Prvi put u svijetu ugrađen 3D keramički implantat čeljusti

Ova inovativna metoda zahtijeva samo jednu kiruršku intervenciju te bi trebala smanjiti potrebu za transplantacijama kostiju i skratiti vrijeme oporavka i do 75 posto

Prvi je put u svijetu pacijentu ugrađen keramički implantat čeljusti koji je izradila bečka tehnološka tvrtka Lithoz. Nova metoda trebala bi smanjiti potrebu za zahtjevnim transplantacijama kostiju.

Bečka tehnološka tvrtka Lithoz ostvarila je velik napredak u medicinskoj tehnologiji. Prvi put u svijetu pacijentu je ugrađen subperiostalni keramički implantat čeljusti ispod pokosnice. Implantat je proizveden pomoću trodimenzionalnog ispisa. Ova inovativna metoda, koja zahtijeva samo jednu kiruršku intervenciju, trebala bi smanjiti potrebu za transplantacijama kostiju i skratiti vrijeme oporavka i do 75 posto.

Nakon gubitka zuba ili kod određenih vrsta tumora, čeljusna se kost katkad povuče, što upotrebu uobičajenih zubnih proteza čini gotovo nemogućom. Za razliku od konvencionalnih implantata od titana, keramički je implantat izrađen od biokompatibilnog cirkonijevog dioksida te omogućuje izvođenje postupka bez dodatne nadogradnje kostiju.

Planira se i klinička studija ove metode

Kako je istaknuo Johannes Homa, direktor tvrtke Lithoz koja je izradila implantat, ova metoda pruža nježniju alternativu, posebno za starije pacijente. Operacija je izvedena u Sveučilišnoj bolnici Kepler u Linzu. Nakon 60 dana, implantat se pokazao klinički stabilnim što je ključni korak u liječenju atrofirane čeljusti..

Tvrtka Lithoz, osnovana 2011. pri Tehničkom sveučilištu u Beču, od 2021. godine unutar projekta Europske unije INKplant radi na daljnjem razvoju tehnologije. Poduzeće ima podružnice u četiri svjetska grada, a samo u Beču zapošljava 145 djelatnika. Tvrtka je danas vodeći inovator u području keramičkog trodimenzionalnog ispisa u medicini.

Peter Hanke, član bečkog poglavarstva za gospodarstvo, pohvalio je poduzeće rekavši kako ono svojim revolucionarnim keramičkim implantatom postavlja nove standarde u medicini. Usto je naglasio kako Beč povezuje znanost i zdravstvo na najvišoj razini i to s 950 tvrtki koje se u austrijskoj metropoli bave primijenjenom znanošću.

City of Vienna | International Offices – Zagreb / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kultura i zaštita klime: Bečki Ronacher priključen na sustav daljinskog hlađenja

Bečko energetsko poduzeće Wien Energie s mrežom daljinskog hlađenja od sada povezuje još jednu bečku instituciju. Slavno kazalište Ronacher, izgrađeno 1888. godine u središtu grada te uz Raimund Theater i Theater an der Wien jedno od tri kazališta u sklopu Ujedinjenih kazališta u Beču (Vereinigte Bühnen Wien), od ove će se sezone hladiti na suvremen i ekološki prihvatljiv način.

Novi mjerni uređaj bečkih znanstvenika smanjuje rizik operacije

Novi medicinski uređaj, koji su razvili znanstvenici s Tehničkog te Medicinskog sveučilišta u Beču, pomoću različitih senzora može na potpuno neinvazivan način odrediti vrijednosti koje pružaju informacije o mogućim komplikacijama. Izum je već zaštićen patentom, a trenutačno se planiraju prva klinička istraživanja.

Recikliranjem otpada do zelenog plina

Na Tehničkom sveučilištu u Beču (TU Wien) razvijen je novi tehnološki proces kojim se biogeni otpadni materijal pretvara u vrijedne te ekološki prihvatljive i ugljično neutralne izvore energije

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER