U Beču prvi put korišten reciklirani beton za gradnju javne zgrade

Upotreba recikliranog betona ima brojne dugotrajne prednosti za okoliš

Prilikom gradnje nove zgrade za smještaj gradskih djelatnika naglasak je stavljen na kružno gospodarstvo i smanjenje otpada, a upotreba recikliranog umjesto običnog ima brojne prednosti za okoliš.

Austrijska metropola veliku pažnju posvećuje zaštiti okoliša i kružnom gospodarstvu i u području građevinarstva. Tako je početkom kolovoza ove godine održana svečanost postavljanja zadnjeg dijela prve javne zgrade u vlasništvu Grada Beča prilikom čije je gradnje korišten reciklirani beton.

Nova je zgrada namijenjena za smještaj oko 250 zaposlenika bečkog Magistratskog odjela za gospodarenje otpadom, čistoću i vozni park (MA 48). Prilikom gradnje nove zgrade naglasak je stavljen na kružno gospodarstvo i koncept koji promovira život bez stvaranja ikakvog otpada. Osim ozelenjene fasade zgrada će dobiti solarne panele na krovu, dvanaest punionica električnih vozila i ventilacijski sustav s povratom topline, a opskrba toplom vodom bit će ekološki prihvatljiva zahvaljujući dizalicama topline i korištenju podzemnih voda kao izvora topline.

  • Zgrada će dobiti ozelenjenu fasadu i solarne panele na krovu © PID / Votava

Novi život za građevinski otpad

Pri rušenju građevinskih objekata svake godine nastane velika količina građevinske šute i odlomljenog betona koja se djelomično reciklira, no velik dio završi u otpadu. Obradom građevinskog otpada nastaje reciklirani agregat koji služi za proizvodnju recikliranog betona. Taj se beton može ponovno upotrijebiti za nove zgrade.

  • Reciklirani beton ima brojne prednosti za okoliš © PID / Votava

Kružno gospodarstvo i smanjenje otpada

Aktualnim građevinskim projektom u austrijskoj se metropoli želi podići svijest o temi kružnog gospodarstva i pokazati da reciklirani beton može poslužiti kao zamjena za obični beton. Brojne građevinske firme libe se koristiti reciklirani beton pa trenutačno ne vlada velika potražnja za njime.

Međutim, u Beču ističu da upotreba ovog materijala ima brojne dugotrajne prednosti za okoliš jer se, između ostaloga, smanjuje količina otpada i štede se prirodni resursi, a pronalazi se način za recikliranje i ponovnu upotrebu postojećeg otpada.

Slijedi nastavak radova na zgradi i različite inspekcije te provjera kvalitete korištenog betona. Predviđa se da će zgrada biti završena sredinom 2024. godine.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

Ljubljana počela s prikupljanjem otpadnog tekstila, odjeće i obuće

U glavnom gradu Slovenije počela je provedba pilot projekta prikupljanja otpadnog tekstila, odjeće i obuće. U tu svrhu, Grad Ljubljana je u suradnji s javnim poduzećem Voka Snaga i organizacijom Humana postavio kontejnere za odvojeno prikupljanje te vrste otpada i to na deset gradskih lokacija te u centrima za prikupljanje otpada Barje i Povšetova.

Prvi Festival ponovne uporabe za Svjetski dan zaštite okoliša

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, Zelena akcija organizira prvi Festival ponovne uporabe (Reuse Festival) koji će se održati od 5. do 8. lipnja 2023. u Zelenoj akciji, Centru mladih Ribnjak i Centru za kulturu i informiranje Maksimir.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER