Biograd na Moru: Predavanje „Učinci vjetrozaštitnih pojaseva na okoliš i poljoprivredu“

Predavanje je besplatno i otvoreno za javnost

U petak 8. prosinca udruga Permakultura Dalmacija u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero organizira predavanje pod nazivom „Učinci vjetrozaštitnih pojaseva na okoliš i poljoprivredu”.

U organizaciji udruge Permakultura Dalmacija, a u suradnji s Parkom prirode Vransko jezero, u biogradskom Centru za održivi aktivni turizam BioSfera (Trg kralja Tomislava 1, Biograd na Moru) u petak 8. prosinca u 11:00 sati održat će se predavanje pod nazivom Učinci vjetrozaštitnih pojaseva na okoliš i poljoprivredu“.

Vjetrozaštitni pojasevi formiraju se sadnjom drveća te imaju brojne pozitivne učinke na tlo, bioraznolikost, usjeve, mikroklimu, kao i druge ekološke, gospodarske i društvene koristi. Kako na području Ravnih kotara postoji potencijal za podizanje takvih sustava, o njihovim prednostima pričat će Marko Cvrlje.

Više informacija o vjetorozaštiti možete saznati u popularno-znanstvenom članku predavač Marko Cvrlje.

Sudjelovanje na predavanju nije potrebno unaprijed prijaviti, no svoje zanimanje možete iskazati putem sljedećeg neobvezujućeg online obrasca.

Predavanje se organizira u okviru projekta „VERA – Sustainable agricultural models for biodiversity preservation financiranog u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska (Prioritet programa 2 – Green and resilient shared environment). Projektni partneri su Permakultura Dalmacija, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Demonstrative Farm Company „I Giardini di Pomona“ te Comune di Larino (Molise, pokrajina Campobasso) kao vodeći partner.

VEZANE VIJESTI

U Napulju svečano otvoren Park Minopoli s povrtnjacima i voćnjacima

Brežuljkasto zeleno područje napuljske četvrti Vomero, koje se s oko tisuću autohtonih stabala prostire na površini od 14 000 m², uređeno je kao edukacijski park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima te nakon više od dvadeset godina predano na korištenje građanima i udrugama.

Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd

Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Vransko jezero Danijel Katičin prošlog je tjedna u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije potpisao Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Centar za održivi aktivni turizam BioSfera Biograd“ s ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislavom Petrićem

Udruga Sunce: Upoznajte projekt EfficientN2K!

Zaštićena područja temelj su očuvanja bioraznolikosti, no ona osiguravaju i brojne dobrobiti za čovjeka, a prepoznata su i kao ključna kod ublažavanje i prilagodbe klimatskim promjenama.

Prekogranična inicijativa za Jadransko more bez otpada

Projekt ML-FREE, sufinanciran od Europske unije, predstavlja značajan korak prema rješavanju problema morskog otpada u Jadranskom moru, s posebnim fokusom na plastiku. Održani Kick-Off Meeting u Veneciji početkom studenog godine okupio je partnere na projektu posvećene razvoju održivog društva kroz aktivno sudjelovanje mladih i prekograničnu suradnju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER