Pariz 2024.: Olimpijski kotao dostupan javnosti tijekom Igara

Paljenje olimpijskog kotla bio je jedan od željno očekivanih trenutaka spektakularnog otvaranja Olimpijskih igara u Parizu

Olimpijski kotao s plamenim prstenom i velikim balonom na vrući zrak djelo je timova EDF-a i francuskog dizajnera Mathieua Lehanneura, ujedno i autora dizajna olimpijske baklje, a moći će se posjetiti tijekom dana prije nego što se u sumrak ponovno ne podigne u zrak kako bi osvijetlio pariško nebo.

Kao što je ceremonija otvaranja prvi put u povijesti suvremenih Olimpijskih igara održana u središtu grada domaćina, tako je i olimpijski kotao prvi put zapaljen u srcu Pariza, u vrtovima Tuileries, na jednom od mjesta s najljepšim pogledom na veličanstvenu francusku metropolu. Olimpijski kotao postavljen je u središtu amblematskog prostora omeđenog Louvreom i njegovom piramidom, slavolukom na trgu Place du Carrousel i obeliskom na Place de la Concorde te pogledom na „najljepšu svjetsku aveniju“ Champs-Elysées sa Slavolukom pobjede.

Nakon posljednje etape štafete olimpijske baklje, legendarni francuski olimpijci Marie-José Perec i Teddy Riner zapalili su ovaj neočekivan i dosad neviđen olimpijski kotao – golemi vatreni prsten okrunjen velikim balonom na vrući zrak, stvarajući jedan od najupečatljivijih prizora ceremonije otvaranja. Kotao se potom podigao u zrak kako bi zasjao na pariškom nebu i označio početak Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Olimpijski kotao bit će dostupan svim građanima i posjetiteljima Pariza tijekom trajanja Olimpijskih igara, najavili su organizatori Olimpijskih igara Pariz 2024. i EDF (Électricité de France), jedan od partnera Igara koji je zaslužan za stvaranje ovog „100-postotno električnog“ olimpijskog kotla.

Od subote 27. srpnja „i svakog dana tijekom Igara, 10 000 posjetitelja moći će od 11 do 19 sati prići olimpijskom kotlu što je moguće bliže i to po 300 osoba svakih četvrt sata“, naveo je Organizacijski odbor Olimpijskih igara 2024. U ovom dijelu vrtova Tuileries istovremeno će moći boraviti najviše tri tisuće posjetitelja prije nego što se olimpijski kotao u sumrak ponovno ne podigne u zrak kako bi se mogao vidjeti gotovo iz cijelog grada.

  • Olimpijski kotao s prstenom promjera od gotovo sedam metara izrađen je od aluminija te „odgovara izazovu robusnosti i lakoće“ © EDF

Prividna jednostavnost

„S ovim olimpijskim kotlom zaštita klime još jednom se stavlja u prvi plan Igara u Parizu 2024. i već ostavlja trag u povijesti Olimpijskih i Paraolimpijskih igara kao simbol odgovornije budućnosti, budućnosti zelene električne energije“, ističu u EDF-u.

Olimpijski kotao zapravo je „snažan tok svjetlosti“ („un puissant flux de lumière“) projiciran na balon s vrućim zrakom. „Naizgled jednostavan dizajn omogućen je napretkom LED tehnologije, a iza njega stoje brojni sati rada“, objašnjavaju u EDF-u. Ukupno integrira 40 projektora koji precizira da se „potrošnja tri kubična metra vode po satu, kada je kotao u zraku, smanjuje na dva dok je na tlu u Tuileriesu“.

„Topli, živi električni plamen bez fosilnih goriva pravi je tehnološki podvig“, na kojem su timovi EDF-a radili gotovo tri godine, a ispunjava niz zahtjeva: lakoću, sigurnost, vidljivost, estetiku, otpornost i sjaj. Neprobojni balon s olimpijskim plamenom osvijetljen je snopom svjetlosti zahvaljujući velikom tehnološkom umijeću.

Hrabrim i kreativnim projektom uz dizajn Mathieua Lehanneura, timovi iz EDF-a i njegovih partnera pažljivo su ispunili najviše standarde sigurnosti i pouzdanosti kako bi stvorili ovogodišnji olimpijski kotao s prstenom promjera od gotovo sedam metara. Izrađen od aluminija i „odgovara izazovu robusnosti i lakoće“, navodi EDF, dok njegovo noćno pozicioniranje na visini od 60 metara podrazumijeva „neizbježnu lakoću i sigurnost u skladu sa zahtjevima aeronautičkog inženjerstva“.

  • Predsjednik Organizacijskog odbora Igara u Parizu 2024. Tony Estanguet i autor dizajna olimpijske baklje Mathieu Lehanneur © Paris 2024

U Organizacijskom odboru Igara u Parizu 2024. dodaju kako olimpijska baklja „svojom simetrijom predstavlja simbol jednakosti" (Egalité), dok „olimpijski kotao sa svojim jednostavnim oblikom prstena simbolizira bratstvo“ (Fraternité). Ono što je nedostajalo za ispunjavanje francuske nacionalne krilatice „Liberté, Égalité, Fraternité“ je sloboda koju savršeno predstavlja pozicija olimpijskog kotla „između zemlje i neba“.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Francuzi su Paradom šampiona posljednji put širom otvorili Igre i proslavili njihov golem uspjeh

U subotu 14. rujna na Elizejskim poljanama održana je Parada šampiona kojom je proslavljen golem uspjeh Igara u Parizu 2024., kao i fantastična postignuća francuskih olimpijaca i paraolimpijaca. Na prvoj paradi održanoj u čast francuskih sportašica i sportaša, osvajačice i osvajači olimpijskih i paraolimpijskih medalja odlikovani su pred članovima svojih obitelji i desecima tisuća oduševljenih gledatelja.

Izazvao je mnoge suze radosnice i Francuze ispunio ponosom

Dosad neviđen olimpijski kotao – golemi vatreni prsten okrunjen velikim balonom na vrući zrak, jedan je od najupečatljivijih prizora Olimpijskih igara u Parizu. U srcu grada, u pariškom vrtu Jardin des Tuileries, olimpijski kotao nastavlja privlačiti posjetitelje na veliko iznenađenje njegovog tvorca Mathieua Lehanneura.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER