Bečki štandovi s kobasicama na UNESCO-voj listi nematerijalnih kulturnih dobara

Udruga vlasnika bečkih štandova s kobasicama uskoro će podnijeti i službeni zahtjev za uvrštavanjem štandova na austrijski popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a

Bečki valcer kao i bečka kultura kavana nalaze se na UNESCO-voj listi nematerijalnih kulturnih dobara. Cilj Grada Beča je popisu dodati još jednu instituciju – bečki štand s kobasicama.

Bečka kultura kavana, bečki ugostiteljski objekti koji nude svoje mlado vino (Heuriger) i bečki valcer već uživaju status nematerijalnih kulturnih dobara, a nedavno se pojavila inicijativa udruge vlasnika bečkih štandova s kobasicama za uključivanjem poznate gastronomske ponude na UNCESCO-vu listu. Inicijativu podržavaju i bečki gradonačelnik Michael Ludwig i predsjednik Bečke gospodarske komore Walter Ruck.

Kako su izjavili Ludwig i Ruck, bečki štandovi s kobasicama (Würstelstand) dio su identiteta i povijesti austrijske metropole. Štandovi su mjesta susreta koja povezuju pripadnike svih društvenih slojeva i jačaju zajednicu u samom gradu. Bečki štand s kobasicama svojevrsna je institucija – bilo za ljude koji se vraćaju iz opere ili za one koji trebaju nešto prigristi – štand s kobasicama nezaobilazno je mjesto u svakodnevici Bečana, a rado ga posjećuju i turisti. Štandovi s kobasicama, ističe bečki gradonačelnik Michael Ludwig, ambasadori su jedinstvene bečke kulture.

  • Bečki štandovi s kobasicama dio su identiteta grada © Wien Tourismus | Paul Bauer

Bečki štandovi s kobasicama svoje porijeklo vuku od mobilnih kuhinja i prodajnih štandova iz vremena Austrougarske. Cilj tih štandova bio je osigurati sredstva za život ratnim invalidima. Grad Beč fiksne je štandove s kobasicama dopustio tek 1969., a najstariji štand s kobasicama „Leo“ otvoren je 1928. godine i nalazi se u 19. gradskom okrugu Döbling. Neizostavan dio štandova je i žargon koji se ondje razvio, tipičan humor te, naravno, prodavači. U svojoj dugoj povijesti štand s kobasicama našao je svoje mjesto kako u književnosti tako i u pop-kulturi.

Sve su to razlozi zbog kojih će udruga vlasnika bečkih štandova s kobasicama pokušati učiniti ono što su bečka kultura kavana (2011.), bečki valcer (2017.) te bečki ugostiteljski objekti s vlastitim vinom u ponudi (2019.) već uspjeli, pa će uskoro podnijeti i službeni zahtjev za uvrštavanjem štandova na austrijski popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pravo na povijest: Besplatan ulaz u stalni postav obnovljenog Muzeja grada Beča

Muzej grada Beča (Wien Museum) na Karlsplatzu nakon trogodišnje obnove i proširenja ponovno se otvara 6. prosinca 2023. Muzejska zgrada, izgrađena 1959. godine u samom srcu grada prema projektu bečkog arhitekta Oswalda Haerdtla, sada raspolaže s više prostora za vrhunske muzejske zbirke i organizaciju izložbi, odgovarajućim prostorima za edukaciju i obrazovanje te funkcionalnim prostorima za događanja.

Novi bečki regionalni brand spaja urbano i poljoprivredu

Bečka poljoprivredna komora predstavila je novi brand čiji je naglasak na visokoj kvaliteti i bečkom podrijetlu. Oznaku novog regionalnog branda mogu dobiti samo poljoprivredni proizvodi koji su uzgojeni na tlu austrijske prijestolnice.

Wiener Gusto - Beč razvija vlastiti brend organskih proizvoda

Grad Beč raspolaže s oko dvije tisuće hektara oranica i vinograda što ga čini najvećim proizvođačem ekološki uzgojenih proizvoda u Austriji. Dosad su ti proizvodi bili dostupni samo u veleprodaji, a od ljeta njihova prodaja kreće i u online trgovinama i supermarketima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER