Izglasana zabrana ugrađenih kvarova i programiranog zastarijevanja proizvoda

Jači zakon EU-a za zaštitu potrošača od nepoštene poslovne prakse

Odbor za zaštitu potrošača i unutarnje tržište Europskog parlamenta izglasao je zabranu ugrađenih kvarova i programiranog zastarijevanja proizvoda. Dio je to nove EU Direktive o osnaživanju potrošača u zelenoj tranziciji, za koju je hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan glavna autorica i pregovaračica.

Nova EU Direktiva o osnaživanju potrošača u zelenoj tranziciji ima za cilj suzbiti nepoštene poslovne prakse tvrtki i njihove obmanjujuće ekološke tvrdnje i oznake te osnažiti potrošače da odaberu istinski održive i trajne proizvode.

Odbor za zaštitu potrošača i unutarnje tržište Europskog parlamenta (IMCO) danas je dodatno osnažio izvorni prijedlog Europske komisije te se založio za pouzdanije oznake održivosti, suzbijanje greenwashinga i protiv programiranog zastarijevanja proizvoda. Zastupnici Europskog parlamenta založili su se za zabranu svih tvrdnji o neutralnom, smanjenom, kompenziranom ili pozitivnom utjecaju na okoliš temeljem kompenzacije ugljika.

Glasanjem je također potvrđeno da će se sve oznake održivosti morati temeljiti na shemi certificiranja ili da ih mora uspostaviti javno tijelo, a dodane su i odredbe za poboljšanje vjerodostojnosti i nepristranosti takvih shema certificiranja.

Osim toga, Europski parlament založio se zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova i programiranog zastarijevanja proizvoda. Naime, tvrtke će potrošačima ubuduće morati pružiti više informacija o mogućnostima popravka njihovih uređaja, uključujući dostupnost rezervnih dijelova, kao i o određenim praksama koje mogu spriječiti popravak.

Europski ured za okoliš (EEB) pozdravlja nova pravila jer se obmanjujuće tvrdnje tvrtki  ne mogu potkrijepiti dokazima. Naime, nepoštenim poslovnim praksama potrošače se zavarava da su određeni proizvodi, usluge ili čak cijele tvrtke ekološki prihvatljive, što najčešće nije slučaj. EEB stoga poziva sve zastupnike Europskog parlamenta da potvrde ambiciozni prijedlog Odbora za zaštitu potrošača i unutarnje tržište.

„Presretna sam, ovime privodim kraju borbu za zaštitu potrošača od ugrađenih kvarova koju sam započela još 2014.! Zakonom ćemo osigurati dulje trajanje uređaja, bolju mogućnost popravaka i servisa te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove. Nadalje, zabranjuje se ugrađivanje komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaje dobra za koje je dokazano da ima ugrađeni kvar, poput kontrolera za Nintendo Switch“, kazala je Biljana Borzan.

„U novi zakon sam uključila velik broj dobrih stvari za građane. Bit će protuzakonito reklamirati da uređaj, npr. perilica za rublje, ima garantiran broj radnih sati ukoliko to nije tako. Nadalje, neće biti moguće prodavati uređaje koji se ne mogu popraviti, bez da se o toj činjenici informira kupca. Dokidamo još jednu iritantnu praksu, prodaju dobara koja traže zamjenu potrošnih dijelova ranije nego je nužno, npr. kad printer počne signalizirati da nema boje, iako je toner još relativno pun“, pojasnila je hrvatska europarlamentarka.

Nakon Odbora za zaštitu potrošača i unutarnje tržište, nova pravila moraju biti potvrđena glasanjem cjelokupnog Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici, što se očekuje u travnju. Prijedlog zakona je na odboru izglasan s 39 glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

EU uvodi obveznu europsku oznaku trajnosti uređaja

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan predstavila je u Zagrebu novi EU zakon kojim će se zabraniti prodaja uređaja koji imaju ugrađene kvarove te uvesti jedinstvena oznaka trajnosti proizvoda u Europi. Riječ je o dijelu nove EU Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, za koju je Borzan glavna autorica i pregovaračica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER