Inovativno rješenje za upravljanje oborinskim vodama u urbanom prostoru

Sustav Asak FLYT omogućuje propusnost vode do 28 posto po četvornom metru

Snøhetta je na dizajniranju novog propusnog sustava opločnika surađivala s norveškom tvrtkom ASAK Miljøstein

S povećanjem ekstremnih vremenskih uvjeta i sve izraženijim utjecajem klimatskih promjena raste i potražnja za novim i inovativnim rješenjima upravljanja vodom u urbanom prostoru.

Zajedno s vodećim norveškim proizvođačem betonskih opločnika, tvrtkom ASAK Miljøstein, Snøhetta je razvila Asak FLYT  – novi sustav propusnih betonskih opločnika koji omogućuje rješavanje sadašnjih i budućih izazova upravljanja vodom u gradovima.

Sustav čine tri šesterokutne isprepletene ploče promjera 280 mm, 250 mm i 240 mm, koje se mogu kombinirati za popločavanje i uređenje javnih površina. Fleksibilni sustav po četvornom metru omogućuje protok vode do 28 posto, a krajobraznim arhitektima daje još jedan moćan alat za upravljanje vodom koje je temeljeno na prirodi.

 

© Snøhetta

Propusne površine dio su sve potrebnije kategorije sustava upravljanja vodama koji se temelje na prirodi, uključujući zelene krovove, prikupljanje kišnice, otvorene prirodne vodene tokove i slične pristupe upravljanju većim vodnim opterećenjima, prolomima oblaka i iznenadnim poplavama.

Različiti načini postavljanja i kombiniranja opločnika sustava FLYT svaku javnu površinu čine drugačijom i ljepšom od postojećih sustava popločavanja te omogućuju blage prijelaze u urbanom krajoliku, prilagođene različitim kategorijama korisnika. No, ono što je najvažnije ovakav način popločavanja omogućuje propusnost vode do 28 posto po četvornom metru.

© Snøhetta

Sustav FLYT predstavlja novi fleksibilni dizajnerski alat za oblikovanje i uređenje propusnih javnih površina čime se omogućuje održiviji pristup upravljanju vodom u budućnosti. Uostalom, nije li vrijeme da iz naših gradova u što većoj mjeri uklonimo asfalt koji apsorbira sunčevu energiju i time pridonosi učinku urbanog toplinskog otoka?

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Snøhetta dizajnira novi urbani crveni tepih za legendarnu La Croisette u Cannesu

Projekt vrijedan 160 milijuna eura pokreće se s ciljem ponovnog osmišljavanja prostora legendarnog Bulevara Croisette koji se nije obnavljao još od 1960-ih. Sivilo asfalta ustupit će mjesto novoj promenadi s popločenjem od crvenog granita u koji će se ugraditi mesingane linije i ploče s oznakama turističkih znamenitosti, nazivima većih hotela te palmom kao neizostavnim simbolom grada.

U Beču žele koristiti što više kišnice

Čista kišnica u Beču obično dospijeva u kanalizaciju, odakle se odvodi do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Različitim projektima nastoji se spriječiti da vrijedna kišnica uzalud propada.

Beč do 2025. planira izgraditi 400.000 m2 zelenih površina

U okviru svoje zelene ofenzive Grad Beč planira do 2025. sanirati i izgraditi 400.000 kvadratnih metara zelenih površina. Jedan od 23 takva projekta u 2021. je i obnova Parka kardinala Nagla u trećem bečkom okrugu. Prilikom radova realizirat će se ideje, prijedlozi i želje gotovo tisuću stanovnika tog okruga.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER