Najkišovitiji rujan u Austriji od 1858. godine

Prodor hladnog zraka sredinom mjeseca donio je i neobično veliku količinu snijega

Početkom rujna 2024. završilo je razdoblje toplinskog vala koje je u većem dijelu Austrije trajalo oko dva tjedna. Na istoku Austrije razdoblje velikih vrućina trajalo je, međutim, duže od četiri tjedna, a završilo se rekordnim dnevnim i višednevnim količinama oborina.

„Nove rujanske maksimalne temperature dosegnute su na mnogim meteorološkim postajama, kao što su Andau, Eisenstadt (Željezno), Gänserndorf, Langenlebarn, Hohenau an der March, Seibersdorf, Fürstenfeld i Wiener Neustadt (Bečko Novo Mjesto), ali i u središtu Beča (Innere Stadt)“, kaže klimatolog Alexander Orlik iz austrijskog saveznog instituta za geologiju, geofiziku, klimatologiju i meteorologiju GeoSphere Austria. „Temperatura od 35,9 stupnjeva u Bad Deutsch-Altenburgu, izmjerena 3. rujna 2024., zamalo je dosegla austrijski temperaturni rekord za rujan. Rekord tako još uvijek drži temperatura od 36,0 stupnjeva izmjerena u Pottschachu u Donjoj Austriji 1. rujna 2015. godine.“

Rujanski rekordi dnevnih i višednevnih količina oborina

U drugom tjednu rujna uslijedio je značajan prodor hladnog zraka što je rezultiralo područjem niskog tlaka koje se iz Italije preko Austrije pomaknulo prema istočnoj Europi i donijelo vrlo velike količine kiše, osobito od 12. do 16. rujna. U većem dijelu Austrije palo je od 100 do 200 milimetara kiše po četvornome metru, a u dijelovima Donje Austrije, Beča i Gornje Austrije čak od 250 do nešto više od 400 milimetara kiše. Rezultat toga bile su poplave i odroni blata.

Tijekom pet dana palo je tri do četiri puta više kiše u odnosu na rujanski prosjek, osobito na sjeveru i istoku Austrije, a na mnogim meteorološkim postajama zabilježeni su novi rujanski rekordi dnevne i višednevne količine oborina.

Najkišovitiji rujan u povijesti mjerenja

Obilna kiša sredinom rujna donijela je i nove rujanske rekorde mjesečne količine oborina na preko 80 austrijskih meteoroloških postaja. Primjerice, u St. Pöltenu i Langenlebarnu (Donja Austrija) palo je po 447 milimetara kiše po četvornom metru. Prethodni rujanski rekordi iznosili su 202 milimetra (1937.) u St. Pöltenu i 175 milimetara (2014.) u Langenlebarnu.

U cijeloj Austriji u rujnu 2024. palo je +118 posto više oborina u odnosu na rujanski prosjek, odnosno izmjerena je najveća količina oborina od 1858. godine. Rekord je do sada držao rujan 1899. s +111 posto više oborina.

  • Na cijelom području Austrije ljeto 2024. bilo je drugo najtoplije u povijesti mjerenja, dok je u nizinskom području zemlje bilo najtoplije u 258-godišnjem nizu podataka. © GeoSphere Austria

Snijeg u kotlinama

Prodor hladnog zraka s velikim količinama oborina u mnogim je kotlinama donio i snijeg. „Primjerice, na meteorološkoj postaji Hall kod Admonta u Štajerskoj, na 637 metara nadmorske visine 13. rujna izmjereno je pet centimetara snijega“, kaže Alexander Orlik. „Snijeg ispod 1000 metara nadmorske visine u rujnu se u Austriji bilježi prosječno svakih pet godina.“

Količina snijega na planinama bila je vrlo neobična i ponegdje je postavila nove rekorde. Izmjerenih 145 centimetara snijega na vrhu Rudolfshütte (2320 m) u Salzburgu dana 17. rujna 2024. najveća je visina snijega za mjesec rujan otkako se na ovoj postaji provode mjerenja od 1980. godine.

Prosječne do neznatno iznadprosječne mjesečne srednje temperature

Neuobičajene vrućine početkom rujna, nakon kojih je uslijedila vrlo hladna sredina te prosječan kraj mjeseca, u cijeloj Austriji rezultirale su prosječnom do neznatno iznadprosječnom srednjom mjesečnom temperaturom za mjesec rujan.

„Rujan 2024. bio je 0,7 °C topliji u odnosu na prosjek razdoblja od 1991. do 2020. u nizinskim područjima Austrije, a 0,1 °C hladniji u višim područjima“, kaže klimatolog Alexander Orlik. „To ga svrstava na 43. mjesto najtoplijih rujanskih mjeseci u 258-godišnjoj povijesti mjerenja u nizinskim područjima te na 80. mjesto u 174-godišnjem nizu planinskih mjerenja. Međutim, ovo je bio prvi mjesec koji je bio znatno hladniji u gorju od studenog 2023.“

U usporedbi s razdobljem od 1961. do 1990. godine, rujan 2024. bio je u nizinskom području zemlje 1,1 °C topliji u odnosu na prosjek, odnosno 0,1 °C hladniji u gorju.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Austrija: Najtoplija veljača u 257-godišnjoj povijesti mjerenja

Nikad prije nisu zabilježene takve temperaturne anomalije kao u veljači 2024. koja bi prema izmjerenim temperaturnim vrijednostima mogla zauzeti 16. mjesto na popisu najtoplijih ožujaka, ističe se u priopćenju austrijskog saveznog instituta za geologiju, geofiziku, klimatologiju i meteorologiju GeoSphere Austria.

Vodeni val u Hrvatskoj se očekuje 25. rujna

Velike poplave zahvatile su dijelove srednje Europe, poginulo je najmanje 17 ljudi, evakuirane su tisuće, a za nekima se još uvijek traga. Kakva je trenutna situacija, kako će se zemlje nositi s obnovom nakon poplava, koji su prioriteti te postoji li opasnost za Hrvatsku, odgovorili su gosti HRT-ove emisije „Otvoreno“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER