Zelena akcija: Hrvatska u klubu najgorih u borbi protiv zagađenja plastikom!

Zakonodavstvo u Hrvatskoj kasni više od godinu dana te se zabranjeni artikli i dalje mogu pronaći na tržištu

Zelena akcija poziva Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da poveća ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom kako bismo se maknuli iz kluba najgorih te izbjegli plaćanje kazne za moguću povredu prava EU-a.

„Hrvatska se nalazi u društvu nekoliko zemalja koje pokazuju malo ambicije po pitanju mjera za postepeno ukidanje jednokratne plastike. Pokazao je to novi europski izvještaj o napretku država članica EU-a u usvajanju nacionalnih mjera, u skladu s obvezama Direktive o plastici za jednokratnu uporabu“, priopćili su iz Zelene akcije.

Kao članica pokreta Break Free From Plastic, Zelena akcija je sudjelovala u izradi izvješća koje otkriva da je većina zemalja postigla značajan napredak, ali se još uvijek očekuju koraci u smislu političkih ambicija i provedbe zakonodavstva. U svjetlu ovih nalaza, europske nevladine organizacije pozivaju nacionalne vlade i Europsku komisiju da odigraju ključnu ulogu u suzbijanju plastičnog zagađenja koje dolazi od jednokratnih predmeta.

Izvješće pokazuje da su se najboljima iz 2021. godine - Grčkoj, Francuskoj i Švedskoj - pridružili Luksemburg, Cipar, Slovenija, Latvija, Danska i Portugal. Neke od tih zemalja čak su pokazale veće ambicije od onoga što je zahtijevano Direktivom, osobito u pogledu mjera za postizanje smanjenja potrošnje.

>>> Pročitajte još >>> Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Ostalo je samo nekoliko zemalja koje zaostaju poput Finske i Poljske, a pet država članica, uključujući Hrvatsku, ne pokazuje dovoljno ambicije. U tom okruženju, neke se države ističu po tome što su prekršile Direktivu u transpoziciji, poput Italije, koja je izuzela biorazgradivu plastiku iz svojih mjera, ističe se u izvješću.

U izvješću se također navodi kako su u svim državama članicama EU-a potrebni dodatni napori za provedbu usvojenih mjera, budući da se zabranjeni artikli još uvijek nalaze na tržištu kao posljedica dozvoljenih rasprodaja zaliha i tzv. greenwashing praksa, što je slučaj u Hrvatskoj.

  • U sklopu kampanje „Srpanj bez plastike” koju je Zelena akcija, kao članica svjetskog pokreta Break Free From Plastic, provodila petu godinu zaredom, ukazano je kako se Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pokazalo izrazito tromim i pasivnim u izradi novog zakona o gospodarenju otpadom. „Usprkos redovitom pozivanju na akciju, i dalje kasnimo s prvim rokovima koji ne donose veliku promjenu, osim zabrane stavljanja na tržište određenih proizvoda”, pojasnila je tada Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

Također, ostaje nejasno kako će neke države postići ambiciozni cilj smanjenja potrošnje ako ne postave vlastite ciljeve, a takva mjera u Hrvatskoj izostaje. Važno je istaknuti da su zemlje s najviše potencijala za uspjeh upravo one koje postavljaju ciljeve za ponovnu uporabu, što je daleko od Hrvatske realnosti. Zabrinjavajuće, izvješće također otkriva da većina država članica EU-a nije donijela nacionalnu strategiju podizanja svijesti, već ju je prepustila proizvođačima plastike. Što se tiče proširene odgovornosti proizvođača, većina je još uvijek daleko od ispunjavanja svojih obveza za rokove 2023. i 2024. godine. 

Države članice imaju odgovornost ne samo prenijeti mjere u nacionalno zakonodavstvo, već i osigurati da se one poduzmu na vrijeme te da se sustavno provode. Zakonodavstvo u Hrvatskoj kasni više od godinu dana te se zabranjeni artikli i dalje mogu pronaći na tržištu. Dodatno, početkom ove godine Hrvatska je već primila jednu opomenu od strane Europske komisije te postoji vjerojatnost da će se ići u postupak zbog moguće povrede prava EU-a, tzv. infringement

Zelena akcija izradila je dodatnu analizu provedbe Direktive u hrvatskom zakonodavstvu s ciljem identificiranja područja u kojima je potrebno dodatno usklađenje ili ambiciozniji pristup kako bi doprinijeli izradi prijedloga normativnih rješenja i mjera za provedbu, pritom uzimajući u obzir propise drugih država članica EU-a ili Europskog gospodarskog prostora. Zelena akcija stoga poziva resorno ministarstvo da usvoji prijedloge i značajno poveća ambiciju u borbi protiv onečišćenja plastikom.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Jednokratna plastika konačno zabranjena i u Hrvatskoj

U Hrvatskom saboru je u četvrtak 15. srpnja usvojen Zakon o gospodarenju otpadom i to većinom od 75 glasova „za“, 43 „protiv“ i dva „suzdržana“. Njegovim stupanjem na snagu - osam dana od objave u Narodnim novinama, zabranjuje se stavljanje na tržište više jednokratnih plastičnih proizvoda, iako se zabrana morala primjenjivati još od 3. srpnja 2021. u skladu s Direktivom EU-a o jednokratnoj plastici.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER