Urbana poljoprivreda u gradu svjetlosti i ljubavi

Pariz će do 2020. trećinu svojih zelenih površina namijeniti urbanoj poljoprivredi

Pariz je grad koji će vas još više oduševiti ako izbjegnete prenapučene turističke lokacije ili čekanje u redovima pred najpoznatijim muzejima i odlučite se na istraživanje šarmantnih mjesta, ulica i trgova izvan glavnih turističkih ruta. Ukoliko ste k tome još ekološki osviješten ljubitelj gastronomije i zdrave hrane, nudimo vam pravo otkriće.

U Parizu svakako ne očekujete pronaći piliće, kokice i koze ili košnice pune pčela, kao ni redove uredno posađenih glavica kupusa, no pariška urbana poljoprivreda je u punom cvatu i morate je upoznati.

 

Dodatnih stotinu hektara nasada do 2020. godine

Priča o pariškoj urbanoj poljoprivredi započela je 2014. godine kada je aktualna gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo, objavila svoju namjeru da Pariz učini još zelenijim  gradom. Pariška gradska uprava s tim je ciljem u srpnju 2016. godine usvojila novi zakon koji potiče stanovnike da ozelenjavaju svoje terase, fasade i krovove te uređuju urbane vrtove. Projekt Les Parisculteurs pokrenut je upravo s ciljem prekrivanja pariških krovova i fasada s dodatnih stotinu hektara nasada do 2020. godine. Jedna trećina novih zelenih površina će se prema ovom projektu posvetiti urbanoj proizvodnji hrane.

Tu je još i inicijativa „Permis de végétaliser“ ili „dozvola za ozelenjavanje“ kojom se građane francuske metropole potiče da postanu „vrtlari pariškog javnog prostora“. Svaki stanovnik Pariza može podnijeti zahtjev za obnovljivu trogodišnju dozvolu za pokretanje vlastitog urbanog vrtnog projekta. Sudionici programa mogu na svojim terasama i krovnim vrtovima zasaditi voćke i povrće ili urediti vertikalne vrtove. Grad Pariz također na zahtjev osigurava opremu za sadnju koja uključuje zemlju, sadnice i sjemenje.

Na taj način potiče se kreativno uređenje fasada i krovova, ali i održavanje estetske kakvoće grada. U vrtovima se ne smiju koristiti pesticidi i mogu se saditi samo autohtone biljne vrste, a posebno se potiče uzgoj lokalnih medonosnih biljaka s ciljem pomaganja rasta sve rjeđe pčelinje populacije.

Pariz razvija posve nov model urbane poljoprivrede

Program urbanih vrtova osmišljen je kako bi se potaknula bioraznolikost, zadovoljile potrebe stanovnika za zelenim površinama, ublažio staklenički efekt i klimatske promjene, poboljšala kakvoća zraka te toplinska i akustična udobnost zgrada. Ovaj program je samo dio ambicioznih planova za ozelenjavanje francuskog glavnog grada. Zeleni program uključuje, također, stvaranje 30 hektara novih javnih parkova, sadnju 20.000 novih stabala, 200 revegetacijskih projekata i razvoj obrazovnih farmi, voćnjaka i povrtnjaka u školama. Važno je napomenuti i kako novi zakoni obvezuju građevinske tvrtke da sve nove zgrade u komercijalnim zonama moraju djelomično biti prekrivene biljkama ili solarnim panelima.

Dosad je s gradskom upravom ugovor popisalo 75 tvrtki i institucija koje su se odlučile uključiti u projekt Les Parisculteurs i razvijati urbanu poljoprivredu.

„Pariz ne samo da namjerava uzgajati vlastito voće i povrće, već planira razviti posve nov model urbane poljoprivrede. Građani žele novi pristup proizvodnji hrane, žele sudjelovati u projektu i baviti se vrtlarstvom“, izjavila je za CNN Pénélope Komitès, zamjenica gradonačelnice Pariza zadužena za gradske zelene površine, prirodu i bioraznolikost.

„Još prije tri godine ljudi su se smijali našem planu. Danas građani uzgajaju voće i povrće na svojim krovovima i dvorištima, a kontaktiraju nas sa svih strana svijeta kako bi preuzeli naš model.“

Od uzgoja do tanjura

Udaljen svega 20 minuta vožnje od Eiffelovog tornja, tik uz stanicu podzemne željeznice Porte de Clignancourt, Café La REcyclerie je 2014. godine uredio jednu od najvećih urbanih farmi u Parizu, i to prije samog začetka projekta.

Ova živopisna kavana nalazi se u sjevernom dijelu grada, na rubu 18. pariškog okruga (arrondissement), u prostoru napuštene stare stanice metroa i okružena je farmom koja se proteže na površini od 1.000 m2. Ovdje se uzgaja više od 150 različitih vrsta biljaka, povrća, voća i začina, a koriste se za pripremu jela u restoranu. Za mnoge turiste pruža posve neočekivan prizor – farmom slobodno trčkaraju kokice, jato pataka se časti puževima iz povrtnjaka, a ako ste već zaboravili kako izgledaju pčele, ovdje ih imate priliku vidjeti.

Pariški med je drugi najbolji na svijetu!

Farma je možda najpoznatija upravo po svom medu i košnicama s pčelama. La REcyclerie se udružio s pčelarom Volkanom Tanacijem, osnivačem udruge CityBzz honey, koji im nadgleda i održava košnice. CityBzz med dobitnik je srebrne medalje na World Beekeeping Awards, održanom 2017. godine u organizaciji Međunarodnog udruženja pčelara (International Federation of Beekeepers' Association), i zlatne medalje s prvog natjecanja u proizvodnji meda organiziranog  na metropolitanskom području Pariza 2016. godine.

„Nevjerojatno je, ali naš gradski med bolji od onog sa sela, no to je zbog toga što se na našem cvijeću i biljkama ne koriste pesticidi“, kaže Marion Bacahut, šefica La REcyclerie. „Ljudima želimo dokazati kako je moguće uzgajati voće i povrće u gradskom okruženju i kako je lako živjeti na ekološki način. Smatramo kako na svoj način činimo puno da od Pariza napravimo zeleniji grad.“

Procvat urbane poljoprivrede

Otkad je projekt Les Parisculteurs pokrenut 2016. godine, gradska uprava je odobrila 75 raznih projekata urbane poljoprivrede koji pokrivaju 15 hektara gradske površine. Ono što je zadivljujuće je činjenica kako će se u Parizu na taj način proizvesti 500 tona hrane!

Farma Lachambeaudie koju vodi agrikulturni startup Aéromate, smještena je na 500 m2 krova medicinskog centra u vlasništvu pariškog prijevoznika RATP u 12. okrugu – u istočnom dijelu grada na desnoj obali rijeke Seine.

Michel Desportes i Louise Doulliet, mladi osnivači startupa Aéromate su svoj prijedlog urbane poljoprivrede predali gradskoj upravi uoči pokretanja projekta Parisculteurs, a njihova prijava za zakup krova odobrena je nakon šest mjeseci.

Théo Manesse, voditelj razvoja u Aéromate, kaže kako nije lako biti urbani farmer, dijelom i zbog zahtjevne administracije. „U Francuskoj se mora paziti na svaki detalj i sve mora biti savršeno. No, iako je komplicirano, naš posao je istovremeno i vrlo zabavan.“

Danas se na farmi Lachambeaudie uzgaja više od 40 različitih vrsta voća i povrća koji se prodaju restoranima i prodavaonicama. Farma koristi hydroponic sustav, koji uzgaja biljke u vodi obogaćenoj nutrijentima. Hidroponski vrtovi su savršeni za vrtlare koji su ograničeni prostorom, ali žele postići gust rast i velike prinose.

Aéromate je nedavno uredio i drugu farmu na krovu tvrtke Tishman Speyer na Trgu burze (Place de La Bourse) u strogom središtu Pariza, a uskoro planira i treću u Školi za primijenjenu umjetnost Duperré.

Urbanom poljoprivredom do novih radnih mjesta

Dogradonačelnica Komitès kaže kako urbana poljoprivreda neće samo unaprijediti estetski izgled Pariza, već će donijeti i nove prilike za zapošljavanje. Već prva godina provođenja projekta Parisculteurs stvorila je 120 novih radnih mjesta. Aéromate zapošljava tri djelatnika u punom radnom vremenu i Manesse očekuje kako će njihova farma Lachambeaudie ove godine poslovati s dobiti.

La REcyclerie već ostvaruje pristojnu zaradu, a dnevno ugoste i do 600 gostiju. Ovoga proljeća otvaraju i staklenik koji će se koristiti za održavanje radionica urbane poljoprivrede i edukaciju građana.

Danas se u Parizu za urbanu poljoprivredu koristi površina od 15 hektara, a do 2020. godine ta se površina planira udvostručiti, a priprema se mnoštvo novih projekata urbane poljoprivrede.

Sljedeće godine Chapel international project otvara farmu na površini od oko 7.000 m2, čime će uskoro postati najveća kultivirana površina na krovovima Pariza. Cjelokupna proizvodnja planira se distribuirati putem trgovačkog lanca Franprix.

„Parižani uistinu žele sudjelovati u ozelenjavanju svoga grada“, kaže Komitès i dodaje kako je urbana poljoprivreda prava prilika za Pariz koja pridonosi obogaćivanju bioraznolikosti i borbi protiv klimatskih promjena.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Na krovu paviljona pariškog sajma otvorena najveća urbana farma u Europi

Jagode, rajčice, krastavci, salate, aromatično bilje… sve se to od ovog proljeća uzgaja u srcu Pariza, na krovu novog paviljona 6 pariškog sajma Parc des Expositions. Udruga „Nature Urbaine“ („Urbana priroda“) odlučila je Parižanke i Parižane poticati na konzumaciju lokalno uzgojenog kvalitetnog voća i povrća, bez korištenja pesticida i štetnog utjecaja na okoliš.

Za godinu dana Pariz dobiva najveću urbanu farmu na svijetu

Urbana farma površine od čak 14.000 m2 nalazit će se na krovu novog paviljona pariškog sajma koji se trenutno gradi, a već u proljeće 2020. godine ovdje će se uzgajati povrće i voće za potrebe lokalnih restorana i stanovnika ovog dijela grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER