Do kraja proljeća u praškim šumama posadit će se više od 89 000 stabala

Šume za buduće generacije

Tijekom ovog proljeća Šume glavnog grada Praga posadit će više od 89 000 sadnica drveća na nekoliko ključnih lokacija diljem glavnog grada Češke. U aktivnostima sadnje sudjeluju učenici praških osnovnih i srednjih škola.

Šume glavnog grada Praga (Lesy hlavního města Prahy - LHMP) i ove su godine pokrenule nekoliko novih projekata pošumljavanja te istovremeno sade drveće na čistinama koje su nastale u postojećim šumama prilikom nužne sječe bolesnih stabala.

Dvije trećine sadnica posadit će se na jugoistoku Praga, u blizini gradske četvrti Dubeč, i to na području dva dosad nepošumljena područja, dok će se preostala trećina sadnica saditi u postojećim šumama. Najveći broj, odnosno gotovo 64 000 sadnica, posadit će se na području Lítožnice i Parka prirode Říčanka između gradskih četvrti Dubeč i Běchovice u praškom predgrađu. Posljednjih godina Grad Prag je na ovom području u više navrata organizirao sadnju drveća, postupno pretvarajući ovaj rubni dio grada u prekrasan mozaik vodenih površina, livada, voćnjaka i šuma.

U Pragu i njegovoj neposrednoj okolici tradicionalno prevladavaju šume hrasta i drugih vrsta listopadnog drveća, prikladnih za lokalne klimatske uvjete. Postojeće šume na području grada obogatit će se sadnicama raznolikih autohtonih vrsta, uključujući 10 000 sadnica hrasta kitnjaka (Quercus petraea) i 5 000 sadnica bukve te više tisuća bijelih jela, sitnolisne lipe, brijesta, graba i trešanja koje će se saditi na čistinama.

Rezervat prirode Modřanská rokle na istočnoj strani rijeke Vltave, pogođen najezdom potkornjaka, dobit će više od 3 000 novih stabala. U naselju Cholupice u južnom dijelu Praga posadit će se gotovo 4 000 sadnica, dok će se više od 2 000 stabala posaditi na čistini Satalická obora koja se nalazi uz 3,5 km dugu poučnu stazu koja povezuje rezervat prirode Vinořský park i zaštićeni spomenik prirode Bažantnice v Satalicích.

Šume glavnog grada Praga (Lesy hlavního města Prahy - LHMP) gospodare s više od 2 900 hektara praških šuma i livada. Vode brigu o 201 zaštićenom stablu te važnim praškim parkovima kao što su Stromovka, vrtni kompleks Petřín, park na brdu Vítkov, Letenské sady i park šuma Obora Hvězda. Poduzeće upravlja praškom kompostanom Slivenec i oporavilištem za divlje životinje, vodi više od 15 pčelinjaka koji se nalaze u praškim šumama i parkovima te upravlja s 300 kilometara malih gradskih vodotoka i 171 spremnikom vode. Osim navedenog, poduzeće se bavi i ekološkom edukacijom građana Praga i učenika praških osnovnih i srednjih škola.

Prag već nekoliko godina izdaje vodič za sadnju uličnog drveća

Ovaj dokument nastao je u okviru strategije Grada Praga za prilagodbu klimatskim promjenama, odobrilo ga je Gradsko vijeće Praga, a njime se definiraju lokacije sadnje, vrste sadnica i pravila održavanja i njege gradskog drveća.

Vodič za sadnju uličnog drveća izradila je posebna radna skupina koju je osnovao Praški Institut za planiranje i razvoj Praga (Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy - IPR). U vodiču se opširno opisuje potreba za sadnjom uličnog drveća pri urbanističkom planiranju te određuju pravila održavanja i njege gradskog drveća. Također, vodič sadrži specifične tehničke zahtjeve za kvalitetnu sadnju drveća te upute za planiranje zelenih površina i sadnju uličnog drveća.

Poznato je kako je urbano drveće izloženo dugotrajnom stresu zbog izazovnih uvjeta uključujući visoke temperature, dugotrajnu sušu, loše tlo, prostorne uvjete te preklapanje s komunalnom infrastrukturom. Uz nova pravila za sadnju i održavanje uličnog drveća, poboljšanju njihovog stanja i boljim uvjetima za rast i zdravlje te otpornost na klimatske promjene doprinijet će i održivo upravljanje kišnicom za koje se brine gradski odjel za zaštitu okoliša.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Uz sadnju rekordnih 40 000 stabala, Pariz će ove zime dobiti i dvije urbane šume!

Ove zime u Parizu će se posaditi čak 40 000 stabala ili gotovo dvostruko više nego tijekom prošle jeseni i zime kada je posađen rekordan broj od 25 000 stabala. Pariška gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Anne Hidalgo nastavlja sa zelenom transformacijom Pariza, pretvara ga u vrtni grad i omogućuje pristup prirodi svim Parižankama i Parižanima.

U Pragu je u četiri godine posađeno pola milijuna stabala!

U Pragu je početkom travnja održana još jedna akcija sadnje drveća u sklopu inicijative „Plant for the Planet - Česká republika“. U akciji je sudjelovalo pedesetak praške djece u dobi od 10 do 15 godina, a njome je ujedno obilježena sadnja pola milijuna novih stabala u Pragu i šumama u njegovoj okolici.

ZAZELENI GRAD: Zagreb treba više zelenila, a manje betona

Aktivisti Greenpeacea danas su u suradnji s inicijativom 1POSTOZAGRAD zasadili drvored s 10 stabala medvjeđe lijeske (Corylus colurna) u Martićevoj ulici. Na sadnju je donesen i trometarski rekvizit drveća s porukom „TRI, ČETIRI, SADI!“ čime se Greenpeace uključio u Tjedan kolektivne sadnje stabala, ali i ukazao na važnost zelenih površina i drveća u našim gradovima.

„Šuma mladih Bečanki i Bečana“: 105 ha nove šume od 1985.

U Beču je u subotu 22. listopada ponovno organizirana zajednička akcija pošumljavanja u kojoj tradicionalno od 1985. godine sudjeluju brojne obitelji s djecom. Ovaj put akcija je provedena u 10. gradskom okrugu Favoriten i to nedaleko bečkog Centralnog groblja, a uz potporu šumara Grada Beča posađeno je više od 20.000 stabala i grmlja.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER