U Parizu otvoren bazen Austerlitz - podzemna „katedrala“ za pročišćavanje rijeke Seine

Parižanke i Parižani će se od 2025. godine ponovno moći kupati u svojoj rijeci

U bazenu Austerlitz zapremnine 50 000 m3 pohranjivat će se otpadne i oborinske vode tijekom velikih oborina. Bazen je izgrađen s ciljem postizanja zadovoljavajućeg sanitarnog stanja vode rijeke Seine i omogućavanja održavanja pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., ali i povratka pariških kupača u čistu rijeku od ljeta 2025. godine.

Trogodišnji projekt Grada Pariza završen je u četvrtak 2. svibnja – 84 dana uoči početka XXXIII. Ljetnih olimpijskih igara u Parizu, a bazen Austerlitz svečano je otvoren u nazočnosti gradonačelnice Pariza, Anne Hidalgo, te predstavnika gradske uprave i Organizacijskog odbora Olimpijskih igara u Parizu.

Golemi retencijski bazen izgrađen je iza željezničkog kolodvora Gare d'Austerlitz, u području između bolnice Pitié-Salpêtrière i nadzemne dionice linije 5 pariške podzemne željeznice, a namijenjen je sprječavanju ispuštanja nepročišćene vode u Seinu i njenu pritoku Marnu u slučaju jakih oborina. Zahvaljujući izgradnji bazena, postići će se zadovoljavajuće sanitarno stanje vode rijeka Seine i Marne, omogućiti održavanje pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara te kupanje građana Pariza od 2025. godine.

Radovi na izgradnji bazena bili su izrazito složeni i zahtjevni, a samo je bušenje tunela na dubini od 34 m ispod Trga Marie Curie u 13. pariškom arondismanu trajalo oko šest mjeseci i završeno je krajem lipnja 2023. godine. U retencijskom bazenu moći će se pohraniti do 50 000 m3 otpadnih i oborinskih voda, što predstavlja ekvivalent 20 olimpijskih bazena. Do sada su se ove vode izlijevale u rijeku Seinu putem 44 oborinska preljeva kako bi se izbjeglo preopterećenje kanalizacijskog sustava. Bazen je širok 50 i dubok 30 m te ima 16 potpornih stupova koji se protežu do 80 metara ispod zemlje.

Projekt su financirali Grad Pariz, Agencija za vodu Seine-Normandie (AESN) i Uprava za pročišćavanje voda pariške aglomeracije (SIAAP). Od početka 1980-ih godina u Parizu su se značajno intenzivirale aktivnosti pročišćavanja riječne vode, što je omogućilo postupno podizanje stupnja čistoće rijeke, ali i povratak riba. Iako se kvaliteta vode rijeke Seine značajno poboljšala, a programi praćenja kvalitete riječne vode provode već godinama, kupanje u rijeci je još uvijek zabranjeno.

U posljednjih trideset godina izlijevanje otpadnih i oborinskih voda već je deseterostruko smanjeno, a bazen Austerlitz trebao bi omogućiti daljnje smanjenje. Stoga će se oborinski preljevi ubuduće koristiti vrlo rijetko, odnosno samo u slučaju velikih olujnih nevremena praćenih obilnim oborinama. Koristi za biološku raznolikost i kvalitetu riječne vode bit će goleme, a valja istaknuti kako u rijeci Seini u Parizu trenutačno već ima deset puta više vrsta riba nego 1970-ih, odnosno 32 u odnosu na tri.

Dodatno povećanje zelenih površina

Bazen će u potpunosti biti skriven u urbanom tkivu grada, a Trg Marie Curie, ispod kojeg se nalazi, po završetku radova bit će proširen i dobit će nove zelene površine. Za tu potrebu pokrovna ploča bazena izlivena je četiri metra ispod površine trga i bit će prekrivena biljnim supstratom. Nova zelena površina bit će veća od jednog hektara i postat će najveća zelena površina s drvećem i travnjacima u dijelu oko željezničkog kolodvora Gare d'Austerlitz. Prva faza radova započet će tijekom ljeta 2024., a druga između 2028. i 2029., uključujući i izgradnju novog igrališta na trgu.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Čarobno okruženje za još čarobnije otvorenje Olimpijskih igara

Prvi put u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, svečanost otvorenja neće se održati na stadionu, već u središtu grada domaćina - na ponovno čistoj rijeci čija bi kvaliteta vode trebala omogućiti kupanje, ali i održavanje pojedinih plivačkih natjecanja na Ljetnim olimpijskim igrama #Paris2024.

Za mjesec dana gradonačelnica Pariza trebala bi zaplivati u rijeci Seini!

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u srpnju 2023. najavila je otvaranje triju kupališta na rijeci Seini u 2025. godini. Jedna od lokacija bit će centar vodenih sportova Bras Marie, smješten nasuprot otoka Île-Saint-Louis, koji za Parižane besplatno organizira vožnje kajakom ili kanuom. Upravo na toj lokaciji očekuje se prvo službeno kupanje pariških čelnika u rijeci Seini i to u nedjelju 23. lipnja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER