Dodijeljene nagrade Hrvatski indeks održivosti – HRIO

Vaša odgovornost, naša budućnost | Implementacija održivih praksi u poslovanju postaje imperativ za opstojnost na tržištu, ali i za izgradnju održivih i otpornih zajednica

Izazovi strukturne i sistematične promjene poslovanja u vremenima kad smo suočeni s posljedicama klimatske krize, koje imaju sve značajnije utjecaje na poslovne procese te odgovornosti koje imaju gospodarstvenici u kreiranju otpornih i zelenih zajednica, neke su od brojnih tema ovogodišnje 15. Konferencije o održivom razvoju u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR).

I ove godine na Konferenciji o održivom razvoju u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR) najuspješnijim hrvatskim poduzećima u primjeni društveno odgovornih praksi dodijeljene su nagrade Hrvatski indeks održivosti – HRIO.

HRIO metodologija je ocjene poslovanja poduzeća koja je usklađena s najnovijim europskim direktivama, globalnim standardima i Ciljevima održivog razvoja. HRIO je metoda procjene dobrovoljnih održivih praksi hrvatskih poduzeća. HRIO natječaj provodi Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj, a ove godine nagrade se dodjeljuju po 16. puta uz podršku Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Povodom dodijele HRIO nagrada, direktorica HR PSOR-a, dr. sc. Mirjana Matešić istaknula je kako su priznanja najboljim poduzećima u Hrvatskoj i ove godine dodijeljena „temeljem kompleksne metodologije koja evaluira utjecaje poduzeće iz svih ključnih područja održivosti. Time HRIO nije samo nagrada već je i metodologija za samoprocjenu koja pomaže poduzećima da se pripreme za udovoljavanje regulatornih zahtjeva”.

Dobitnici ovogodišnjih HRIO nagrada su:

  • u kategoriji velikih poduzeća, dobitnik nagrade je: Hrvatski Telekom d.d.
  • u kategoriji srednjih poduzeća, dobitnik nagrade je: Končar – Institut za elektrotehniku d.o.o.
  • u kategoriji malih poduzeća, dobitnik nagrade je: Socijalna zadruga Humana Nova
  • u kategoriji javnih poduzeća, dobitnik nagrade je: HP – Hrvatska pošta d.d.
  • u kategoriji održivog korporativnog upravljanja, dobitnik nagrade je: AD Plastik d.d.
  • u kategoriji upravljanja okolišem, u grupi uslužnih poduzeća, dobitnik nagrade je: Hrvatska poštanska banka d.d.
  • u kategoriji upravljanja okolišem, u grupi proizvodnih poduzeća, dobitnik nagrade je: Ferro-Preis d.o.o.
  • u kategoriji radne okoline, dobitnik nagrade je: Holcim (Hrvatska) d.o.o.
  • u kategoriji odnosa sa zajednicom, dobitnik nagrade je: Inkasator d.o.o.
  • u kategoriji ljudskih prava, dobitnik nagrade je: L'Oréal Adria d.o.o.
  • u kategoriji dječjih prava, dobitnik nagrade je: Arena Hospitality Group d.o.o.
  • Za Najveći napredak u odnosu na prošlu godinu, dobitnik nagrade je: Podravka d.d.

Podsjetimo, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) 15. put organizira Konferenciju o održivom razvoju i to pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva obrazovanja i sporta i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a podršku Konferenciji također pružaju Europska komisija, HUB, HUP, CROMA te drugi. HR PSOR je poslovno udruženje koje okuplja napredne poduzetnike u promišljanju i primjeni održivog poslovanja iza kojeg je više od četvrt stoljeća djelovanja u području održivog razvoja i jubilarnih 15 godina organizacije konferencija o održivom razvoju, događaja koji kontinuirano usmjerava pažnju poslovnih subjekata, ali i građana, na važnost održivog pristupa poslovanju i izgradnji održivih zajednica.

Teme, kojima se Konferencija ove godine bavi su Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti (CSRD), greenwashing, zelene obveznice, zeleni krediti i financirane emisije, politika raznolikosti, EU taksonomija, strategija ugljične neutralnosti poduzeća, dvostruka materijalnost i druge.

Više informacija o 15. Konferenciji o održivom razvoju potražite putem sljedeće poveznice.

VEZANE VIJESTI

HR PSOR: Imamo priliku za temeljitu transformaciju gospodarstva i javne uprave

Na tragu nedavnog apela predsjednice Europske komisije, Ursule von der Leyen, za drugačije, održivo gospodarstvo, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj (HR PSOR) objavio je prijedlog mjera za oporavak gospodarstva prema načelima održivog razvoja. Prihvaćanjem mjera, Hrvatska bi mogla iskoristiti priliku da se transformira u predvodnicu Europske unije po pitanju održivog razvoja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER