Inovativno rješenje za upravljanje oborinskim vodama u urbanom prostoru

Sustav Asak FLYT omogućuje propusnost vode do 28 posto po četvornom metru

Snøhetta je na dizajniranju novog propusnog sustava opločnika surađivala s norveškom tvrtkom ASAK Miljøstein

S povećanjem ekstremnih vremenskih uvjeta i sve izraženijim utjecajem klimatskih promjena raste i potražnja za novim i inovativnim rješenjima upravljanja vodom u urbanom prostoru.

Zajedno s vodećim norveškim proizvođačem betonskih opločnika, tvrtkom ASAK Miljøstein, Snøhetta je razvila Asak FLYT  – novi sustav propusnih betonskih opločnika koji omogućuje rješavanje sadašnjih i budućih izazova upravljanja vodom u gradovima.

Sustav čine tri šesterokutne isprepletene ploče promjera 280 mm, 250 mm i 240 mm, koje se mogu kombinirati za popločavanje i uređenje javnih površina. Fleksibilni sustav po četvornom metru omogućuje protok vode do 28 posto, a krajobraznim arhitektima daje još jedan moćan alat za upravljanje vodom koje je temeljeno na prirodi.

 

© Snøhetta

Propusne površine dio su sve potrebnije kategorije sustava upravljanja vodama koji se temelje na prirodi, uključujući zelene krovove, prikupljanje kišnice, otvorene prirodne vodene tokove i slične pristupe upravljanju većim vodnim opterećenjima, prolomima oblaka i iznenadnim poplavama.

Različiti načini postavljanja i kombiniranja opločnika sustava FLYT svaku javnu površinu čine drugačijom i ljepšom od postojećih sustava popločavanja te omogućuju blage prijelaze u urbanom krajoliku, prilagođene različitim kategorijama korisnika. No, ono što je najvažnije ovakav način popločavanja omogućuje propusnost vode do 28 posto po četvornom metru.

© Snøhetta

Sustav FLYT predstavlja novi fleksibilni dizajnerski alat za oblikovanje i uređenje propusnih javnih površina čime se omogućuje održiviji pristup upravljanju vodom u budućnosti. Uostalom, nije li vrijeme da iz naših gradova u što većoj mjeri uklonimo asfalt koji apsorbira sunčevu energiju i time pridonosi učinku urbanog toplinskog otoka?

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

U Beču žele koristiti što više kišnice

Čista kišnica u Beču obično dospijeva u kanalizaciju, odakle se odvodi do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Različitim projektima nastoji se spriječiti da vrijedna kišnica uzalud propada.

Inovacija iz Beča spašava žedna gradska stabla

Inovativan sustav za navodnjavanje gradskih stabala u Beču omogućuje održivo upravljanje kišnicom i optimalnu opskrbu vodom i u toplijim mjesecima. U slučaju velike količine oborina sustav rasterećuje kanalizaciju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER