Kobasice sa Svjetskog prvenstva u nogometu uništavaju atmosferu

25,000 kobasica po utakmici rezultira emisijom 3,000 kg CO2

Svjetsko prvenstvo u nogometu u Rusiji je u tijeku, ali jednu skupinu istraživača više zanima rezultat emisije ugljikova dioksida po utakmici od rezultata samih utakmica. Prikupili su podatke o količini konzumiranih kobasica po svakoj utakmici te izračunali koliko se CO2 time otpusti u atmosferu.

Svjetsko prvenstvo kao dio izučavanja veće studije

Ovu studiju provela je njemačka tvrtka specijalizirana za prehranu i dodatke prehrani nu3 te izračunala kako će na svakoj utakmici Svjetskog prvenstva u Rusiji navijači pojesti približno 25,000 kobasica.

Prema studiji, rezultat konzumiranja i proizvodnje tolike količine kobasica je emisija preko 3,000 kilograma ugljikova dioksida po svakoj utakmici koja će se odigrati tijekom prvenstva.

Ovi zaključci proizlaze iz opširnije studije Food Carbon Footprint Index iste tvrtke, koja je objavljena ranije ove godine, a uspoređuje emisiju ugljikova dioksida 130 zemalja temeljeno na njihovim prehrambenim navikama.

Određivanjem prosječnog broja konzumiranih kobasica po nogometnoj utakmici, nu3 je mogao iskoristiti podatke UN-ove Organizacije za hranu i agrikulturu (FAO) za izračunavanje kilograma CO2 koji su posljedično proizvedeni. Uz to, izračunali su i veličinu hektara Amazonske prašume potrebnu za iscrpljivanje te količine emitiranog ugljikova dioksida.

Ovisnost emisije CO2 o pojedenim kobasicama

Istraživanje se prvo temeljilo na izračunavanju broja kobasica koje su konzumirali navijači po jednoj utakmici u Düsseldorfu u Njemačkoj. Ispalo je da je svaki drugi navijač pojeo barem jednu kobasicu po utakmici.

Tada su tu brojku iskoristili za procjenu prosječnog broja kobasica koje će pojesti po svakoj utakmici u Rusiji i došli do količine od 24,600 kobasica, točnije, 2,500 kg po utakmici.

Korištenjem podataka Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) koji određuju emisiju ugljikova dioksida ovisno o vrsti mesnih proizvoda, istraživački tim nu3 mogao je procijeniti ukupnu emisiju ugljikova dioksida uzrokovanu konzumacijom kobasica na Svjetskom prvenstvu.

Proizvodnja stotina tisuća kobasica koje će pojesti navijači na utakmicama u Rusiji znači emisiju oko 200,000 kg ugljikova dioksida u atmosferu, tvrde u nu3. Također, kažu kako bi bila potrebna velika površina Amazonske prašume kako bi se upila ta količina emitiranog ugljikovog dioksida.

Putovanje i izgradnja stadiona dodatni izvor CO2

FIFA, najviša svjetska nogometna organizacija, izjavljuje da se očekuje emisija preko 2 milijuna tona ugljikova dioksida u atmosferu tijekom cijelog Svjetskog prvenstva. Tisuće navijača koji će doletjeti u Moskvu, ali i proputovati velike udaljenosti kako bi došli do različitih stadiona diljem Rusije na kojima će se odigravati utakmice, uzrok su veće količine emitiranog ugljikova dioksida.

FIFA dodaje da emisiji CO2 također doprinosi i različita hrana koju će konzumirati navijači, ali i staklenički plinovi emitirani u procesu izgradnje stadiona.

FIFA-ini koraci za smanjenje utjecaja emisije stakleničkih plinova

Veliku količinu emitiranog CO2 planiraju kompenzirati podupiranjem nisko-ugljičnih projekata kako u Rusiji tako i u drugim zemljama te potiču navijače da se uključe u program reduciranja emisija uzrokovanih putovanjem i drugim uzročnicima.

„Klimatske promjene na Zemlji uzrokovane su ljudskom aktivnošću“, izjavljuje Fatma Smour, glavna tajnica FIFA-e. „Moramo smanjiti emisije koje odlaze u atmosferu, a FIFA ozbiljno shvaća odgovornost prema okolišu.“

Podsjetimo se kako je u prošlosti FIFA već bila optužena zbog nedovoljnog truda oko smanjenja utjecaja na klimu Svjetskog, pa i ostalih nogometnih prvenstava, a ostaje nam vidjeti hoće li tako biti i nakon ovog.

Anamarija Beljan / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Najveći svjetski gradovi imaju ključnu ulogu u smanjenju učinaka fosilnih goriva

Veliki gradovi, vruće točke globalnog stvaranja bogatstva, veliki su emiteri stakleničkih plinova. Građanske vlasti mogle bi biti među onima najbolje pozicioniranima za spašavanje našeg planeta po pitanju emisija nastalih korištenjem fosilnih goriva. Novim istraživanjem napravljen je popis svjetskih gradova prema veličini njihovog ugljičnog otiska kako bi se s rješavanjem ovog problema moglo početi što prije, odnosno odmah.

COP26: Svjetski čelnici za stolom ne razmišljaju o smanjenju emisija

Iako uzgoj stoke doprinosi s oko 14,5 % ukupnih emisija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim djelovanjem, a znanstvenici već dugo ukazuju na nužnost održivije proizvodnje mesa i smanjenja konzumacije proizvoda na bazi životinja, to ipak nije utjecalo na uklanjanje mesa i mliječnih proizvoda s jelovnika UN-ove klimatske konferencije COP26 u Glasgowu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER