Toplinski stres ima štetan utjecaj na vitalne organe starijih osoba

Nalazi ukazuju na potencijal razvoja preciznih prognostičkih i terapijskih intervencija

Istraživači su pronašli dokaze o molekularnim uzrocima štetnog utjecaja toplinskog stresa na vitalne organe, uključujući crijeva, jetru i mozak starijih osoba.

Navedeni organi imaju složen i višesmjeran komunikacijski sustav koji dotiče sve od našeg probavnog do živčanog sustava. Bilo da naš mozak utječe na glad ili jetra utječe na mentalno zdravlje, razumijevanje komunikacije crijeva-jetra-mozak ključno je za zaštitu ljudskog zdravlja.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Kalifornija Irvine (UCI) jedno je od prvih koje omogućuje bolje razumijevanje učinaka toplinskog stresa na molekularnoj razini, a rezultati su objavljeni 8. svibnja u časopisu Scientific Reports.

„Upala u mozgu i kralježnici doprinosi kognitivnom padu, ugrožava sposobnost stvaranja novih neurona i pogoršava bolesti povezane sa starenjem“, kaže dr. sc. Saurabh Chatterjee sa Sveučilišta Kalifornija Irvine. „Istraživanjem učinaka toplinskog stresa na crijeva, jetru i mozak starijih osoba možemo bolje zaštititi ovaj ranjivi i sve brojniji dio populacije.“

Koristeći analizu RNK i bioinformatiku za analizu starijih miševa izloženih toplinskom stresu, Chatterjee i njegov tim pronašli su dokaze o genima koji su pogođeni toplinskim stresom u mozgu i jetri. Značajan porast proteina ORM2 koji proizvodi jetra, primijećen je kod miševa pod toplinskim stresom. Kontrolna skupina miševa koji nisu bili izloženi toplinskom stresu nije pokazala promjenu, što je dokaz disfunkcije organa kod miševa izloženih toplinskom stresu.

Istraživači vjeruju da je povećano izlučivanje ORM2 mehanizam suočavanja koji može biti posljedica upale crijeva i neravnoteže. Također, ORM2 može utjecati na mozak kroz propusnu krvno-moždanu barijeru, ističu istraživači.

Osim toga, istraživanje ukazuje na potencijal korištenja ORM2 za ciljane terapijske intervencije za sprječavanje bolesti jetre pri izlaganju toplini. Ovo opažanje unapređuje molekularne uvide u patofiziologiju nepovoljnih toplinskih događaja te će istraživačima poslužiti kao temelj za buduća istraživanja.

„Neposredna prijetnja klimatskih promjena očita je u rastućim temperaturama, što izaziva zabrinutost zbog povremenih toplinskih valova. Naš sve zagrijaniji planet nedvojbeno dovodi do akutnog i kroničnog toplinskog stresa koji šteti zdravlju naše populacije koja stari.” – zaključuje dr. sc. Saurabh Chatterjee.

 

VEZANE VIJESTI

Mogu li kućni ljubimci usporiti kognitivni pad povezan sa starenjem samaca?

Nova studija istraživača s kineskog Sveučilišta Sun Yat-sen otkrila je povezanost posjedovanja kućnih ljubimaca sa sporijom stopom kognitivnog pada kod samaca u starijoj životnoj dobi. Osim što smanjuju usamljenost, postoji mogućnost da kućni ljubimci pomažu u zaštiti od demencije starijih samaca.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER