Golemi porast obnovljivih izvora energije otvara vrata utrostručenju cilja postavljenog na COP28

Globalni kapacitet obnovljivih izvora energije prošle je godine dosegao gotovo 510 gigavata, ističe Međunarodna agencija za energiju (IEA)

Prošle je godine diljem svijeta instalirano 50 posto više kapaciteta obnovljivih izvora energije nego 2022. godine, a tijekom sljedećih pet godina očekuje se dosad najbrži rast. Međutim, ključni problem je nedostatak financiranja za gospodarstva u nastajanju i razvoju, ističe se u priopćenju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Globalni kapacitet za proizvodnju obnovljive električne energije raste brže nego ikad u ovom stoljeću, što predstavlja stvarnu priliku za postizanje cilja utrostručenja globalnog kapaciteta do 2030. koji su prošlog mjeseca na konferenciji o klimatskim promjenama COP28 postavile svjetske vlade, navodi se u novom izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Kapacitet obnovljivih izvora energije dodanih energetskim sustavima diljem svijeta porastao je za 50 posto u 2023. i to na gotovo 510 gigavata (GW), pri čemu fotonaponski sustavi čine tri četvrtine novih kapaciteta. Najveći rast ostvaren je u Kini, koja je 2023. pustila u rad onoliko fotonaponskih sustava koliko i cijeli svijet 2022. godine, dok je proizvodnja energije vjetra u toj zemlji na godišnjoj razini porasla za 66 posto. Kapacitet obnovljivih izvora energije u Europi, Sjedinjenim Državama i Brazilu također je ostvario dosad najveći rast.

Analiza i prognoza stanja globalnog kapaciteta obnovljivih izvora energije do 2028. godine Renewables 2023 sadrži prvu dubinsku procjenu trendova u razvoju obnovljivih izvora energije od završetka COP28. Uključuje detaljnu analizu napretka prema globalnom utrostručenom cilju za svaku zemlju i istražuje što se može postići ako kreatori politika ubrzaju svoju podršku obnovljivim izvorima energije brže nego što je to planirano.

Izvještaj pokazuje da se prema postojećim politikama i tržišnim uvjetima sada očekuje da će globalni kapacitet obnovljive energije između 2023. i 2028. godine porasti na 7 300 GW. Solarna energija i energija vjetra pritom će činiti čak 95 posto rasta, čime će obnovljivi izvori energije postati najveći izvor globalne proizvodnje električne energije do početka 2025. godine.

Unatoč golemom rastu u proteklih 12 mjeseci i snažnim srednjoročnim izgledima, potrebna su velika ulaganja kako bi se kapacitet utrostručio do 2030. godine. Trenutačni su izgledi da će se globalni kapacitet obnovljive energije do kraja ovog desetljeća povećati dva i pol puta.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) svojim najnovijim izvještajem nastavlja s praćenjem napretka energetskih rezultata na COP28 u Dubaiju. Ispunjenje postignutog cilja bit će ključno za ograničavanje porasta globalnih temperatura na 1,5 °C u skladu s Pariškim sporazumom, a Agencija će na tom području blisko surađivati s kreatorima politika i energetskim sektorom.

„Novi izvještaj pokazuje da je prema trenutačnim politikama i tržišnim uvjetima, globalni obnovljivi kapacitet već na putu da se poveća za dva i pol puta do 2030. To još nije dovoljno za postizanje cilja COP28 o utrostručavanju obnovljivih izvora energije, ali sve smo mu bliži, a vlade imaju alate potrebne za uklanjanje jaza“, rekao je izvršni direktor Međunarodne agencije za energiju Fatih Birol. „Kopnene vjetroelektrane i fotonaponski sustavi danas su gotovo posvuda jeftiniji od novih postrojenja na fosilna goriva, kao i od postojećih postrojenja na fosilna goriva u većini zemalja. Još uvijek postoje neke velike prepreke koje treba prevladati, uključujući teško globalno makroekonomsko okruženje. Za mene je najvažniji izazov za međunarodnu zajednicu brzo povećanje financiranja i razvoja obnovljivih izvora energije u većini novih gospodarstava i gospodarstava u razvoju. O tome će ovisiti uspjeh u ispunjavanju cilja utrostručenja”, zaključio je Birol.

U ovom tromjesečju IEA će također objaviti godišnji izvještaj o emisijama metana (Global Methane Tracker), međunarodno mjerilo za praćenje emisija stakleničkih plinova u energetskom sektoru. Nadalje, na ministarskom sastanku u Parizu sljedećeg mjeseca prvi put nakon COP28 okupit će se ministri za energetiku i klimu kako bi se odredili sljedeći koraci.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Veliki rast čiste energije ograničio porast globalnih emisija u 2023.

Globalne emisije ugljikovog dioksida povezane s energijom prošle su godine porasle manje snažno u odnosu na 2022., i to čak uz ubrzan rast ukupne potražnje za energijom. To pokazuje najnoviji izvještaj Međunarodne agencije za energiju (IEA) koja upozorava kako bi globalno povećanje emisija CO2 bez tehnologija čiste energije tijekom posljednjih pet godina bilo tri puta veće.

Povijesni pad potražnje za energijom u cijelom svijetu

Pandemija CoViD-19 izazvala je najveći šok za globalni energetski sustav kakav nije zabilježen tijekom proteklih sedam desetljeća, a ovogodišnji pad potražnje za energijom trebao bi umanjiti utjecaj financijske krize iz 2008. godine i rezultirati rekordnim godišnjim padom emisija CO2 od gotovo 8 %.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER