Reforma vodnih usluga je nužna unatoč različitim shvaćanjima

U Zagrebu održan okrugli stol na temu „Izazovi u provedi reforme vodnog sektora i potencijali za poboljšanje sustava upravljanja“

Kriteriji propisani Zakonom o vodnim uslugama rezultat su političke trgovine što je kompromitiralo povjerenje u proces i otežalo samu provedbu reforme sektora vodnih usluga koja je nužna, navodi se u priopćenju udruga.

Zaključak je to jučerašnjeg okruglog stola na temu reforme vodnih usluga, unatoč različitim pogledima i perspektivama sudionika rasprave. Događaj je održan u zagrebačkom Novinarskom domu, a organizirala ga je udruga Pravo na grad u ime tematske mreže JEDRO, konzorcija 10 udruga civilnog društva i Fakulteta političkih znanosti kojeg vodi Zelena akcija.

Reforma sektora vodnih usluga, koja traje već niz godina, u posljednje je vrijeme došla u fokus javnosti radi inicijative niza jedinica lokalne samouprave koje su pred Ustavnim sudom osporavale njenu ustavnost. U javnosti se govorilo i o pobuni jedinica lokalne samouprave protiv okrupnjivanja vodnih poduzeća.

Na okruglom su stolu govorili predstavnici resornog ministarstva – ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo Elizabeta Kos, načelnica Sektora javne vodoopskrbe i odvodnje, Vesna Trbojević i predsjednik Vijeća za vodne usluge, Vladimir Šimić - gradonačelnik Cresa Marin Gregorović i direktor VIRKOM d.o.o.-a iz Virovitice, Damir Marenić, nakon čega je uslijedila konstruktivna rasprava.

Cilj je ove reforme omogućiti postizanje obaveza koje je Hrvatska preuzela pristupanjem Europskoj uniji, a one se tiču dostupnosti usluge vodoopskrbe, pročišćavanja otpadnih voda, smanjenja gubitaka vode u mreži i priuštivosti cijene vodnih usluga.

Nakon odluke Ustavnog suda, kojom je izvan snage stavljena Uredba o novim uslužnim područjima, Ministarstvo je objavilo prijedlog nove uredbe s detaljnim obrazloženjem kako bi zadovoljilo zahtjeve Suda. Obrazloženje uz prijedlog Uredbe detaljno objašnjava razloge za predloženo objedinjenje postojećih 156 isporučitelja vodnih usluga u 41 uslužno područje.

Javna rasprava otvorena je do 20. lipnja, a kako bi se izbjeglo stvaranje pravnog vakuma, usvajanje nove uredbe planira se do 15. srpnja.

Inicijativom udruga civilnog društva i Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, ovaj okrugli stol poslužio je kao mjesto okupljanja svih relevantnih dionika reforme, a čija je nedovoljna uključenost u dosadašnje procese bila jedna od ključnih primjedbi gradova, općina i vodnih komunalnih poduzeća.

Tematska mreža JEDRO djeluje u okviru istoimenog europskog projekta „JEDRO – Javne politike za održivi društveni razvoj: voda, energetika, otpad”. Projekt vodi Zelena akcija u suradnji s 10 nevladinih organizacija iz Hrvatske, među kojima je i Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce te Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

Okrugli stol o reformi sektora vodnih usluga u Republici Hrvatskoj

Tematska mreža JEDRO poziva sve zainteresirane građane, stručnjake, lokalne vlasti, predstavnike javnih isporučitelja vodnih usluga i ostale dionike da se pridruže okruglom stolu koji će se održati 14. lipnja 2023. godine u 14:00 sati u Hrvatskom novinarskom društvu u Zagrebu.

Projektom LIFEH2OBUS do uštede 18 milijardi litara vode godišnje

Projektom LIFEH2OBUS koordinatora Arriva Italia, koji za hrvatskog partnera ima člana Arriva grupe Autotrans d.d., želi se utvrditi najbolja europska praksa upravljanja vodom za autobusne prijevoznike i to s ciljem što većeg smanjenja potrošnje vode.

Čak 58 % svjetskog stanovništva zabrinuto je zbog nestašice vode

Uoči sastanka svjetskih čelnika na prvoj UN-ovoj Konferenciji o vodama u posljednjih 46 godina, novo istraživanje GlobeScana pokazuje značajan porast zabrinutosti za dostupnost vode. Čak 58 % ljudi diljem svijeta vrlo je zabrinuto, dok 30 % kaže da su „izuzetno“ pogođeni nedostatkom vode. Nestajanje i nepouzdan pristup pitkoj vodi narušavaju društva, gospodarstva, okoliš i svaki aspekt života kakav poznajemo.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER