Poljoprivredni seminar „EKO inovacije za male proizvodne površine“

Besplatni poljoprivredni seminar organizira se u okviru projekta LIFE for Mauremys u Kući meda u Majkovima

Na besplatni poljoprivredni seminar „EKO inovacije za male proizvodne površine“ pozivaju se svi zainteresirani vrtlari, stari i novi mali poljoprivrednici te proizvođači s područja Stona, Majkova, Slanog i Konavoskog polja. Seminar u organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se 25. i 26. listopada 2024. u Kući meda u Majkovima (Osredina 7, 20232 Majkovi).

Seminar organizira Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s hrvatskim HUB-om za regenerativnu poljoprivredu CRAC (Ekološka udruga Vojakovac), a sufinanciran je sredstvima EU-a, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ureda za udruge Vlade RH kroz projekt LIFE for Mauremys – „Riječna kornjača – očuvanje krovne vrste sredozemnih vlažnih staništa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Projekt LIFE for Mauremys vodi Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s partnerima projekta: Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Zoološkim vrtom grada Zagreba, Hrvatskim vodama i Udrugom Hyla.

Riječ je o ambicioznom četverogodišnjem projektu koji ima za cilj poboljšati nepovoljan status očuvanja jedinstvene vrste slatkovodne kornjače (Mauremys rivulata) koja u Hrvatskoj živi samo na području Dubrovačko-neretvanske županije. Ova slatkovodna vrsta svoje potrebe za slatkom vodom u kojoj živi i hrani se, kao i za livadama na kojima polaže jaja, dijeli s mještanima Dubrovačko-neretvanske županije kroz dugu i bogatu povijest ovih krajeva.

Projekt je usklađen sa Zelenim planom EU-a i Strategijom EU-a za bioraznolikost do 2030. koju podupire Europski parlament, a obuhvaća mediteranska slatkovodna staništa koja su od velike važnosti za bioraznolikost i riječnu kornjaču. Aktivnosti projekta uključuju suzbijanje svih zabilježenih prijetnji, obnovu staništa, poboljšanje njihove kvalitete i povezanosti, ali i jačanje i održavanje populacije ove vrste uspostavljanjem i provođenjem uzgojnog programa. Također, uključivanjem javnosti u projektne aktivnosti podiže se svijest o važnosti očuvanja ove riječne kornjače.

Osim obnove lokvi i čišćenja kanala na području Stona, Majkova i Konavoskog polja, te uzgoja kornjača u zagrebačkom Zoološkom vrtu, namijenjenih obnavljanju najmanje populacije kornjača iz Stonskog polja, projektom se želi potaknuti dugoročno uspješan suživot ljudi i kornjača ovog područja promicanjem održive poljoprivrede neovisno o veličini i organizaciji same proizvodnje i to na principima kružnih, ekoloških i regenerativnih poljoprivrednih praksi.

Na seminaru ćete se moći upoznati s raspoloživim materijalima i održivim praksama za očuvanje i poboljšanje kvalitete tla na malim proizvodnim površinama, a održat će se u Kući meda u Majkovima (Osredina 7, 20232 Majkovi) u petak 25. listopada od 17:00-20:00 sati i u subotu 26.listopada od 16:00-20:00 sati. Svi zainteresirani na besplatni seminar mogu se prijaviti putem broja 098 185 44 37 ili e-maila btariba@agr.hr. Više informacija i program seminara dostupni su putem sljedeće poveznice.

Na seminaru sudjeluju: Zrinka Dermit iz Ruraline i projekta Eko pazarić, Tamara Pecoja iz tvrtke WOONA - proizvođača organskog gnojiva od ovčje vune, Jasminka Iličić iz Biomara - OPG Iličić, regenerativni poljoprivrednik Ivan Kekez, Dragica Šalamon i Bruna Tariba s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Frano Mihlinić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

VEZANE VIJESTI

Projekt „Drava LIFE“: Novi život za Dravu

Bili smo dio male ekipe novinara koja je imala jedinstvenu priliku zaploviti Dravom s članovima tima Drava LIFE projekta kroz dvije županije, Međimursku i Koprivničko-križevačku, uz granicu Hrvatske i Mađarske. Krenuli smo iz Donje Dubrave u Međimurju, a nakon kratkog osvježenja našu četverosatnu vožnju čamcem puni dojmova završili smo u blizini Repaša u Općini Molve u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Dan riječne kornjače u Zoološkom vrtu Maksimir

Ove nedjelje, 21. svibnja 2023., dođite u Zoološki vrt Grada Zagreba na Dan riječne kornjače koji će se održati uoči Svjetskog dana kornjača! 

I ukrasne biljke mogu biti invazivne

U Ljubljani je predstavljen novi slovensko-hrvatski projekt prevencije i upravljanja invazivnim stranim ukrasnim biljkama LIFE OrnamentalIAS. Deset partnera iz različitih sektora u idućih šest godina posvetit će se traženju rješenja za problem ukrasnih invazivnih vrsta.

Ujedinjeni u borbi za spas barske kornjače

Cilj projekta „Spas za barske – stop za invazivne kornjače“ je zaštititi barsku kornjaču kroz poboljšanje poznavanja rasprostranjenosti zavičajne barske kornjače, ali i uklanjanje invazivnih stranih vrsta kornjača koje ih ugrožavaju. Projekt financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ukupna vrijednost projekta je 265.445,38 EUR (oko dva milijuna kn), a trajat će do lipnja 2026. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER