Jesu li pčelinje energetske pločice nova nada za opstanak oprašivača?
Nova zamjena za pelud donosi novu nadu za preživljavanje pčela
U vremenu kada bilježimo alarmantan gubitak pčelinjih kolonija, znanstvenici su predstavili inovaciju koja bi mogla označiti prekretnicu u očuvanju ovih ključnih oprašivača – novu, potpuno umjetnu prehranu za medonosne pčele koja u potpunosti zamjenjuje prirodni pelud.
Nova studija objavljena 16. travnja u časopisu Proceedings of the Royal Society B, rezultat je desetogodišnje suradnje znanstvenika sa Sveučilišta Washington State (WSU) i belgijske biotehnološke tvrtke APIX Biosciences. Njihov rezultat je „power bar“ – visokoproteinska energetska pločica za pčele koja izgledom čak podsjeća na one za ljude, a sadrži sve potrebne hranjive tvari koje pčele trebaju za preživljavanje i razvoj.
Ove pločice umetnu se izravno u košnicu, gdje ih mlade pčele konzumiraju, prerađuju i dalje distribuiraju kroz koloniju. U ispitivanjima provedenima na komercijalnim pčelinjim zajednicama u poljima borovnica i suncokreta – čije cvjetove pčele ionako ne smatraju najizdašnijim izvorima hrane – kolonije koje su hranjene novim proizvodom pokazale su znatno veću otpornost, produktivnost i stopu preživljavanja u odnosu na one koje su bile bez dodatne prehrane ili su hranjene klasičnim komercijalnim zamjenama.
Jedan od ključnih sastojaka ovog inovativnog proizvoda je izofukosterol, molekula prirodno prisutna u peludu, čija je uloga u pčelinjoj prehrani dosad bila nedovoljno poznata. Studija je pokazala da kolonije koje su primale hranu s izofukosterolom mogu preživjeti cijelu sezonu bez pristupa prirodnom peludu – za razliku od kontrolnih skupina koje su doživjele ozbiljan pad populacije, paralizu odraslih pčela pa čak i potpuni kolaps.
„Ovo je prvi put da pčele, jedini ‘uzgojni organizam’ koji do sada nismo mogli hraniti potpuno umjetnom prehranom, mogu opstati bez prirodnog peluda”, izjavio je Patrick Pilkington, direktor APIX Biosciences US. „Ovaj proizvod mogao bi promijeniti način na koji se pčelama upravlja u poljoprivredi.“
- Brandon Hopkins © College of Agricultural, Human, and Natural Resource Sciences, WSU
Profesor ekologije oprašivača s WSU-a Brandon Hopkins upozorava da pčele sve teže pronalaze raznolik izvor hrane u okolišu koji se ubrzano mijenja zbog urbanizacije, monokultura i ekstremnih vremenskih prilika. Nova prehrana pčelarima bi mogla pomoći da nastave oprašivati kulture poput borovnica, koje su dosad bile poznate po tome da više „troše“ kolonije nego što ih hrane.
U kontekstu sve češćih vijesti o masovnim pomorima pčela, ovakva rješenja predstavljaju svjetlu točku. No, kao i uvijek, postavlja se pitanje šireg sustava – je li ovo samo stavljanje flastera na otvorenu ranu? Umjesto da se bavimo uzrocima gubitka bioraznolikosti, degradacije staništa i klimatskih promjena, oslanjamo li se na tehnološke nadomjestke kako bismo spasili ono što bi priroda trebala sama omogućiti?
Nova pčelinja energetska pločica trenutačno još nije dostupna na tržištu, ali se njezina komercijalizacija u SAD-u očekuje sredinom 2026. godine. Znanstveni tim i pčelarska zajednica u SAD-u dotad će razvijati protokole za optimalnu primjenu u realnim poljoprivrednim uvjetima.
Bez obzira na potencijalnu korist, ostaje pitanje: ako već i pčelama moramo nuditi „junk food“ da bi preživjele – koliko je zapravo zdrav naš planet?
D.R. | Ekovjesnik