Slovenska 3D-Kranjica privlači pozornost u zemlji i inozemstvu

Veličanstveni model kranjske medonosne pčele

Divovski 3D model kranjske medonosne pčele nakon Svjetske izložbe Expo 2020 u Dubaiju dolazi i u slovenski gradić Horjul, gdje će biti izložen od 15. do 23. lipnja 2023.

Model kranjske medonosne pčele (Apis mellifera carnica Pollmann 1879) izrađen je složenim i preciznim procesom snimanja mikro CT uređajem s preciznošću od jednog mikrona pa ima više od 90 % morfološke sličnosti s ovom slovenskom autohtonom vrstom pčele. Dio po dio, model pčele potom je izrađen od industrijske plastike 3D printanjem u omjeru 1:100., a za krila je korišten prozirni materijal. Posebno zahtjevna bila je izrada pčelinjih očiju, a na oslikanim dijelovima pčele ugrađene su dlačice izrađene od konjske dlake jer prirodni materijal daje najrealniji dojam, kako izgledom, tako i sjajem, teksturom, bojom i savijanjem.

Dijelovi pčele zatim su stavljeni na čelični okvir koji nosi ukupnu težinu pčele od oko 40 kg, a unutar modela nalazi se potporni okvir i mehatronički sklop s računalnim upravljanjem koji pokreće pokretne dijelove žalca, voštanih jastučića i ticala.

Vjeran prikaz pčele u dužini od 170 cm postavljen je na rotirajućoj platformi te se sastoji od devet edukacijskih animacija na slovenskom i engleskom jeziku. U svakoj od animacija pčela se rotira za određeni kut, čineći zaokret od gotovo 360 stupnjeva. Uz ovaj model izrađeno je i manje didaktičko pomagalo za slijepe i slabovidne dužine 20 cm.

U potpunosti slovenski projekt

3D-Kranjica nastala je tijekom slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a 2021. godine, a zatim je izložena u slovenskom paviljonu na Svjetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju gdje je privukla pozornost gotovo milijun posjetitelja. Nakon izložbe u Dubaiju, divovski model kranjske pčele vratio se u Sloveniju te je izložen u Cankarjevom dom u Ljubljani.

Pčelarski savez Slovenije (Čebelarska zveza Slovenije - ČZS) je na izradi modela surađivao sa slovenskom tvrtkom Intri d.o.o. i dizajnericom Ninom Oman, dok je za idejno rješenje i realizaciju projekta 3D-Kranjica zaslužan Boštjan Noč, predsjednik ČZS-a. Voditelj projekta bio je Marko Borko iz ČZS-a, a stručnu pomoć pružio je prof. dr. sc. Janko Božič s Biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani.

Izrada 3D-Kranjice financirana je iz sredstava Javne savjetodavne službe u pčelarstvu, a model se po potrebi može transportirati i izlagati na većim i važnijim događanjima.

3D-Kranjica je osim u Dubaiju i Ljubljani bila izložena u Kamniku te u Pokrajinskom muzeju i na pčelarskoj smotri ApiSlovenija u Celju, a nakon Horjula putuje u Sarajevo i Banju Luku.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb od hrvatskog Malog Beča može puno naučiti o poticanju bioraznolikosti i očuvanju pčela

Nakon što smo o pčelarstvu i pčelama u glavnom gradu Austrije razgovarali sa stručnjacima za bioraznolikost iz Grada Beča i pčelarima iz Zemaljskog pčelarskog saveza, nastavljamo s temom poticanja uzgoja medonosnih i zaštite solitarnih pčela te donosimo razgovor sa Sašom Zavrtnikom, dr. med. vet., M.Th., doktorandom na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Inženjerstvo okoliša na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

Sretan nam Svjetski dan pčela!

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 20. svibnja Svjetskim danom pčela na prijedlog naših susjeda iz Slovenije jer je na taj dan 1734. godine rođen Anton Janša, pionir suvremenog pčelarstva i veliki poznavatelj pčela. Svjetski dan pčela ove se godine obilježava šesti put i to s ciljem podizanja svijesti o važnosti pčela i drugih oprašivača za naš opstanak na Zemlji.

Danas se obilježava Svjetski dan medonosnih pčela

Obilježavanje #HoneyBeeDay je 2009. godine pokrenula skupina američkih pčelara kako bi se podigla svijest o važnosti medonosnih pčela i pčelinjih proizvoda (National Honey Bee Awareness Day).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER