnicima Pariza koji se pod okriljem mraka žele „diskretno“ riješiti svog božićnog drvca i neodgovorno ga odložiti mimo uputa gradske uprave prijeti prilično visoka novčana kazna. Naime, nepropisno odlaganje božićnog drvca u francuskoj metropoli podliježe novčanoj kazni u visini od 35 do 150 eura.

Jeftinije je slijediti jednostavne upute pariške gradske uprave gdje i kako pravilno odložiti staro božićno drvce, izvijestila je francuska nacionalna televizija TF1. U protivnom, neodgovorno odlaganje na lokacijama koje za to nisu predviđene, k tome još u plastičnim vrećicama, građane Pariza može prilično skupo stajati.

Podsjetimo, Parižanke i Parižani do 20. siječnja 2023. svoja božićna drvca mogu odložiti na 174 posebno određenih lokacija – najčešće u parkovima i na zelenim površinama, ravnomjerno raspoređenih na području cijelog grada. Prikupljena drvca se usitnjavaju na licu mjesta te u obliku malča ponovno upotrebljavaju za zaštitu biljaka u pariškim parkovima i na zelenim površinama.

Pariška gradska uprava ističe kako je malč dobiven usitnjavanjem jelki vrlo koristan jer oko stabala i na zelenim površinama na ekološki način smanjuje rast korova, ograničava isparavanje vode i potiče razvoj mikroorganizama koji poboljšavaju kvalitetu tla. Osim toga, kako se božićna drvca usitnjavaju izravno na lokacijama za odlaganje, ova se aktivnost odvija bez prijevoza i bez onečišćenja iz prometa.

Također, božićna drvca mogu se odložiti i u pariškim reciklažnim dvorištima, a odlaganje je u određenim dijelovima grada moguće i ispred višestambenih zgrada, ali isključivo u unaprijed određenim terminima. Stara drvca preuzimaju čak i neki vrtni centri, a prikupljaju se i u sklopu određenih inicijativa pa se, slično bečkom primjeru, drvca koriste za prehranu koza.

Ukoliko je drvce kupljeno u tegli s korijenom, građanima se preporučuje da ga posade u svom vrtu ili predaju komunalnim službama i rasadnicima koji će ga pravilno zbrinuti. Neodgovorno odlaganje božićnog drvca u šumi svakako treba izbjegavati jer iglice mogu biti štetne za šumsko tlo, a onima koji se na tako nešto odluče prijeti i najviša novčana kazna u visini do 150 eura.

  • Uobičajen siječanjski prizor na zagrebačkim javnim površinama / © Ekovjesnik

U europskim gradovima se znaju pravila odlaganja

Božićna drvca odlažu se i prikupljaju na sličan način i u drugim francuskim gradovima, posebno u najvećima kao što su Marseille (na 400 lokacija diljem grada i šireg metropolitanskog područja Aix-Marseille-Provence) i Lyon (na 198 lokacija i u 19 reciklažnih dvorišta), a slična praksa provodi se i u njemačkim i austrijskim gradovima.

Primjerice, u Münchenu se lokacije za besplatno odlaganje božićnih drvaca posebno označavaju diljem grada i to u vremenu od 7. siječnja do 3. veljače 2023. Sve lokacije mogu se pronaći na online karti, a na većini se drvca mogu odložiti tijekom cijelog dana. Odlaganje je bilo moguće i u dvorištima škola koja su sudjelovala u prikupljanju božićnih drvaca od 9.-11. siječnja 2023. Upravitelji zgrada u stambenim naseljima također imaju mogućnost prikupljanja božićnih drvaca (najmanja količina koju je potrebno prikupiti je 20), a odvoz se naručuje i naplaćuje prema cjeniku komunalne tvrtke Abfallwirtschaftsbetrieb München (AWM).

  

U Beču se stara božićna drvca prikupljaju do 15. siječnja 2023. i to na čak 557 lokacija diljem grada. Građani ih mogu odložiti i nakon tog datuma, ali isključivo u reciklažnim dvorištima. Riječ je o izuzetno uspješnoj inicijativi kojom se svake godine prikuplja sve veći broj božićnih drvaca. U nedalekom Grazu se božićna drvca mogu besplatno odložiti do 23. siječnja 2023. i to na 70 označenih lokacija Holdinga Graz. Prema službenim podacima, u Grazu se svake godine prikupi oko 75.000 božićnih drvaca, odnosno oko 325.000 u cijeloj Štajerskoj, a građani se savjetuju kako na najbolji način mogu sami iskoristiti i reciklirati stara božićna drvca.

  • Zagreb © Ekovjesnik

Akcija prikupljanja i odvoza božićnih drvaca u Zagrebu krenula je 9. siječnja 2023., a građani se mole da drvca budu grupirana, odložena bez ukrasa i plastičnih vreća te da budu dostupna vozilima Zrinjevca. Unatoč tome, iz godine u godinu svjedočimo njihovom nemarnom odlaganju duž cijelih ulica, u prostoru oko stambenih zgrada i spremnika za otpad, često u plastičnim vrećicama, ali i na lokacijama nedostupnim komunalnim vozilima. Ako smo se u Zagrebu već naviknuli na svakodnevne prizore neurednih i prljavih prostora oko često prepunih kontejnera, možemo li barem poštovati upute koje se tiču odlaganja božićnih drvaca? To je ipak puno jednostavnije od uvođenja reda po uzoru na druge europske gradove u kojima se božićna drvca mogu odlagati isključivo na označenim i za to predviđenim lokacijama.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

München zabranjuje e-romobile u javnom prijevozu

Električni romobili uskoro više neće biti dopušteni u podzemnoj željeznici, tramvajima i autobusima, a tom odlukom minhenski prijevoznik Münchner Verkehrsgesellschaft (MVG) slijedi primjere sve većeg broja europskih gradova.

Što učiniti sa starim božićnim drvcem i kamo s njim?

Različiti su načini na koje europski gradovi zbrinjavaju odložena božićna drvca. Primjerice, u Beču i Budimpešti koriste se za dobivanje električne i toplinske energije, dok se u Parizu usitnjavaju te u obliku malča ponovno upotrebljavaju za zaštitu biljaka u parkovima i na zelenim površinama. Slična se praksa provodi i u Marseilleu, ali i u našem „Eco City“ Osijeku.

Kako zbrinuti božićna drvca? Evo kako to rade u Parizu i Beču!

Na blagdan Sveta tri kralja većina će hrvatskih građana raskititi božićna drvca i odložiti ih pored kontejnera. No, umjesto njihovog gomilanja na javnim površinama pa i učestalog bacanja s prozora i balkona, uz dobru organizaciju komunalnih službi svatko od nas svom starom božićnom drvcu ipak može produžiti život i dati novu namjenu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER