Kreme za sunčanje onečišćuju oceane

Alge kao prirodna alternativa

Kreme za sunčanje kojima našu kožu štitimo od melanoma sadrže sastojke koji se ulaskom u okoliš ne razgrađuju. Trenutno se provode istraživanja kojima se traže prirodne alternative kremama za sunčanje, a moguće rješenje je oponašanje načina na koji se morski biljni i životinjski svijet štiti od štetnog UV zračenja.

Poznato je koliko su kreme za sunčanje važne za zaštitu kože od štetnog ultraljubičastog (UV) zračenja koje može uzrokovati melanom i druge vrste raka kože. Kreme sadrže brojne sastojke koji djeluju kao UV filtri, apsorbirajući i raspršujući ultraljubičasto zračenje koje na taj način ne dopire do kože.

 

Iako korisne za ljude, njihov utjecaj na okoliš postaje sve veći. Procjenjuje se kako se svake godine između 6,000 i 14,000 tona krema za sunčanje pohranjuje u koraljnim grebenima oceana. Potencijalni problem čine sastojci krema za sunčanje koji mogu uzrokovati hormonalne promjene kod riba i izbjeljivanje koralja, a otkriveni su u ribama, dupinima i ostalim morskim sisavcima. Radi se o visoko stabilnim, sintetičkim, organskim molekulama koje se ulaskom u okoliš ne razgrađuju.

 

Europska agencija za kemikalije (ECHA) uvrstila je osam od 16 najčešće korištenih krema za sunčanje u Europi kao potencijalnu prijetnju za okoliš i ljudsko zdravlje, podižući pritom mogućnost njihove zabrane. Na Havajima se čak zbog straha od oštećenja koraljnih grebena, zabranila upotreba određenih sastojaka krema za sunčanje.

 

Trenutno se provode istraživanja koja traže prirodne alternative kremama za sunčanje. Naime, mnoge morske vrste su zbog kontinuirane izloženosti UV zračenju razvile učinkovite načine za sprječavanje oštećenja. Tako mikroorganizmi poput cijanobakterija i alge proizvode tzv. MAA (mycosporine-like amino acids) spojeve koji djeluju kao prirodni UV filtri. Hranidbenim lancem ti se spojevi prenose na životinje poput koralja, beskralježnjaka i riba koji ih pohranjuju u tkivima izloženim UV zračenju. MAA učinkovito apsorbira UV zračenje pretvarajući ga u bezopasnu svjetlost i toplinu.

 

Velika prednosti MAA spojeva naspram sintetičkih UV filtera jest što mogu djelovati kao snažni antioksidansi neutralizirajući pritom štetno djelovanje slobodnih radikala koji nastaju djelovanjem Sunčeva zračenja.

 

Mogućnost primjene navedenih spojeva na ljudsko zdravlje u obliku krema za sunčanje tek treba istražiti, a u međuvremenu je vrlo bitno da ljudi ne prestanu upotrebljavati sintetičke kreme za sunčanje. Do sada postoje ograničeni dokazi o potencijalnoj ekološkoj šteti krema za sunčanje, ali učinci UV filtera na kožu su dobro poznati i dokazani bez ikakve sumnje.

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Kreme s manjim utjecajem na morski svijet

Kreme za sunčanje štite našu kožu od negativnog utjecaja Sunčevog zračenja, no istovremeno se akumuliraju u morskom ekosustavu i svojim prisustvom ugrožavaju njegovo normalno funkcioniranje. Kako bi se smanjio njihov negativan utjecaj, sve se više radi na pronalaženju novih metoda dobivanja okolišno prihvatljivih sastojaka krema. Znanstvenici sa Sveučilišta u Floridi proizveli su glavni sastojak krema za sunčanje pomoću cijanobakterije modificiranog genoma.

Rajsko otočje Palau prvo zabranilo upotrebu krema za sunčanje

Prema procjenama UN-a, već je oko petine koraljnih grebena na svijetu mrtvo, a u sljedećem desetljeću moglo bi ih biti uništeno još 15 %. Njihov opstanak, između ostaloga, ugrožavaju i kreme za sunčanje, a mala otočna država Palau u zapadnom Pacifiku prva će na svijetu zakonom zabraniti njihovu upotrebu s ciljem zaštite koraljnog i ostalog morskog svijeta.

Tajlandska plaža Maya Bay zatvorena do 2021. godine

Plaža Maya Bay na tajlandskom otoku Phi Phi Leh, koja je postala jedna od najpopularnijih na svijetu nakon filma „Žal“ iz 2000. godine, zatvorena je prošle godine na neodređeno vrijeme kako bi se oporavila od štete koju su joj nanijeli milijuni turista.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER