Posadi cvijet - oboji svoj svijet!

Udruga Vestigium poziva Zagrepčanke i Zagrepčane da se na Cvjetnjaku Vrbana inspiriraju i organiziraju slične događaje i u svom kvartu

Udruga Vestigium poziva građanke i građane Zagreba da se na Dan planeta Zemlje, u subotu, 22. travnja, pridruže još jednom izdanju Cvjetnjaka Vrbana.

Od zapuštenog i bezimenog trgića, prostora čije postojanje građani nisu ni percipirali, jedanaest godina održavanja manifestacije Cvjetnjak Vrbana stvorilo je mjesto za druženje i besplatna događanja koja organizira udruga Vestigiums s Vrbana. Trg se nalazi u blizini prostorija udruge na adresi Rudeška 142 (s dvorišne strane).

„Stvorili smo prostor u kojima su građani aktivni, a ne samo konzumenti i gledatelji“, ističe Irena Borovina iz udruge Vestigium te poziva građane i građanke da se i na ovogodišnjem izdanju manifestacije Cvjetnjak Vrbana inspiriraju i organiziraju slične događaje i u svom kvartu.

Između ostalog, program uključuje već tradicionalno ukrašavanje okoliša sadnjom cvijeća, ali i povišenih gredica od recikliranih materijala. U sklopu radionice o uzgoju hrane u gradu moći ćete naučiti kako se radi povišena gredica od paleta, povezati se s grupom volontera koji vrtlare u društvenom vrtu Prečko, ali i razmijeniti sjeme i sadnice. Na programu su i razmjene knjiga i odjeće, eko plac, poetski performans, crtanje mandale, predstavljanje književnica…

„Ideja je udružiti se i zajedno učiti, dijeliti obaveze, povezati ljude u zajednici i stvoriti novi prostor za druženje i boravak na svježem zraku“, zaključuje Borovina.

Svi sadržaji održat će se u prijepodnevnim satima, od 10 do 13 sati, a sudjelovanje je besplatno. Na programu su:

  • Mala slobodna knjižnica - Ponesi knjige za slobodnu razmjenu
  • Predstavljanje književnica, pripovijedanje Marijana Križanović, Ela K. Kunst
  • Stihomašina - poetski performans - Reci mi riječ i napisat ću ti pjesmu, Matko Abramić
  • Crtanje velike mandale - pridruži se, doprinesi uličnoj umjetnosti
  • Izrada teglice od limenke - ponesi limenku za ukrašavanje
  • Eko plac - podrži male, lokalne i eko OPG-ove
  • Razmjena odjeće - ponesi 10 lijepih komada odjeće za razmjenu
  • Zerowaste tombola - svaka dobiva!
  • Vestigium cafe - podruži se s volonterima iz cijelog svijeta

Radionica „Uzgoj hrane u gradu - izrada povišenih gredica“ organizira se u sklopu projekta „Agilna otpornost zajednica“ koji sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

VEZANE VIJESTI

Dan planeta Zemlje u riječkom Riperaju obilježen novim ciklusom radionica

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, KD Čistoća Rijeka je u Riperaju organiziralo ciklus prigodnih radionica i „buvljak“ za sve zainteresane kako bi se potaknulo djelovanje i razmišljanje na način da učinimo svaki dan – Danom planeta Zemlje!

Dan permakulture i tranzicije u Zagrebu

Udruge Hrvatska permakultura i Vestigium pozivaju na cjelodnevni događaj „Dan permakulture i tranzicije u Zagrebu” koji će se održati u nedjelju 5. veljače 2023. u Centru za kulturu i informacije Maksimir.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER