U dubokim vodama Bahama otkrivena potpuno nova vrsta raka

Prije otkrića nove vrste Booralana nickorum vjerovalo se da u sjeverozapadnom Atlantskom oceanu postoji samo vrsta Booralana tricarinata

„Identifikacija nove vrste iz roda Booralana još je jedan primjer kako malo znamo o oceanima i kako još puno toga tek trebamo otkriti. Ovo otkriće može pomoći znanstvenicima da bolje razumiju biološku raznolikost oceana“, kazao je dr. sc. Oliver Shipley sa Sveučilišta Stony Brook u New Yorku.

Istraživači su u dubokim vodama Bahama otkrili jedinstvenu vrstu rakova, identificiranu kao nova vrsta Booralana nickorum iz roda Booralana. Ovo otkriće, detaljno opisano u časopisu Zootaxa, još je jedan primjer da je poznavanje života u oceanima još daleko od potpunog, a proučavanjem uloge nove vrste u dubokomorskim ekosustavima znanstvenici bi mogli bolje razumjeti biološku raznolikost oceana.

Izopodi su prisutni u svim većim ekosustavima na Zemlji, a mnogi su, poput ove nove vrste, dugi samo nekoliko centimetara. Razvili su se prije više od 300 milijuna godina te su posebno važni kao čistači dubokih mora. Ipak, postoje dokazi da mogu napadati žive kralješnjake poput morskih pasa. Ovi jednakonošci također mogu živjeti nekoliko godina bez hrane, a čini se da nova vrsta, Booraland nickorum, pokazuje slične osobine otkako je u vodama Bahama otkrivena na dubini većoj od 500 metara.

„Otkriće ove kriptične životinjske vrste naglašava koliko malo znamo o dubokomorskim ekosustavima na Bahamima“, kazao je dr. sc. Oliver Shipley, s Fakulteta za pomorske i atmosferske znanosti (SoMAS) na Sveučilištu Stony Brook u New Yorku.

Shipley vjeruje da morski istraživači još uvijek trebaju puno toga otkriti o životu dubokomorskih ekosustava te da ovo najnovije otkriće „potencijalno predstavlja pravu škrinju sa skrivenim blagom nepoznate bioraznolikosti u ovim vodama.“

Tijekom 2019. godine Shipley je surađivao na istraživanju dubokih voda Exuma Sounda u Bahamskom otočju zajedno s inicijativom za istraživanje oceana OceanX i Institutom Cape Eleuthera (CEI) s Bahama. Navedeno istraživanje bilo je tek jedno od nekoliko njih koja su se provodila s ciljem dokumentiranja bioraznolikosti dubokog mora u prethodno neistraženim područjima. Tijekom ekspedicije, istraživački tim koristio je uzorke za genetsko sekvenciranje i tako otkrio novu vrstu Booralana nickorum.

Riječ je o drugoj novoj vrsti otkrivenoj u sklopu dugoročnog projekta u Exuma Soundu na Bahamima koji je uglavnom usmjeren na ispitivanje obrazaca bioraznolikosti i strukture hranidbene mreže. Prije nje 2016. godine otkrivena je i opisana vrsta Bathynomus maxeyorum.

Prije ovog otkrića, vjerovalo se da u sjeverozapadnom Atlantskom oceanu postoji samo jedna vrsta iz roda Booralana, i to Booralana tricarinata. Nova vrsta, B. nickorum, razlikuje se po nekoliko morfoloških značajki povezanih s pleotelsonom, krajnjim stražnjim dijelom tijela ili „repom“.

„U Karipskom moru nalaze se brojni dubokomorski ekosustavi koji se mogu smatrati netaknutima, uglavnom skrivenima od antropogenog iskorištavanja, poput dubokomorskog ribarstva i rudarenja“, objasnio je Shipley. „Stoga su vrlo važni za usporedbu učinaka eksploatacije koji se javljaju u manje netaknutim regijama. Međutim, ti sustavi nisu imuni na sve veće utjecaje klimatskih promjena i onečišćenja pa je ključno da razumijemo puni opseg bioraznolikosti koju podržavaju ova dubokomorska okruženja.“

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zagreb od hrvatskog Malog Beča može puno naučiti o poticanju bioraznolikosti i očuvanju pčela

Nakon što smo o pčelarstvu i pčelama u glavnom gradu Austrije razgovarali sa stručnjacima za bioraznolikost iz Grada Beča i pčelarima iz Zemaljskog pčelarskog saveza, nastavljamo s temom poticanja uzgoja medonosnih i zaštite solitarnih pčela te donosimo razgovor sa Sašom Zavrtnikom, dr. med. vet., M.Th., doktorandom na poslijediplomskom sveučilišnom doktorskom studiju Inženjerstvo okoliša na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu.

Podcjenjujemo li količinu mikroplastike u oceanima?

Nakon što je nedavno otkrivena dosad najviša razina mikroplastike na morskom dnu, novo istraživanje pokazuje da u oceanima može biti daleko više mikroplastike nego što je prvotno procijenjeno.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER