Okrugli stol „Hrvatska bez jednokratne plastike?“

Prijave do 7. veljače 2023.

Zelena akcija organizira okrugli stol pod nazivom „Hrvatska bez jednokratne plastike?“ koji će se održati u četvrtak 9. veljače, od 9 do 15 sati u Novinarskom domu (Perkovčeva 2).

Povod organizaciji okruglog stola je nadolazeće usvajanje novog Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, jednokratnoj plastici i ribolovnom alatu o kojem je javno savjetovanje završilo u prosincu prošle godine. Ovaj je Pravilnik jedan od ključnih zakonodavnih dokumenata za implementaciju Direktive o smanjenju jednokratne plastike.

Okrugli stol je zamišljen u tri panel rasprave, a glavne teme o kojima će se raspravljati su: izazovi i prilike u procesu implementacije zakonodavstva o jednokratnoj plastici, budućnost sustava povratne naknade i povratne ambalaže te primjeri dobre prakse sustavnog uvođenja ponovne uporabe u Hrvatskoj.

U uvodnom dijelu okruglog stola, Zelena akcija će izložiti analizu implementacije Direktive u Hrvatskoj te će je usporediti s ostalim članicama Europske unije. 

Na prvoj panel raspravi sudjelovat će različiti dionici koji će razgovarati o izazovima u provedbi, primjeni i praćenju zakonodavnih izmjena te konkretnim koracima koje Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja trebaju poduzeti kako bismo se primakli zadanim ciljevima smanjenja proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike. 

Na drugom panelu će se govoriti o budućnosti sustava povratne naknade i povratne ambalaže u Hrvatskoj. Tematizirat će se mogućnosti povećanja iznosa povratne naknade i proširenja sustava tako da obuhvati jednokratnu ambalažu od pića veću od tri litre, kao i ostalu ambalažu tekućih jestivih proizvoda, tekućih kozmetičkih proizvoda i proizvoda za čišćenje.

Na trećoj panel raspravi izdvojit će se primjeri dobre prakse sustavnog uvođenja ponovne uporabe u Hrvatskoj koji već slijede primjere najbolje europske prakse. Tematizirat će se kako izgledaju ovi procesi te koji su izazovi na putu ka zamjeni jednokratne plastike rješenjima za ponovnu uporabu. 

Za sudjelovanje se možete prijaviti putem sljedećeg online obrasca i to najkasnije do 7. veljače. Program okruglog stola i dodatne informacije možete pronaći ovdje.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Zamijenimo jednokratnu plastiku sustavima za ponovnu uporabu!

Zelena akcija, kao članica pokreta Break Free From Plastic, pokreće kampanju #WeChooseReuse s ciljem promocije i zagovaranja sustava za ponovnu uporabu kao jedne od nužnih mjera za smanjenje proizvodnje i potrošnje jednokratne plastike

Break Free From Plastic: Otvoreno pismo Europskoj komisiji

Kapitalizirajući strahove koji proizlaze iz pandemije, industrija plastike nemilosrdno šalje lažne poruke donositeljima odluka i cijeloj svjetskoj javnosti, ističe se u otvorenom pismu pokreta Break Free From Plastic. Plastika za jednokratnu uporabu i naša kultura bacanja temelj su društvenih nepravdi koje je pandemija COVID-19 iznijela na vidjelo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER